Даваш жилище под наем в Airbnb и Booking? Данъкът – от 25 до 250 лв.

Депутатите приеха промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс
96
 Даваш жилище под наем в Airbnb и Booking? Данъкът – от 25 до 250 лв.
Снимка: Булфото, архив

 

Данък от 25 до 250 лева ще плащат собствениците на жилища, които да отдават временно под наем в Airbnb и Booking.
 
Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс.
 
Текстът за патентния данък, които зависи от местонахождението на обекта, е записан в преходна и заключителна разпоредба на Кодекса.
Още по темата
"За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване", гласи той.
 
Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем.
 
Според управляващите обаче по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места.
 
Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък.
 
Той се определя на база на местонахождението на обекта, като сумата се определя всяка година. Така промените ще приравнят всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем с хотели, но не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
13
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
всичко е от просто по просто-като дойдат избори-СТАЧКА-не гласуваме ! Ако може-ВСИЧКИ ! И после гледаме сеир !!!
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
набутахте се като балъцци в недвижимости и сега олелеКой се е набутал бе, човек, това да не ти е Цецо, дето има повече апартаменти, отколкото мозъчни клетки? Някой има там един апартамент отстрани и го дава под наем. В София такива жилища са 3000. Да не мислиш, че това са хора с по 3-4 имота?
57
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС е 20 % бе хора. Крадат от държавата като не плащат данъци.Това не е хубаво. Ама аз имам и един въпрос - какво става с тези, дето не декларират 200 кв.м. тераса? Пращат ги на сладък пост във Валенсия, нали? Ами, като тези укриват данъци, що не ги направят и тях едни консули, като толкова ти е на сърце държавата?
56
0
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Защо не пишете това ,което се случи след наредба Н18?А именно ,че 50% от фирмите отказват касовите апарати!!!Това е погром!!!
55
5
 
17
 
! Отговори
Спасов преди 4 години
Както тръгва тая година- няма да е добра. Имам два апартамента във Варна и досега ги давах под наем, но май ще махам единия, че става напечено. Като си сметна разходите на апартамент наближават 4-5 хил. на година, това са над 50 нощувки в Аирбнб, досега разходите бяха около 2 хил , а правех по 90-120 нощувки на година и беше изгодно, ама вече почва да се губи далаверата. Не си струва толкоз пари да висят в имот. Ще се продава, докато има цена.
54
19
 
7
 
! Отговори
Само така преди 4 години
Гледам доста заинтересовани има във форума, стега ги чепика, че малко по малко ги тикат на светло. Не стига, че им дават хората грешни пари за "почивка" на ..айноморието, крият доходи, не плащат данъци, пари не връщат посмъртно. А-а-а-а-а, свършва вашето царство, набутахте се като балъцци в недвижимости и сега олеле. Дерете ги г..идите с данъци, нихната .... тарикатска. А на повика - в Халкидики, никакво пълнене гушите на алчните БГ мутрри.
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС е 20 % бе хора. Крадат от държавата като не плащат данъци.
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При услоие че наем е 500-1500 лева на месец, редно е и данъкът да е толкова според наема. или 20 % по 100-300 лева на месец. Горанов също дължи данък макар че не плаща наем.
51
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самите вносители не бяха много наясно за какво ще отидат парите от данъка още като го внесоха. Пълен смях. Абе, дайте да ударим един данък, пък ще видим парите какво ще ги правим (ще ги окрадат, то е ясно). Абсолютен лобизъм.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично на мен не ми е комфортно и съм на тръни докато пристигнем и се настаним.Ами *** в хотелите на Валерката, там ще ти е и спокойно, и комфортно. Кой те спира?
49
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле колко са бързи и решителни нашите дупетати като искат да Скубят още !а за Детската болница ,за Реформа в здравеопазването - мъкаа ,30г немат сили и време
48
15
 
8
 
! Отговори
Аз съм за преди 4 години
Има десетки хиляди чужденци-руснаци, украинци и др., които дават кватири през букинга, прибират парите и ни данъци плащат, нито някаква отговорност носят към когото и да било. Платформичката холандска, куче влачи-диря нема; попълваш разни форми, тръгвам да звъня (телефон с код Русия), обаждам се - никой не вдига; след малко ми звъни некакъв охо-бохо от украински номер, грам български не разбира, пънете се на руски..Лично на мен не ми е комфортно и съм на тръни докато пристигнем и се настаним.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей не се налапаха, селски тарикати.
46
0
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 44То такъв има. Имаш такса отходни води в сметката за водата и накрая върху тази сума имаш ДДС, затова имаш данък върху ср*нето! ДДС плащаш за всяко ходене до тоалетната, там е лесно хванали са му цаката. Колкото вода си ползвал, толкова ти е и отводняването, без значение дали си поливал растения или си я изпил тая вода! За тях е все едно!
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея главочи, се чудят от къде да смучат още пари наготово, за да могат да си ги харчат за техен кеф, егати и гламарите
44
1
 
24
 
! Отговори
MAFIA преди 4 години
ГЕРБ МАФИЯ!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а данък общ доход остава ли?
42
1
 
29
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
Ами то измисления и вечно растящ брутен продукт на Боко трябва да идва отнякъде. Вдигнат пенсиите с 20 лв, веднага след това измислят някой нов данък за да компенсират. Реално българина си остава на същото положение, само цифрите са различни за пред Евро съюза и овците - избиратели.
41
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да укрива данъци, да си дава апартамента дългострочно. Това с краткострочните наеми на чужденци е за тарикати, които искат да печелят повече от другите хазяи, ама ако може и те да не плащат данъци.
40
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?