След трагедията: Родители се оплакват от болниците, няма лекари, ехограф...

Преди месеци дъщерята на Лора и Георги е спасена на косъм
Обновена: 21 ное 2019 12:41 | 21 ное 2019 08:57,
216
След трагедията: Родители се оплакват от болниците, няма лекари, ехограф...
Снимка: архив Reuters

След случая, в който 3-годишно дете почина, след като три болници не успяват да помогнат на момченцето, други родители също се оплакват от лошо отношение в медицинските заведения. Причината не е изненада, тя е все една и съща – в педиатрията няма място.

Дъщерята на Лора и Георги Стоилови само преди няколко месеца е била на косъм от смъртта заради разиграване между болници.

Още по темата

Един кошмарен уикенд, който семейство Стоилови няма да забравят никога -  невярно поставена диагноза, липса на места в болници, недостиг на медикаменти, недостиг на специалисти, забавяне на лечението и неяснота кой може да помогне на 3-годишно болно дете. С всичко това се сблъскват Лора и Георги през март тази година, разказват двамата пред "Нова тв".

Петък срещу събота момиченцето започва да повръща.

"Призори вече се притеснихме и решихме, че ни трябва лекарска помощ. Първо отидохме при дежурен педиатър в частна клиника. Педиатърът констатира, че има стомашно чревно разстройство. Даде ни някаква рецепта, която ние купихме от аптеката. Детето обаче продължи да се влошава, вдигна и висока температура. Тогава решихме да отидем в детската педиатрия", обяснява Лора.

"Там ни прие дежурната гастроентероложка. Тя прегледа детето, само опипа корема. Заяви, че наистина е стомашно-чревно разстройство, но детето е силно дехидратирано. Трябвало да се сложи на системи, но тъй като те нямали свободно легло, можела да ни насочи към частна клиника. Те нямат стационар, няма да лежи, само ще стоим за часовете, докато изтече системата, а след това да се прибирам в къщи. Или другият вариант - ако ни била настаняла при тях, трябвало да лежим в коридора, което естествено нас нямаше как да ни устройва", разказва Лора.

Така родителите взимат детето на ръце и го водят в 3-та болница. Пак частна. Със себе си носят документ от педиатрията, в който пише каква диагноза е поставила лекарката само с опипване на корема.

"Отидохме в следващата клиника. Там направиха кръвни изследвания. Нещо, което в педиатрията не направиха. Установиха, че има възпалителен процес. Индексът за възпаление CRP й беше 8, което е завишение леко на този етап. Сложиха ѝ системи, поседяхме няколко часа и ни изписаха", разказва още Лора.

Казали им да дойдат на другата сутрин, защото нямат леглова база. На следващата сутрин те отишли, направени били нови кръвни изследвания.

"Въпросният индекс  CRP е скочил на 113! От 8 на 113! Но дори и за тях това не е чак толкова притеснително", обяснява Лора.

"Ние през цялото време искахме преглед от хирург, те казваха, че нямат такъв. За ехограф, казват: "Ние нямаме такъв, евентуално в понеделник ехографът ще работи". Следобедът детето видимо се влошава. Тя просто се отпуска и само стои полунеадекватна. След изрично мое настояване, че най-вероятно е апандисит ме поглежда и казва "Категорично не е!"", обяснява майката.

След което пак ги изпрашат у дома. С една уговорка – да дойдат пак на следващия ден в 14:00 часа, за да продължат със системите. Но вместо да се приберат вкъщи, родителите обръщат колата и тръгват към "Пирогов".

"В 1 часа през нощта детето е вече на операционната маса. Благодаря на д-р Житянов, който я спаси и който след операцията, като излезе и каза, че ако 5-6 часа още сме закъснели, е нямало да може да ни помогне", разказва Лора.

Така се оказва, че ако Лора и Георги бяха послушали лекарката в последната клиника да идат на следващия ден по обяд, най-вероятно днес дъщеря им нямаше да е сред живите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
29
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Я виж колко болнични заведения, клиники и диагностични центрове има на глава от населението в България. ОГРОМЕН брой са. Баща ми му прилоша в неделя, в спешното не бил за тях (не умирал сега), обиколих ВСИЧКИ болници (в областен град живея), никъде нямаше дежурен гастроентеролог.Така че не говори за хибридна пропаганда, защото може да ти се наложи да потърсиш специалист в Неделя. Да не говорим за медикаментите- в Турция лекарствата са около 3 пъти по-евтини от тук.
22
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да си плащам цял живот Здравните осигуровки - 30 години х 12 месеца х 84 лв (средно) и когато ми се наложи да отида на лекар, веднъж на няколко години, да чакам 3-4 часа пред кабинета му и като вляза да се срещна се един полуграмотник с подарена или купена диплома, който единственото което го интересува е колко торби нося и колко кожи може да ми смъкне още.
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става проблем. Някой умира. Завежда се дело. Назначава се лекарска експертна комисия. Комисията излиза със заключение, че лекарите професионално и самоотвержено са си свършили работата. Делото се прекратява. Прави се погребение. Правят се 40 дни. Чака се пак да стане проблем. Докато нямаме осъдени за ефективно излежаване медици това ще си остане ситуацията. Най много някой да нашамари лекар, че да се оплакват от лошо отношение и да си бършат крокодилските сълзи с купюри от по 100 лева.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че само за миналата година ГЕРБ наля 600 милиона в Здаравеопазването, 3/4 от които веднага бяха откраднати.А не е тайна и партийната принадлежност на 90% от лекарите. Те са верни на Партията и на Главатаря й.Крадат заедно от народа (данъкоплатците)
19
3
 
