След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС

Предстои подписване на официално поетите от правителството ангажименти
Обновена: 17 дек 2019 06:02 | 16 дек 2019 21:50, Анисия Иванова
150
След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През изминалата нощ медицинските сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора. И още - държавата да направи така, че да зaдържа младите специалисти в страната. Недоволството им започва от началото на март месец. Първоначално срещата беше обявена за утре, но в късния следобед днес стана ясно, че ще се проведе тази вечер.

Още по темата

След срещата Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в срещата, цитирана от "Фокус".

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад е "безплатно" с над 200 евро на месец здравна вноска. В БГ 8 евро.
93
2
 
12
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
Така е при българския капитлизъм.Болка и бедност,глад и просто-тия.
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
93-ти, в момента здравеопазването на Запад е безплатно, платено е само в частните болници, но и там има осезаемо намаление за здравно осигурените ! В България живеете в див манипулативен комунизъм, това е така защото много лесно ви мамят с обещания и измами ! Нямало пари за добър живот - ИЗМАМА, нямало пари за нормални заплати - ИЗМАМА, а за въоръжаване и плащане с милиарди за хвърчила които ще пристигат след 4-5 години - ИМА ! Жалък народ сте тези които останахте там,лесни сте за манипулация !
91
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Когато мед. сестра ти каже, докато те оперират с местна упойка - "Боли те, защото не си ходил в казарма !" и като види кървяща жена да стене - "О, и са се научили да охкат !"навсякъде те третират, все едно не си човек и все едно не си плащаш здравните всеки месец...
90
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този български предател и измамник Борисов остава да го канонизирате в България!Пак имате несполучлив протест завършил с обещания,много сте про'сти!Осезаемо се чувства вече КУЛТЪТ към БОЙКО и после пак не вярвайте,че живеете в КОМУНИЗЪМ!Да сте чули или видели някой премиер от Унгария,Чехия,Словакия,Хърватска и т.н. да обикаля по САЩ или ЕС за да се прегръща с техните управляващи?Няма такъв случай,защото хората работят за народите си,не ходят по екскурзии за прегръдки,затова са и напред пред вас!
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализъм-болниците сапревърнати в магазини-търговски дружества.Преди да ни превеме капитализмът,здравеопазвато и образованието бяха безплатни.РАЗКАЗВАЙТЕ ТОВА НА ДЕЦАТА СИ.
88
0
 
4
 
! Отговори
Ач преди 4 години
Заменям гарсионера преустроен в тристаен в Банишора за хасиенда край океана в Португалия .Моля само за сериозни обаждания.
87
2
 
12
 
! Отговори
а частните болници преди 4 години
А нещо за исканията им ЧАСТНИТЕ болници да не се финансират от НЗОК, а само от частни фондове и акционери, за това май НИЩО? А в същност голямото източване е точно там, май?
86
4
 
9
 
! Отговори
САРКАЗЪМ преди 4 години
Ако зависеше от Бойко,в България щеше да има само една библиотека-музей.Там пък щеше да има само една книга-Винету.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупави женски герберки, Батето пак ви изпързаля и вие пак копнеете да забременеете от Него.
84
0
 
9
 
! Отговори
Винету? преди 4 години
Ха-ха.
83
2
 
11
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Тези дами са или клакьори на правителството ,за да оправдае геноцида си срещу болниците,или са....безкрайно прости и наивни!Доживяха звездния си миг по телевизиите,оплюха болниците от които се прехранват и после.....престилката и тътри чехли по коридора....
82
2
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Много книги съм прочел и много знам за живота на индианците и ной-много знам за вожда Тотанка Йотанка.
81
3
 
6
 
! Отговори
жени ГЕРБ преди 4 години
Господи Бойко наш, благодарим ти че ни нахрани със земните си блага. Не ни лишавай и от небисното си царство!
80
6
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Като вдигнат палатките, да си ходят по болниците и здраво да работят.Ако не искат, да се вдигат и от болниците, хич да не се мислят за незаменими.Ще дойдат други - по-образовани, по-възпитани и по-работливи.
79
3
 
9
 
! Отговори
Уж Боко бил... преди 4 години
...прочел една книга,ама някога...Туй нещо го наричат премиер.Срам...
78
5
 
8
 
! Отговори
Съвестен преди 4 години
Тези сестри, които обикалят из всички телевизии, са по зле и от простит....ките. Покани ги Слави, плати им, за да си вдигне рейтинга, и горкичките продажни се спукаха от нападки и клевети против ББ. И отидоха на УЖ поисканата от тях среща с закъснение. Само циркаджийски номера. А след това се оказа, че всичко което искаха е било изпълнено и си вдигнаха парцалките. В днешно време е модерно да се опитваш да бъдеш забелязан. Жалко поведение на сестрите - с право едната е била изгонена от работа.
77
0
 
3
 
! Отговори
МАРИНА БИЛЧЕВА преди 4 години
ХАХАХАХАХАХАХАХХА КАЗАХ ЛИ ВИ ????????
76
2
 
5
 
! Отговори
До Д-р: Емил Илиев преди 4 години
Поклон! Все още има Човеци в тази държава.Нищо чудно да пишете и от чужбина.Алчните хиени изгониха читавите млади медици.
75
3
 
5
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Д-р Емил Илиев 65 Или не си никакъв доктор , или завиждаш на кадърните си колеги.Едно време всички доктори с 250 лв. заплата и никой не смееше да гъкне. Границите заключени и тоягата стаеше в ъгъла на Министерския съвет.