Почина академик Благовест Сендов

Ученият и политик си отиде на 87-годишна възраст
Обновена: 20 яну 2020 10:27 | 20 яну 2020 10:20, Красимир Ангелов
139
Почина академик Благовест Сендов
Снимка: Булфото

На 87-годишна възраст на 19 януари почина академик Благовест Сендов, съобщиха от БАН.

Ученият е световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик - ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките.

Автор е на над 200 научни публикации в областта на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и други. Автор е на над 30 учебника.

Благовест Сендов е и председател на 37-мото Народното събрание на Република България от 12 януари 1995 до 13 февруари 1997 година. По-късно той е и заместник-председател на Народното събрание.

Посланик в Япония от 2004 до 2009 г. и във Филипините от април 2006 до септември 2014.

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: Благовест Сендов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
16
 
! Отговори
Агнес преди 4 години
Никой от пишещите и четящите тези новини не е длъжен да знае биографията на академк Сендов, както и приноса му към науката. Само ние, от онова поколение дето учеше и се интересуваше от много неща, знаем, че да, заедно с Румен Цанев разработиха математически модел на клетката. Признанието им бе дадено в световен мащаб.А сегашният модел на висше образование- бакалавър, магистър, докторант- са точно моделите предложени от Сендов- блок А, блок В и блок С. Не пишете глупости !
67
6
 
10
 
! Отговори
Борисоф преди 4 години
От както дойде демокрацията, всички станаха отличници. Сега никой никого не мъчи и всички знаят всичко. Нямаме нито един инженер от новите, който да е проектирал реотан, за тец или вец не смея и да мечтая. Не го познавам лично, но съм запознат с част от работата му, един то най-добрите учебници по числени методи които съм чел.
66
7
 
8
 
! Отговори
ист преди 4 години
За умрелите или добро или нищо.За Сендов като участник в разграбването чрез "Север кооп гъмза" НИЩО.
65
10
 
6
 
! Отговори
Метач преди 4 години
До АнонименМоето дете през 1992г беше на 3 г,когато седеше на компютър "Правец". И сега е ай ти специалистНе благодареншие на герб,знаме или звезда..А такива като теб и мен дъртофелници сядат на компютъра от скука,защото никой не им обръща внимание.Слава богу,че младите са сравнително аполитични,
64
3
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 4 години
Таблетите, лаптопите , компютрите и Интернета не правят децата по-умни..............напротив, така те затъпяват и стават зомбита...............процесът се нарича електронно зомбиране!
63
10
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 69 преди 4 години
Сендов е разработвал математически модели в биологията...................хаха..............да................затова е имало нарисувани съвукупляващи се лъвове.................няма лошо в тая работа!!!Това се нарича интердисциплинарен подход!!!
62
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СметачПри ГЕРБерското поколение всяко дете има достъп до интгернет и таблет.А твоето поколение дори не знае откъде се включва компютъра.
61
4
 
14
 
! Отговори
за интегралите преди 4 години
И аз имах един професор по математика, постоянно показваше на колежките ми колко са *** и колко не разбират математиката, което си беше самата истина..............накрая му писваше на човека и им пишеше по една тройка, но заради такива висшисти България се наводни с калинки и некадърници.............заради подарените тройки от университетите!
60
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До алоооВ нашия град в едно от училищата половината паралелки учеха по въпросната сендовска система.Имаха само един учебник - задача по математика и под нея снимка на два съвокупляващи се лъва - размножаване на животните по биология.Общо взето резултатите на учениците от тези паралелки бяха доста слаби.Дали самите ученици са били посредствени или самата система е провал, не мога да кажа. Нямам достатъчна статистическа извадка от други училища.
59
4
 
7
 
! Отговори
за интергралите преди 4 години
Не толкова лошо да даваш нерешими интеграли на студентите.............това ги провокира да мислят, пък може някой студент да се окаже гений и да реши интерграла!
58
11
 
15
 
! Отговори
апо преди 4 години
Помним що за председател на НС беше , помним и как си тръгна от там - бягайки от народната"любов", подлец и страхливец напълнил гащите от страх ,забравил за всичко и всички , треперейки единствено за мазната си гуша.Още тогава 'ПАРТИЯТА" трябваше да бъде забранена , разформирована , а този и другарите му прибрани на топло до живот.
57
1
 
4
 
! Отговори
Фен преди 4 години
До ЧовекЗащо в списъка ти няма социалисти и ченгета?
56
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още като влязох в техническия през 2003 беше бъкано с такива "авторитети" от червената школа. Високомерни, изискват от теб страхопочитание, с много спорни преподавателски умения и с научна кариера която се свежда до няколко труда, представени на съветски конференции.
55
15
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Като е такъв голям учен и математик, защо не можа да изчисли колко ще забогатеят българите, след като всички ресурси и богатство се държи от 0,00001% барабар със средствата за произвидство???Пита се в задачата след колко време България, ще погаси своя външен дълг, след като плаща х на година лихви и заеми и тегли два пъти по х другата година!!!Агент Кейси Донован!ЦРУ!!!
54
7
 
11
 
! Отговори
Сметач преди 4 години
До БроячоЕлементарен брояч с пръсти.Първобитно общинен.Такова е герберското поколение.Елементарно,та дрънка.
53
14
 
28
 
! Отговори
алооо преди 4 години
До АнонименЯвно не си учил по така наречената "сендовска система",която между другото се водеше ПГО за твое сведение.Аз учих по тази ситема, и трябва да ти кажа че сега след 40 г. доста развити държави прилагат нещо подобно в образованието си.За разлика от класическото образование тази система имаше за цел да развие в учениците способност за мислене и разсъждаване, а не за наизустяване на някакви уроци.Светла му памет на академика.
52
6
 
13
 
! Отговори
Чело Недочело преди 4 години
До АнонименЗа сведение е син на т.н."враг на народа",но са го оценили и са му дали възможност да се развие.И Корольов,който изстреля Гагарин в космоса е бил по лагерите,но са го оценили по-късно и прави ссср първа космическа сила.
51
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ли душички е отровил и затрил коммилиционера ненаял се.
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека му пръст
49
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветският стил на учебниците по точни науки няма нищо общо със западния. В първия случай целта е професора да се покаже колко е начетен и колко много знае като те засипе с разпокъсани и необосновани сложнотии между които читателя трябва да прави взаимовръзки седмици наред, а при западния стил имаш един последователен, методичен стил на кратки разбираеми стъпки където целта е всичко да ти светне в главата след като го прочетеш.