33
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
Всичко е точно, в НЗОК има 5 млрд. за крадене догодина. Всяка година с 500 млн. повече от предходната. Ефекта е НУЛЕВ вече 20 години!
18
6
 
19
 
! Отговори
препатил преди 4 години
Когато моя лекар (джипи) отиде на лекар, тя им носи подарък.Защо ли ?Защото им знае малките заплати.Защото те от колежка пари няма да вземат, според думите им.Толкоз за здравеопазването ни.
17
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме учудва, че е било лошо отношението !Аз когато ходих да ме оперират си носих сам обезболяващи (аспирин), защото казаха, че ме е боляло, защото не съм бил в казарма ! ПОТРЕС !А една жена си чакаше... и чакаше с кървяща ръка, а една сестра мина покрай нея и се изсмя пред младо момче лекарче - цитирам - "О, и са се научили да охкат."Нямам думи !!!!!!!!!!!
16
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате медицина "за един лев" - това и получавате!Много вярно. Само че има и още един аспект - дори да плащаме много по-големи здравни осигуровки, условията пак ще са лоши. Просто много се краде.
15
3
 
22
 
! Отговори
A преди 4 години
Но има Цецо Дпартаментите, Пацо дел Терасо, Цецка и др. знаини и незнайни борци за демокрация, има и магистрали, които могат да се ползват за разбиване на камъни в бъбреците.
14
3
 
20
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Не виждам защо отстраниха шефовете и на трите болници! В Пирогов си вършат работата...
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режи..мът на Борисов прогони хиляди лекари да се грижат за болните немски баби и дядовци, сега той лее сълзи за починалото дете, нама такъв безскрупулен ман..ипулатор най- меко казано..
12
3
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Като ви казвам, че тук е само за Военен режим (Пиночет), вие скачате на минусите !Защо ?!
11
5
 
26
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Постоянно се строят клиники и болници, които могат да лекуват само акне и хрема. Нямаше да има нищо лошо в това ако не черпеха ресурса на НЗОК. А ресусра е достатъчен във всеки областен град да има по една голяма болница, поне с един хеликоптер и ВСИЧКИ необходими специалисти за спасяването на човешки живот от 0 до 100г., дежурни в режим 24/7.
10
5
 
13
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 4 години
Може и по-малко !И още по-малко !По-малко може ...Може ...може ...
9
4
 
32
 
! Отговори
1234 преди 4 години
В здравната система има много некадърници.Чудя се на добрите лекари как търпят тези свои колеги.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой каквото ще да ви разправя, но нашата медицина като условия винаги е изоставала от западната. САЩ не са пример, там самата система е брутална, но ако имаш съответната застраховка, си цар; в смисъл, болниците са отлично оборудвани. За Франция, Германия, Корея и т.н. няма смисъл и дума да се отваря. И това съм го чувал от лекари, имали възможността да видят тяхната система още преди 1989 г. А за превенцията дори не ми се говори.
7
21
 
13
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Аз също мисля, че поне 50% ние сме си виновни - напр. не трябва да се дава 40 лв на пенсионерите, защото повечето лъжат, че са бедни - аз познавам доста и не се движа в богати среди при това, те имат обикновено по две жилища, ренти и пр., освен това м. г. когато ги питаха по телевизията какво ще правите с коледните пари, трите жени отговориха - ще ги дадем на внуците?!
6
15
 
22
 
! Отговори
Мислете бе хора!!! преди 4 години
Замислете се хора!!! За лошият ученик ,виновен е учителя,за безнадеждно болният ,виновен е лекарят,за разсеяният и калпав шофьор,виновен е асфалта.До къде я докарате в тази слободия на поведение и мислене.До къде ще стигнем-да премахнем болници и училища и ,,ура на анархията"Ех вайкащо се ,безмозъчно племе!!!
5
5
 
29
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Докато си говорим за стабилност и завода на ФВ хората избягаха където има смисъл да се живее. В България в момента найстина не виждам смисъл да израствам децата си. Някой да ми каже 3 причини заради които да се замисля, освен няккъв див селски национализъм.
4
10
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Каквито сме всички, такива са лекари, политици и пр. Вие да не искате някакво суперлуксозно здравеопазване с кеймбридски професор до всеки, и бъдете честни, вие напълно ли сте коректни към държавата си, та да имате претенции? Аз се пенсионирах скоро и имам представа какво криене на осигуровки падаше, съвсем представа си нямате за какво става въпрос, а после - нямало апаратура, нямало лекари, нищо не било както трябва?

Спонсорирани публикации