Поправката "Андреа": Наказват тежко непълнолетни за убийство, изнасилване

Бащата на момичето: Това вече не може да продължава!
132

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Непълнолетни, извършили престъпления против личността, да бъдат наказвани като възрастни. Тази законова промяна ще подготвят в кратки срокове депутати от ГЕРБ, за да няма нови случаи като този в Галиче.

Решението идва след среща на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов. За тежкото престъпление непълнолетният Аксел може да получи максимално до 12 г. затвор, според сега действащите закони.

Още по темата
На срещата Борисов е заявил, че това не може да продължава, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки.

"Премиерът и главният прокурор обещаха всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност, която се случва в момента. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен", каза бащата на Андреа.

Той напомни, че Аксел е извършил две нападения, едното на полицай, и е получил като наказание пробация и условна присъда.

Ако беше наказан тогава, тоя ден нямаше да се случи, посочи Асен Руменов.

Промяната ще гласи, че при извършване на убийства, изнасилвания, блудства, няма да е задължителна редуцията на присъдата за непълнолетни.

Ще се взема под внимание състоянието на извършителя - дали той разсъждава като възрастен и осъзнава какво върши, за да бъде наказан като възрастен. За целта няма да се налагат допълнителни експертизи, тъй като такива се извършват в досъдебното и съдебно производство, обясни депутатът Маноил Манев в МС.

От утре по разпореждане на главния прокурор в цялата страна ще се извършват проверки на лица с две-три висящи производства - спазват ли се мерките за неотклонение спрямо тях. Целта е намаляване на битовата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: убийствоГаличеандреа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
42
 
3
 
! Отговори
Генчева преди 4 години
Що за демокрация е това?! Говорим за Европа, за човешки права, за евроатлантически ценности... Нима ще загърбим всичко това заради няколко нелепи инцидента?
57
9
 
1
 
! Отговори
криминолог преди 4 години
До Анонимен 55А Вие, защо се обръщате към мен на Ти ? Ако сте от тези, които са ми правили "като вятъра" и имате това право, обозначете се !А иначе, безкнижно хлапе, не се прави на разбирач. Нито си ми на годините, нито на дипломите !
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
gost, майката не е "тая русата",майката я даваха при репортаж от селото веднага след случилото се.
55
3
 
19
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Бил съм в САЩ като млад тийнеджър и мога да кажа само уооу.Обаче видях и хиляди бездомни под мостовете.Иначе силата на Холивуд е безгранична, за което им свалям шапка.Даже може да ви се стори смешно, когато бях малък си мислех че всички американци живеят в къщи, както ги показват по филмите.
54
0
 
18
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Оххх олекна ми, да не би да вкарат смъртното наказие! Аме ей на пак не стана мога да продължавам да трепя народа, защото от доживотната присъда не боли! Дет се вика ти ги трепеш, пък те те хранят и поят до живот!!!
53
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко за пореден път си прави ПР на гърба на почернени семейства!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотука "суспендирани" и "ерго" са употребени абсолютно извън контекста.
51
1
 
11
 
! Отговори
gost преди 4 години
Тая русата не е майката, това е говорителката на прокурора
50
2
 
20
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Трябва ли някой да изтрепе Автобус с деца, за да влезе смъртното наказание при умишлено убийство, като поправката Детски автобус?
49
1
 
22
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименНаказанията в САЩ се определят от сбора на наказатияга за всички извършени престъпления, по които се води делото, затова има присъди над 100 години.
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До криминолог Абе, ти защо ползваш думи, на които не знаеш значението?
47
6
 
13
 
! Отговори
криминолог преди 4 години
За сведение на зомбираните от американски филми:САЩ е държавата, където употребяват най-много наркотици, има най-много оръжие в населението, има най-много масови убийства, има най-много убити полицаи, където има най-много затворници на глава от населението. Въобще САЩ от цивилизования свят, където има статистика е с най-голям коефициент на престъпност.Така, че се молете Богу горещо да не станем като САЩ !Ерго в РФ положението не е по розово !
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен лично ми направи впечатление реакцията на майката. Млада руса жена, изглеждаше абсолютно външна на случилото се. Прави ми впечатление и абсолютно неподдържания "двор" на къщата, където е живяло момичето, съчетано с натъкмените и издокарани снимки, явно за харесване не в селото.
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде такива като аксел ги трепят, само тука го гледаме като извънземно и се чудим какво да го правим.Екзекутирайте 3 4 такива и ще видите каква превенция е това.Колкото и да са прости такива съм сигурен, че никак не им се умира.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживот!!!
43
0
 
40
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 4 години
Аз пък предлагам възрастта за пълнолетие да се промени на 14 години - то и без това ромите на толкова се женят, така ще носят отговорност за постъпките си, а пък държавата ще спестява около 200 милиона лева годишно от икономия на помощи и детски добавки.
42
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправдание за Аксел няма. На 17 г. човек много добре разбира какво означава да убиеш някого. Той само след месеци ще е вече на 18 г. Да не би някой да очаква, че за няколко месеца мисленето му може да стане несъизмеримо по-зряло, отколкото е сега?
41
2
 
19
 
! Отговори
Лора преди 4 години
Трябва да наказват родителите на непълнолетните престъпници. Децата са продукт на родителите си и на лошо възпитание. Никой не се ражда престъпник, а става такъв под влияние на средата.
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33В САЩ има непълнолетни с присъди, каквито не могат да излежат, защото са по-дългосрочни от един човешки живот.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законодателството не само в Европа е снизходително към непълнолетни и малолетни. Палестинската интифада беше изцяло от деца. Видяхме, че и Ислямска държава, както и всички военни групировки в Африка, Азия и Латинска Америка, масово обучават и използват деца за реални смъртоносни дейности. Законодателството ни не бива да си затваря очите пред фактите. У нас в частност безделието, съчетано с наркотици, е до голяма степен предотвратимо. То е причина за огромен брой всевъзможни посегателства.