България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие гледайте да задържите тези които са тук пък тогава връщайте едни пари за безмислени проекти за усвояване както похарчиха милиарди за развитие на човешки ресурси а ефект никакъв крадци долни
128
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със две Висши образования начална заплата чисти 650 лавката Учител.Как ще ме върнат.
127
6
 
1
 
! Отговори
Boez преди 4 години
Kato se zavarnat parvo trebva da minat ednogodishno obucenie v rodnata kazarma.Ot 2022 g.shte vavegdame zadalgitelna patrioticna kazarma.
126
1
 
33
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
БЯХТЕ МНОГО КУРНАС НА ОПАШКА СМЕ ЩЕЛИ ДА ЧАКАМЕ ОТ ВИЕТНАМ РАБОТНИЦИ ЩЯХТЕ ДА КАРАТЕ АМА ТОЯ КАПАН ДЕТО СТЕ ГО ЗАЛОЖИ ЛИ И МИШКА НЯМА ДА СЕ ХВАНИ
125
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С трици маймуни не се ловят!
124
0
 
29
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВОЙНА ДА СТАНЕ НЯМА ДА СА ВЪРНАТ ТЕ ЗА РАБОТА ГИ КАНЯТ
123
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали в чужбина били само миячи на чиний и берачи на ябълки. Ще разберете какво направихте особено след като написнат още 200-300 хил души.Нали си имаме IT спец. То така се гради икономика хаха.
122
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 133Докато чакаш да измре смрадта и да с върнеш, ще остарееш и управляващите няма да те искат. Да си знаеш- станеш ли на 38-40 год. бизнесът не те иска, ти си аут. И на 40 год. пак ще емигрираш.
121
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви грижи не полагате за работещите тук, пък сте тръгнали емигриралите да връщате. Изпускате питомното, чакайте да върнете дивото.Хората и сега бягат от Бг. Забелязвате ли го?
120
0
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Въй хората са връщат .Пазете са бе ! На са бутай те ! За всички ще има безплатни квартири .Трябват ни ,,мозъци,, понеже ние си нямаме мозък у главата и *** да си избършем. Най малко космически кораб да са конструирали. Тука не знайми за кво ни трябват ама ни трябват .
119
0
 
7
 
! Отговори
чалгар преди 4 години
само чалга и уиски да са лееееейй
118
5
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
има има...аз съм завършил на запад в топ 10 университет и чакам да измре смрада за да се върна и да целуна българската почва
117
0
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Защо бивши политици и вицепремиери си дават мнението за намеренията на правителството ? Те може и да искат да върнат младите, образовани и богати българи, но дали са ги питали какво е тяхното мнение. Може и да се върнат, но само като министри или министър председатели на мястото на сегашните.
116
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България иска да върне образованите млади търсят се 10 хил. служители-----------А, образованите млади хора искат ли да се върнат в Бг при мутрите дето ги принудиха да напуснат държавата си?Питам,бе, само питам!?
115
2
 
33
 
! Отговори
Трудовак преди 4 години
Голяма част от икономиката ни е напълно фиктивна. Добре угоени другари си играят на бизнес, но с предварително определени схеми и територии. Как да създадат реални работни места за квалифицирани кадри, че и платени при това? Каквото кажат шевовете им от ДС - това правят.
114
1
 
45
 
! Отговори
Така са почва преди 4 години
Абе, за сега ривети за "квалификация", "висше"... Чакай още 5-6 годинки!!! Тогава ще се търсят главно техниците със средното образование и опит, ама... Късно е чадо, България ще започне да мига като дискотека без електротехници и то точно със средно. Тогава и на тях ще им казвате "квалифицирани", ама... То и хора с основно образование ще започнат да липсват
113
3
 
15
 
! Отговори
Домуз Ага преди 4 години
Най добрия чорбаджия в Бугарско се нарича Домуз Ага Ефенди, главен изпълнителен директор на Делиорманския колос "Лудогорец Юнайтед".
112
5
 
23
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Абе никакви специалисти не му трябва на бизнеса,момента се търсят телефонисти с езици за кол центровете и това е цялата идея , бизнесмените си имат специалисти на които им плащат добри заплати и им дават лукс автомобили не ги мислете за толкова глупави, по добре от вас си правят сметката,има глад за хора с езици ,а всички емигранти малко или много живяли над 2-3г в чужбината ще могат да отговарят на телефоните,bpo индустрията и трябва ,бърз интернет,евтина раб ръка и много празни офис площи
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ойде коньо у реката ...
110
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С трици маймуни ще ловят. Ваучери за храна, плащане на няколко наема и някаква смешна трицифрена сума за едно родено дете, докато официално ти плащат 700 лева и 500 лева "бонус" в плик по благоволение на чорбаджията. Всичките тия "придобивки" за цяла година, един квалифициран работник на запад ги изкарва за 3-4 работни дни. С работата за една седмица спокойно си купуваш последния Айфон, а не да теглиш кредит за 2 години с вноски по 50 лева.