След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС

Предстои подписване на официално поетите от правителството ангажименти
Обновена: 17 дек 2019 06:02 | 16 дек 2019 21:50, Анисия Иванова
150
След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През изминалата нощ медицинските сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора. И още - държавата да направи така, че да зaдържа младите специалисти в страната. Недоволството им започва от началото на март месец. Първоначално срещата беше обявена за утре, но в късния следобед днес стана ясно, че ще се проведе тази вечер.

Още по темата

След срещата Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в срещата, цитирана от "Фокус".

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иванчо, за медицинска сестра се учи 4 години и се получава бакалавърска степен. Това според теб средно образование ли е?
113
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иванчо,113 Бойко Б. колко западни езика знае според тебе и колко висшиобразования има и колко получава?
112
0
 
14
 
! Отговори
А ми преди 4 години
Пак сте излъгани.
111
18
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Тези без образование искат над 1000 лева,а тези с по две висши образувания и с по два западни езика,които работят и се занимават с научна работа не вземат толкова.Егати нахалството.Без това стоят цял ден в кабинетите.Ако ги повикаш -пристигат с настръхнала коса.
110
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да ни напъпли капитализмът,здравеопазването беше достъпно за всеки.Сега здравето е търговия.Болниците са търговски дружества,тоест - магазини.
109
4
 
18
 
! Отговори
8 преди 4 години
Ама вие сестрички , сте били много лесни и евтини ! Няколко левчета отгоре , които данъците , инфлацията и увеличенията на тока и водата ще издухат за секунди и пак ще си останете на 650 левчета ! Важното за вас били да се срещнете с вожда т.е. прооблемът ви е бил по-скоро морален , анетокова финансов ! Разбирам ви ! Така трябва -за едната чест живеем !
108
3
 
30
 
! Отговори
след 10 години.. преди 4 години
...управление на Бойко Борисов_Най-бедни сме в Европа,но Бойко си купува самолети?Капитализъм и бедност,това е положението.На първо място сме по СМЪРТНОСТ в Европа.На последно място сме по доходи.Докога???Писна ми вече
107
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ала-бала,пак ги излъга.
106
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успяха да ги разкарат с лъжливи обещания, но само след някой и друг ден сестричките ще разберат, че мафията отново ги и прекарала!
105
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омаял ги е с нови обещания,да не го притесняват около празниците,които едва ли ще изпълни.Тате ми обеща колело,ама някой друг път.
104
3
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Баш Тиквондур прихвана едно основно нещо от Бай Тошко докато му беше лична секс играчка: Да обещава неща, но никога да не дава срок за изпълнение! До последно ще шикалкави като дърта мома и ще бяга от отговорност! Това е единственото в което го бива, да лъже и маже, само на власт да остане! Колкото цоца успя, толкова ще успее и втория цоц на Баш Бай Тиквондур Бай Тошковия Орехоблиз!Лъже ви като дърто комунопитекче! Не му вярвайте и не вдигайте палатковия лагер!Стойте там докато не изпълни всичко
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царят на обещанията.Ако искаше нещо да направи,досега да го е направил.
102
8
 
6
 
! Отговори
Антифен на системата преди 4 години
Извинявайте много,но може ли правителството да подписва споразумение с група медицински сестри,които представляват себе си?Бива ли нивото да падне чак дотам?Това съсловна организация ли е,профсъюз ли е,договорен партньор по закон ли е?Така Б.Б. легитимира всяка креслива група да иска подписване на документи със съмнителна юридическа стойност.Другарят Ананиев трябваше да им обясни кой за какво преговаря ,а асоциацията им трябва да иска да е договорен партньор по НРД,от там започва всичко.
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бях в болница, на жената в моята стая й тръгна кръв в системата. Отидох да повикам сестрата, чиято манипулационна беше СРЕЩУ стаята ми и като се започна едно хокане, викане, тряскане на нещата , които държеше....дойде в стаята, накара се на жената със системата, че така е станало, разкачи я и каза: сега няма да ти пусна лекарство. Чудя се сега положението 'за толкова пари, толкова работа' ли е или 'като работиш така, ние ще ти плащаме толкова'....отговор нямам все още, ама и те не биват хич
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак е успял да ги забаламоса.
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви запозная с още примери на здравеопазването на Запад!Лекарствата изписани от лекуващ лекар са с 80 % намаление,за регистрирани безработни са напълно безплатни, на пенсионери са с 90 % намаление когато са изписани от личният лекар,за пенсионери с хронично заболяване са безплатни!Когато те изписват от болница след операция те връщат у дома с линейка и на количка до леглото,когато те викат на визитация след операция до 3 месеца те вземат от леглото пак с количка и линейка!Лично го изпитах вси
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Получавам 1670 ? заплата, здравната ми осигуровка е 162,8 ? ! Колко трябва да е бе знаещ под коментар 98 ?
97
0
 
11
 
! Отговори
Вода преди 4 години
Перничани да си направят лагера пред МС и ВОЖдът ще им докара чиста вода от Байкал! От сряда - затваряне ня крановете тотално!
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
98, ти си една бедна манипулативна черковна мишка ! Защо не казваш колко е заплатата там и, че осигуровката е 10 % от заплатата ? Про'сти хора сте, затова и животът ви е беден и мизерен !
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коя държава от ЕС пък и в нормалния свят се просят по медии пари за лечението на болни дечица ? В коя държава от ЕС не умеят да стъкмят толкова некадърни протести без резултат както в България ? В коя държава от ЕС населението е толкова лесно манипулирано и вярващо само и единствено на обещания както е в България ? В коя държава от ЕС народа е толкова беден както българският и живее в "хронична" мизерия ? В коя държава от ЕС народът е толкова търпелив и покорен както в България ?