18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
6
 
17
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
При война и недостиг на храна мюсюлманина може да изяде жена си без това да е грях това го казва един ходжа от с арабия !нищо чудно вече в арабските страни да имат рецепти със човешко месо
355
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен........Младите момичета са като пластелин.........Явно й харесва да я мачкат, пластелинката.
354
2
 
15
 
! Отговори
Гогоолу преди 4 години
М Ъ Р Т В И Д У Ш И - МЪРТВОРОДЕНИ .!.
353
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болно момиче със слаба психика аутсайдер в живота , човек без воля и отчаян, не може да ми е жал за такива . Младите момичета са като пластелин , лесно се манипулират от приятелите си ...
352
0
 
10
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Какво е това ли . Мойта баба казваше - чудеж чудеж та чепеж !
351
2
 
33
 
! Отговори
gogo преди 4 години
Той ми ги обясни, аз ги приех"какво ти е обяснил ? Нима някой като ми обясни и аз си сменявам релията... На времето са ни клали и бесили и българите не са променяли религията си но сега...
350
2
 
34
 
! Отговори
. преди 4 години
Сега я командировайте с един голям кръст на шията и облрчена по европейски, да направи една разходка в иракско село, да проверим толерантността от другатастеана на калво ниво е и пишете да сравним.
349
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аномалии се срещат навсякъде. Както и дефекти на мозъка.
348
2
 
30
 
! Отговори
. преди 4 години
Арабела им е промил тиквите, винаги когато жена има вземане даване с арабел, приема неговата късна и измислена религия и попват дасе носят като пингвини в центъра на Багдад ,а иначе на християнство не са много отдадени. Егати племето ...
347
1
 
32
 
! Отговори
AAA преди 4 години
Морето е до колене.След известно време жестко ще съжалява.Познавам българки,които са избягали от разкошния си живот в Багдад.
346
1
 
8
 
! Отговори
От дупясе преди 4 години
За много години, пожелал хидроинженера.!.
345
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с днешната младеж?Ужас!Наркомани, ***, ислям...
344
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко загубено, младо и наивно е това дете. Сякаш крещи за внимание. Една млада религия, която е по-скоро като наръчник за хигиена, отколкото религия. Не ми се иска да изпадам в подробности, ама тия неща с обрязването са по-скоро от гледна точка на хигиената. Нямат вода. Мухамед е бил просто един наркоман - друсал се е и си е пял там някакви песнички. Главите в Корана се наричат "сури" - песни. И понеже наркоманът е бил и неграмотен - вече кой какво е записал от бълнуванията в свободен текст.
343
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка"Знаеш ли колко малко са арабите християни, какви ограничения търпят и дори в някои случаи са преследвани? Не живей с илюзии! На теория арабин може да е християнин, на практика - не!
342
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа."Моме, не ти ли минава през ум, че такава голяма промяна иска по-задълбочено проучване от просто "той да ти обясни"? Ами ако той е поскрил или недоразбрал някои работи? От думите ти се разбира, че ти не знаеш почти нищо за исляма! Това е все едно да подпишеш договор, който те обвързва за цял живот, без да си го прочела! Глупост голяма!!
341
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДАВАШ ЛИ ДАВАШ, БАЛКАНДЖИ ЙОВО, ХУБАВА ЯНА НА ТУРСКА ВЯРА?МОРЕ ВОЙВОДО, ГЛАВА СИ ДАВАМ, ЯНА НЕ ДАВАМ НА ТУРСКА ВЯРА!Момиче младо и наивно, прочети това покъртително произведение - поплачи за мъката на българския народ под турско робство и се възхити от силата му да запази религията си! Религията, от която ти така лесно сама си се отказала!
340
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момичето са го изманипулирали хитро и прецакали. Според исляма, мюсюлманка не може да се омъжи за немюсюлманин! (Мюсюлманин обаче може да се ожени за жена от друга вяра без проблем.) Тъй като тя не може никога да се отрече от вярата си, ще може да избира само от мюсюлмани за съпруг. Или ще бъде принудена да приеме някой ***, при това при всякакви поставени от него условия, просто защото няма да има много избор!
339
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрадката е наглост! Тя не е необходима според корана. Религията е нещо лично и не бива да се натрапва на другите хора - християните не натрапват с външни белези вярванията си на другите хора. Ако носят кръстчета, те са малки и под дрехите. Всички видими белези на религиозна принадлежност трябва да се забранят, както е в някои страни. Хората, които те срещат на улицата, нито ги интересува, нито желаят да им се натрапва каква ти е религиозната принадлежност
338
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аре сега да разкажете и как едно момиче от Саудитска арабия от мюсюлманско семейство е приело христинствато, че ми писна от полетколектни глупости, обратни с накарнени права и кви ли не простотии
337
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази заслужава всичко най-гадно, което може да й се случи. Избрала е да бъде предателка на цивилизацията и заслужава смърт по най-жесток начин. Винаги ислямът идва така - ужким разлиното, ужким те са добри и само искат малко разбиране, а завършва с робство, кръв, унищожение и подчинение. И фактът, че за 500 години не сте разбрали това показва само, че сте общество на мъртъвци и наивници виновни за собствената си гибел.