Почина академик Благовест Сендов

Ученият и политик си отиде на 87-годишна възраст
Обновена: 20 яну 2020 10:27 | 20 яну 2020 10:20, Красимир Ангелов
139
Почина академик Благовест Сендов
Снимка: Булфото

На 87-годишна възраст на 19 януари почина академик Благовест Сендов, съобщиха от БАН.

Ученият е световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик - ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките.

Автор е на над 200 научни публикации в областта на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и други. Автор е на над 30 учебника.

Благовест Сендов е и председател на 37-мото Народното събрание на Република България от 12 януари 1995 до 13 февруари 1997 година. По-късно той е и заместник-председател на Народното събрание.

Посланик в Япония от 2004 до 2009 г. и във Филипините от април 2006 до септември 2014.

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: Благовест Сендов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
14
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Тоя не знаеше горкия от коя локва в коя да стъпи...
87
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този Бог няма какво да му прощава. Този е Атеист. Когато дойде времето на страшният съд тогава всеки ще си плати за дяволуците които е правил тук на земята. Бог праща на земята само тези които трябва да се поправят и да изкупят греховете си. Но много хора си мислят че Бог ги е пратил тук да ядат пият и гонят ***,ври. Грешка. На земята сте за мъки не за живот. Рая нее на земята. Молете се и живейте според божиите закони. Щото като умрете щее късно за каквото и да било.
86
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен89Прочети историята на Джон Атанасов и тогава говори. Всъщност баща му е бил спасен като дете от някакви американци след разгрома на Априлското въстание и е бил заведен в САЩ, а синът му, бъдещия баща на компютъра, си е роден там! Даже не знам дали изобщо някога е идвал в България.
85
2
 
8
 
! Отговори
Я па ти преди 4 години
До Анонимен 91Сега се граби с пълни шепи.Една международна истинска ревизия ще ги разнищи и разпарчетоса.Особено касичката с бузките и уйко ме здравеподаватиля.
84
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разработиха математически модел на клетката-------Сериозно ли, бе? И с каква точност е този модел и къде се използва?
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг българин-Джон /Иван/ Ночев е виновникът да се изработи капсулата,с която американци кацат на Луната.Спасението за умните е -беж.Тук фростотията ще ги затрие.
82
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая .капана държава,пълна с комплексари,няма как да напреднеш в науката.То и Джон Атанасов е трябвало да напуне страната,за да направи компютъра.
81
3
 
6
 
! Отговори
айде бе преди 4 години
До ИзбирателНе блаодарение,а въпреки.Чети ,за да знаеш.Баща му ,за разлика от бай Методи е враг на народа.И близнака на Панчо Владигров е бил преследван,но това не му пречи да бъде почитан като велик композитор и по време на соца.Никой не избира кога а се роди.
80
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е пророк в собствената си държава, Сендов го почитат повече в чужбина, отколкото в България!!!
79
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Математиката и интергралите не са за всеки.....................да, така си е, Сендов си беше голям математик и учен, за политическите му възгледи може да се спори много!!
78
0
 
13
 
! Отговори
Властолизател преди 4 години
Щом и Методи Андреев,който се занимаваше с доносници се отврати ог герп,представям си за какво иде реч.Целият прованс,чиито бащи са *** съотв.части на бай тош сега са на власт.Явно параноята ги тресе.Това си знаят,това си баят.Конграчулейшън и привет от Пекин,столицата на Виетнам.
77
11
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Да го погребат в Япония, щом там го почитали като бог. Един от многого доносници на ДС, благодарение на което е станал академик. То няма академия, но академици колкото щеш. При това, пари за наука няма, дори и в БАН. Честито на печелившите от лотариите.
76
8
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Бог да го прости !!! За разлика от Караянчевата знаеше кое къде е,а в Япония беше равен на Бог !!!
75
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благовест Сендов не е комунист, нещастен човек, който се чувства да пише за всичко,независимо, че не знае нищо! Даже е претърпял репресия по определени причини.Това е световно известен математик.Ти на коляното на Бог ли седиш, та се произнасяш кой на кого да прости?Ти сигурен ли си, че на теб ще ти бъде простено?
74
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светла памет!
73
4
 
7
 
! Отговори
алооо преди 4 години
До АнонименЯвно от тая система ти е направило впечатление само двата съвокупляващи се лъва, което до известна степен обяснява написаното от тебе.Моя съвет е да прочетеш малко за системата и начина и на прилагане.Така ще откриеш колко много от тази система се внедрява сега в учебната програма в редица развити държави 40 години след като тя е била внедрена в българското образование.Проблема тогава е бил че не е имало подготвени кадри, които да въведат тази система.
72
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете "Бог да го прости" когато става въпрос за комунисти!
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умрял е човека! Няма нужда да се пените. Бил какъвто бил, заминал си е. Едни го помнят с добро, други не. Няма значение, просто не е хубаво да се правят злобни коментари.
70
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за лицемерие?????Хем комунист атеист и антихрист , хем "Бог да го прости" ....Ако под "Бог" разбирате Ленин и Сталин , историята е показала че при тях прошка няма.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селският идиотинКаквото и личността обект на новината.