2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат

Нормално е да има различно търсене, смята Диян Стаматов
29 ное 2019 22:55, Красимир Ангелов
126

"Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата. То обаче е добра крачка и ще даде съвсем друга светлина на учителската професия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ и директор на столичното 119-о СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

"В отделните училища диапазонът е доста различен. Но за един 50-годишен учител например, заплатата би могла да надхвърли 2000 лв. Не бива обаче да се заблуждаваме, че това ще стане само в рамките на ангажимент към часовете. Подобно възнаграждение може да получи човек, занимаващ се с различни кръжоци, лекторски часове и други извънкласни проектни дейности", допълни Диян Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още
, че столичната образователна система е най-многообразната у нас. Причината е, че в София имало най-много ученици, повече от 250 училища, голям капацитет от частни такива, както и доста детски градини.

"Поради този факт не бива да говорим за уеднаквяване на учебните заведения. Съвсем нормално е да има различно търсене, на места по-голямо, на други по-малко, просто защото учениците са с различен потенциал, интереси и собствен капацитет. Задължително е обаче в училищата до 7 клас висотата на летвата да бъде еднаква навсякъде", отбеляза гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Днес си отидохаБи ли пояснил какво точно е закодирано в сложното ти изказване?
108
6
 
0
 
! Отговори
Днес си отидоха преди 4 години
Двама души заради *** седесар и сина му ... И когато разберете веднъж завинаги, че арената Двата форта - СДС - БСП е пълна свинщина и че за всяко нещо, което вземете от мен ще търпите тежки загуби и жертви ...Тогава ще ви просветне, защо Кобурга трябва да умре. Спешно и бързо ....
107
0
 
12
 
! Отговори
3) преди 4 години
Наистина ще трябва да понатиснем парламента, за да се помисли трезво върху гражданските права на онези, които демонстративно отказват да спазят законите.Ако някой не успее да се ограмоти и да научи занаят по предложения метод за трудно развиващи се, тогава нека да му се даде срок от 2-3 години след като навърши 18 г. и вече сам отговаря за себе си - Строителни войски, за да се ограмоти и научи занаят, включително и поделения за жени.Ако и това не помогне, такъв да няма право да гласува.
106
0
 
12
 
! Отговори
2) преди 4 години
До gf hf mf :>Да ги научат, ако е възможно, на математическите действия събиране и изваждане.След това да бъдат насочвани към 3-4-годишни професионални училища, за да научат някакъв полезен занаят. Естествено, за да се запълни времето през тези 3-4 години, през повечето дни ще имат практика, за която ще е добре да им се плаща, за да имат стимул.Това е начин да бъдат обхванати в някаква институция, докато навършат 16 г.
105
0
 
5
 
! Отговори
Ромопиец преди 4 години
до "бивш учител" : Разкрили сте ми "онова", през което ми е трикратно за Вашето мнение;-). Подходът Ви е точно като на въпросната "преводачка" - да замествате папагалски вековната БЪЛГАРСКА дума "ц... н" със споменатия алкохолен концентрат. Познахте ли се най-после;-)?
104
0
 
13
 
! Отговори
1) преди 4 години
До gf hf mf :>Нали това дискутираме постоянно тук. Вредно е правилото в основното училище да не се повтаря и да се подаряват дипломи на лица, които от време навреме са се мяркали в сградата или в двора на училището.Още в първи-трети клас трябва да се отсяват и обособяват в отделни паралелки онези, които ни приемат, ни предават, за да не пречат на останалите деца. Учители, подготвени за работа с такива, да ги научат поне на азбуката, да броят до сто и ако е възможно - на действията събиране и
103
6
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
До Ромопиец -Чувствата ни са взаимни напълно! Впрочем, Разкрих Ви! Вие Сте преводачът, превел "Под игото" на съвременен Български език! Аферим, Машалла, Евала! Вече има разбираема лексика! Или трябва да кажа: Куул! Яко! Мега Яко!
102
7
 
3
 
! Отговори
Бивш учтел преди 4 години
До Ромопиец - Впрочем, поразмислих, и май Сте прав. Пожелавам Ви от все сърце, децата Ви, да бъдат учени все от млади учители, завършили преди 1-2 години. Във ФБ има една доста показателна картина, на образованието от години, представена като комикс-през 1970-та година, в задачата се пита колко е лицето на сложна геометрична фигура.1980-та-колко е лицето на правоъгълника.1990-та-тест, с А,Б,В отговори, един е верен.2000-та, се пита каква е фигурата, 2010-та, се казва-оцветете фигурата .
101
0
 
