Даваш жилище под наем в Airbnb и Booking? Данъкът – от 25 до 250 лв.

Депутатите приеха промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс
96
 Даваш жилище под наем в Airbnb и Booking? Данъкът – от 25 до 250 лв.
Снимка: Булфото, архив

 

Данък от 25 до 250 лева ще плащат собствениците на жилища, които да отдават временно под наем в Airbnb и Booking.
 
Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс.
 
Текстът за патентния данък, които зависи от местонахождението на обекта, е записан в преходна и заключителна разпоредба на Кодекса.
Още по темата
"За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване", гласи той.
 
Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем.
 
Според управляващите обаче по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места.
 
Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък.
 
Той се определя на база на местонахождението на обекта, като сумата се определя всяка година. Така промените ще приравнят всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем с хотели, но не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
28
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
р0бе убава ли ви е?! почвате ли да се усещате, че всеки данък е узаконена кражба?!
18
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате да сте европейци пък не ви харесват данъците.... Еххх ехНищо против данъците нямам. Ама някак искам и да видя как се изразходват, а тази част нещо липсва в нашата т.нар. държава. Плащам местен данък чинно, а в квартала ми няма един здрав тротоар. Плащам данък на колата, а улиците са по-зле от тези в Дамаск. Плащам и какво ли не още, а нищо не е както трябва.
17
3
 
23
 
! Отговори
Филип преди 4 години
Сега е момента да се оттърве човек от излишните имоти, че скоро няма да може .
16
4
 
41
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Идеята е много проста наистина, политици и чиновници видяха ,че хората си слагат парите в имоти и се започна, целта е да се прибират пари от хората. Банките дерат достатъчно онези, дето си държат парите у тях, колите ги одрахме до невъзможност , останаха имотите. Парите на българина са основно в имоти и сега се започва дрането - данък сгради, такса смет, такса придобиване, застраховка, управление, паспортизация, тепърва народа ще усети на гърба си "държавността" ...
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
двама албанци нощуват в румънска стая резервирана по Airbnb .- кога ще ги настигнем македонците ?вратата се отваря , един сърбин наднича и казва :- по-тихо бе , ще събудите българите , спят в съседната стая .
14
2
 
38
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОЛКОТО И НОВИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ И НОВИ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ДАНЪЦИТЕ И ТАКСИТЕ ДА ИМА ОТ ГЕРБ КАКТО ВЕЧЕ СТАНА СЛЕД ИЗБОРИТЕ, НА НАСЕЛЕНИЕТО МУ Е МНОГО МАЛКО ЩОМ ОТНОВО ПРЕИЗБРА БОРИСОВ !!ТОВА ДА ГЛАСУВАШ ЗА БОРИСОВ И ПРОИЗВОДНИТЕ МЕ Е НЕЧОВЕШКО И САМО ПОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА!
13
27
 
13
 
! Отговори
Ивп преди 4 години
Искате да сте европейци пък не ви харесват данъците.... Еххх ех
12
2
 
41
 
! Отговори
ТК преди 4 години
Е, така е. Да не мислите че политиците, за които гласувате от която и да е партия, ще позволят да си изкарвате прехраната по някакъв начин, който не е контролиран от тях? Да ви позволят да имате допълнителни доходи ей така? Бих казал, че сте прекалено наивни, но все пак от 30 години си ги избирате, така че си се подразбира.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
патентният данък е свързан с плащане на осигур.вноски...ще има ли ?
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак няма да стане , мутренските ви бетонни хотели пак ще си седят празни , изедници!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък._______________Това се отнася само тези, на които годишния оборот е под 50 хиляди лева и не са регистрирани по ДДС, и въпреки това имат право на избор дали да да се облагат с патентен или с 10 % по ЗКПО, истината е че масово тези които имат възможност плащат патентен, защото идва по-малък, един пример, на година ако апартамент носи 10 хил. ще плати 900 лева данък, а с патента макс 250
8
3
 
27
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До Анонимен - идеята е проста - имаш нямаш приходи плащаш.....
7
1
 
41
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОБЯВИХА ГО ТОЧНО СЛЕД ИЗБОРИТЕ И СИ ГО ГЛАСУВАХА!СЕГА ОБЯВИХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ БАКШИШ И НЕГО ЩЕ СИ ГО ГЛАСУВАТ!!!-----ТЕЗИ КОИТО ОТДАВАТ НЯМА ДА СПРАТ ПРОСТО ЩЕ ЗАВИШАТ ЦЕНИТЕ ОТ КОЕТО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ КАКТО ВИНАГИ Е БИЛО ПРИ ГЕРБ!ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ Е ЛЪЖИ, *** СТРИЖИ ДОКАТО НЕ ПРОТЕСТИРАТ!
6
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режима Герб всеки ден измисля нов данък, а овцете спят, ли спят!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек заменят 10 % данък, с патентен до 250 лв. не че нещо, ама според мен това ще намали приходите , а няма да ги увеличи, ама то така се получава когато въобще не си наясно с материята
4
4
 
33
 
! Отговори
селянин преди 4 години
държава която се крепи само и изключително от данъци и заеми не ке да я биде ного
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То всичко е временно, дали за ден или за година... Кой закон казва къде е границата между краткосрочно и дългосрочно отдаване под наем?
2
5
 
44
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Простолюдието ще мучи ден-два, но ще свикне.
1
8
 
44
 
! Отговори
Ьж преди 4 години
Не харесвам Слави ама той добре го е изпял - Няма такава държава.