Даваш жилище под наем в Airbnb и Booking? Данъкът – от 25 до 250 лв.

Депутатите приеха промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс
96
 Даваш жилище под наем в Airbnb и Booking? Данъкът – от 25 до 250 лв.
Снимка: Булфото, архив

 

Данък от 25 до 250 лева ще плащат собствениците на жилища, които да отдават временно под наем в Airbnb и Booking.
 
Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс.
 
Текстът за патентния данък, които зависи от местонахождението на обекта, е записан в преходна и заключителна разпоредба на Кодекса.
Още по темата
"За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване", гласи той.
 
Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем.
 
Според управляващите обаче по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места.
 
Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък.
 
Той се определя на база на местонахождението на обекта, като сумата се определя всяка година. Така промените ще приравнят всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем с хотели, но не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославЗадаваш неудобни въпроси. :) Ще купят нов самолет на Боби, примерно.
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, много ми е интересно като как ще принудиш бай Иван, който има профил в Booking и дава под наем апартамент, да се регистрира по закона за туризма ???? Как бе другари, КАК...??? Приходите в тези платформи не фигурират никъде, и как ги изчислиха, че са точно 14.000...?? Аз пък казвам, че са поне 100.000! Я да видим сега тези които ползват споделен транспорт колко са...??? Менда, вади калкулатора, Валерчо - ти също! ***!
37
0
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Още малко и данък псуване ще ни вкарат тия от ГРОБ! Скоро май вече и да ги псуваме няма да можем без да пълним касичката на ГЕРБ! Каква идилия за Баш Тиквондур ще е, ще си прави глупости и после като бонус ще си пълни джоба за това, че му теглим една майна! Как не се е сетил още: Данък псуване на ГЕРБ и герберчета?
36
3
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
А данък простотия няма ли да вкарате?Баш Тиквондур за 2 дена ще напълни бюджета на държавата само от неговите си идиотизми! Като се сложат и глупостите на всички калинки в Герб и още догодина пенсиите могат да станат по 3000 лева на калпак само от данъка върху Герб! После защо всички крият доходи и данъци! И за какво ще се изразходват парите събрани от тези патенти? Ще подобрите инфраструктурата ли? Какво точно ще ги направите като ги искате?
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.---Тая се не наяде!
34
0
 
27
 
! Отговори
И ВАШТА МАЙКА СЪЩО преди 4 години
Значи да даваш хотел с 50 стаи и апартамент с две стаи е все едно и също за законодателя ?
33
2
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Поредната простотия на ГЕРБ
32
3
 
31
 
! Отговори
Видял и препатил преди 4 години
Затова има сива икономика и корупция. Защото обикновения и честен човек е принуден да се крие и да прави евтини кокошкарски тарикатлъци, за да скрие някой лев в джоба, вместо да е мотивиран да излезе на светло.
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маститите хотелиери няма да плащат.Миленчо Хотелчев бълха го ухапала.Тия закони удрят дребните семейни хотелчета, тия дето са на ръба на оцеляването.Проклятията "държава" и "институции" са като Коза Ностра - законът е техния рекет.Праскат ти закона и пращат данъчни и няма мърдане. Точно като в Сицилия - като не плащаш на мафията ти гърмят заведението. Методите на държавата не са по-различни, просто са "легални" и "законни".
30
0
 
15
 
! Отговори
До Nemeca преди 4 години
"Народните" представители нямат никакъв контрол, от упълномощилите да ги представляват лица, през целият си мандат. Както се очаква, през цялото това време те работят за други, защо не и за хотелиерите? Някой бори ли се това положение да се промени? Не! Констатациите тогава са безсмислени!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце така знае да действа. С бухалката и върти, върти...
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къщите за гости към кои платформи за краткосрочни наемания като посочените ще се зачислят щото по принцип те са с патент или брент за развитие на вид дейност както и самите платформи развиващи специфична или неспецифична дейност в развитие до вид марка как известна в сферата на дейноста.
27
1
 
32
 
! Отговори
Nemeca преди 4 години
Ясно е кого защитава този закон - той не е за да се вземат пари в хазната, а по-скоро да се изчисти конкуренцията на мутрите с хотелите. Факт е, че хотелите не плащат данъци или плащат само една малка част от приходите - които разбира се не се осчетоводяват. Всичко останало е за джипки, чалга и вили. Аз нямам апартамент който да пускам по тези платформи. Но е факт, че винаги се гърмят дребния бизнес. Къде са данъците на Лукойл, къде са на златните мини на канадците, къде са на хотелите?
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе схемата е отработена. Винаги се гледа количеството на засегнатите да е около 10%, максимум. На останалите 90% се обяснява, че тия 10% са, например, "пиявици", "виж ги тия как богатеят" и т.н. Минава съответната мярка. След което, следващият път са други 10%. При което останалите 90% им го набиват, а 10% от тези 90% им го набиват с особен кеф, един вид "да видите как е и дали на нас ни беше добре". И те така. Печелившите са винаги един 0.1%, дето все са отгоре :)
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащаме и еко данък, а въздухът в София е като в Гуанджоу.
24
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма 25, всички по 250 лв, даже им е малко, които си дават ей така жилищата, тия пиявици...
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз нямам нищо против данъците ама поне да се вижда къде отиват...
22
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвпТой българина никога няма да е доволен докато не му дават по 2000лв да си седи вкъщи и всичко да му е безплатно :)
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на печелившите. И, да - отново народът не е сред тях. Айде сега - за вас - Работа, Работа, Работа. За тях - Пари, Пари, Пари. После пред урничката - пак същото, нали геройски народе?
20
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минаха изборите и се почна яката секира. Така, така, малко ти е, народе прoст, малко ти е...