7
 
! Отговори
Ромопиец - преди 4 години
до "бивш учител" и настоящ "корифей" в българистиката : прелюбезни ми господиние, за Вашето koмпетентно мнение ми е трикаратно през същото;-). А за това, дето не различавате правопис от лексика, и акъла Bи не стига да различите РОМ от представител на една "знаменита" етническа група - няма какво повече да добавя към вече написаното...Вашият псевдобългарски изказ говори по-красноречиво от всяка моя дума.Наздраве;-)!!!
100
8
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
До Ромопиец - Сега, ако не Сте прекалили с пиенето на ром, може да преброите колко правописни грешки съм допуснал.Явно това е целта на живота Ви, когато не пиете ром.Успех в броенето.
99
8
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
До Ромопиец - Уважаеми гостодин Академик, прекланям се, пред Вашата ерудиция, култура, правопис и правоговор! Но защо точно на мен, постия инженер от соц време ,доказвате колко Сте грамотен, образован? Време е и поне един курс ученици да обучите, и дай Боже, и Вас, след 15-20 години да Ви помнят с добро, и като Ви срещат, да казват: Здрасти, Даскале, помниш ли ме? Аз бях от курса на ........ А, такива философи, като Вас, съм виждал много.Няма да казвам, през какво ми е, за Вашето мнение.
98
2
 
8
 
! Отговори
Ромопиец - преди 4 години
до същия "бивш учител" :(продължение) ПОДИГРАВАТЕЛНО МАЛКО!!! Друго Ви писах и пак ще го напиша: това, че имате проблеми с българската лексика, казва много за Вас. И за мЕне "казаното" определено НЕ е положително! Поради което и това ПАК ще го напиша: НЕ искам хора като Вас, които имат проблеми с родния език на децата ми, да ги учат на каквото и да е!!! Наздраве;-)!!!
97
1
 
8
 
! Отговори
Ромопиец - преди 4 години
до "бивш"ия "учител" :прелюбезни ми господине, явно имате сериозни проблеми с т. н. четене с разбиране. НИКЪДЕ не коментирам размера на учителската заплата! Това, което те (учителите) получават на фона на тормоза, на който ги подлагат ученици (не само от един безпросветен етнос, нямащ НИЩО общо с определен алкохолен концентрат), родители (не само от един безпросветен етнос, нямащ НИЩО общо с определен алкохолен концентрат), директори (и тези над тях в "просветната" йерархия) е (следва)
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите пак ще са излъгани и прецакани. От една страна деца от разпадащи се семейства без елементарно уважение към по- възрастни и с чалга възпитание, а от друга страна държавата с постоянните обещания за повишаване на качеството на живот, които няма как да изпълни.Същото важи за медицинските сестри и някои лекари. Хора, спасявайте се!
95
8
 
7
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
До Ромопиец - Нека позная-ти си в системата на МВР, или в някоя държавна администрация, и си се почувствал засегнат от това, което съм написал? Не си? Ти си учен, образован, интелегентен, владеещ 2-3 езика, а дипломите ти са минимум от Харвард? Сам си господар на съдбата си? Отлично, да си жив и здрав! Сега е момента, да покажеш какво можеш, и да станеш учител някъде, ромчетата са поне 50 а не 75-90% в класовете. Тъкмо на практика ще покажеш колко си способен!2К заплата,4часа на ден 3 м. отпуск?
94
2
 
13
 
! Отговори
Ромопиец - преди 4 години
до един "бивш учител" и др. настоящи и не съвсем настоящи "просветни" кадри: РОМът се пие! РОМчетата ("интегрирани или" дезинтегрирани") - СЪЩО! Не знаете български, а такива НЕ искам да учат децата ми на каквото и да е!
93
1
 
13
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Дори и някога в скоро време да станат заплатите 2000 лева за всички учители, а то няма, проблемът с броят на родените деца, който е нисък за всяка следваща година ще застигне учителите. Какво имам впредвид? От и без това малкото родени деца само за миналата година 50% са от ромски произход. За тях знаем, че почти не подлежат на интеграция, защото просто не желаят да учат. В такъв случай общественото мнение за учителите ще се запази отрицателно от хората поради ниските резултати на децата. :)
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заслужили са я. Децата все по-неграмотни и малокултурни. Ама то друг матрял не ви и трябва.
91
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДидоИ преди се момееха още в 8-и клас. Това е природа, нищо не можеш да направиш.Въпросът е как ще бъде възпитано момичето. Някои си се момееха, но успехът им беше достатъчно висок, за да се класират в елитните гимназии, а после още при първото кандидатстване влизаха в университета. Не всички, но не бяха и малко.Други забременяваха и се омъжваха още на 16 г.Така че, нищо ново под слънцето. Важното е кой как си възпитава детето.
90
3
 
3
 
! Отговори
До 72 /продълж/ преди 4 години
Но за всяко от тях, ако изкара (3) на приемните изпити, се отпускаше допълнителна бройка. Онези, които имаха (2) на приемните изпити, пишеха молба и в повечето случаи тя се удовлетворяваше, отпускаха допълнителни места и за тях.Имаше една учебна година в периода на късния соц, когато от общо 240 новоприети студенти по специалността "Право" в СУ, само един единствен беше приет на общо основание.

Спонсорирани публикации