Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спомням си тоя, когато бе министър, се хвалеше по тв, ч е спадала безработицата. Журналистът го сряза- ама те хората щото напускат държавата, и той млъкна!!!Та не е оп- различно сега!
52
3
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До реалистНЕ Е ОТ 5-6 ГОДИНИ АКО ТРЯБВА ДА БЪДИН ТОЧНИ ОТ 75 ГОДИНИ
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъщеря ми роди две деца в чужбина, за които българската държава изобщо не знае.
50
4
 
21
 
! Отговори
реалист преди 4 години
От 5-6 години сме най-бързо топящата се нация в Света.Пише го във всички статистики , и дори тиквените ни управници го признават.дали Калфин или някой друг го твърди ,няма никакво значение.А това че герберската пропаганда лъже хората ,че някой се е върнал , е просто поредната нагла герберска лъжа.Истината е че се топим като летен сняг и скоро в БГ ще останат само пенсионери ,черно.глави и тъпигьози от Герб.
49
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойдат ли червените кхмери на власт в България остават само 2 милиона пенсии и "бледолики",другите се изнасят!
48
4
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Как няма да бягат от България при това мутренско управление и мизерните заплати? Там, където работя заплатите са почти същите, каквито бяха през 2008 година, преди ГЕРБ.
47
4
 
22
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Боку Тиквата и бандата престъпници-герберасти прогониха хората от страната ни.От 100 млади и кадърни българи заминали на Запад ,се връщат 3-4 млади герберастчета, наследници на управляващите от ГЕП.Просто защото хем за нищо не стават ,пък и откраднатото от родителите им имане трябва да се ползва.Никой образован и умен българин няма да се върне ,за да слугува на невежите и неграмотни герберасти.Никой!
46
2
 
12
 
! Отговори
КОНСТАТАЦИЯ преди 4 години
До Анонимен 33БРОЯТ НА БЪЛГАРЧЕТАТА БЕЗ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО БЪРЗО РАСТЕИСТИНАТА ЧЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ РОДЕНИТЕ ДЕЦА В ЕМИГРИРАЛИТЕ СЕМЕЙСТВА НЕ СА ДЕКЛАРИРАНИ В "ГРАО" И НЕ СА ЧАСТ ОТ СТАТИСТИКИТЕТОВА Е ОСНОВНО В СМЕСЕНИ ПО НАРОДНОСТ СЕМЕЙСТВА.ПРОБЛЕМ КОЙТО НИКОЙ НЕ ГО ВЪЛНУВАГОЛЯМА ПРЕЧКА СА И "ДЪРВЕНИТЕ"ГЛАВИ" В "ГРАО"
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отглеждайте си електората и не църкайте. Който има поне малко акъл в главата, той отдавна се е махнал и си мечтайте да се върне.
44
2
 
13
 
! Отговори
Хей преди 4 години
калфин първо да пресметна колко ще са пенсионерите, които ще получават по-малки пенсии заради неговата пенсионна реформа. До 9-то коляно!!!!!!!!!!!!!!1
43
24
 
7
 
! Отговори
Wse преди 4 години
От познатите ми в чужбина, един не е загуба за страната. Основно скапаняци, които не могат да се оправят в България и работят като слуги в чужбина.
42
1
 
11
 
! Отговори
От Англия преди 4 години
Незнам как ги смятат но в нашия малък квартал в провинцията сме 8 български семейства с 12 деца родени тук.
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някой писа за списъците при избори ! Ами аз и семейството ми сме се измъкнали от кашата в България преди 21 г. и все още сме в списъците там, значи някой ни вписва за да ни "прекрепи" към някоя партия в нужда ? Комшията ме информира за тези списъци, ако някой пита от къде съм запознат, поддържам връзка и няма нишо лошо в това !
40
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Как може да се говори за "баланс", когато няма равновесие?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От официално водещите се 1,3 милиона жители на София, над 700 хиляди са избягали от България. Колко ли хора живеят в София?В София идват други, та жителите пак са си горе-долу толкова. Ама в един Видин - не...
38
2
 
19
 
! Отговори
РАЗБУЖДАНЕТО преди 4 години
ЩОМ И КАЛФИН РАЗБРА - СПАСЕНИЕ НЯМА.ВРЕМЕ Е И БОЙКО ДА СЕ СЪБУДИ.ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ДОКАТО Е СПАЛ - НА ТЕРИТОРИЯТА Е ОСТАНАЛ САМ
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От официално водещите се 1,3 милиона жители на София, над 700 хиляди са избягали от България. Колко ли хора живеят в София?
36
0
 
8
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Принципно е така, ноооо......................сметачката на Началника е друга!
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдейки по познатите ми, повече от половината български граждани са избягали от България. Ако сме 7 милиона, значи повече от 3,5 милиона са избягали и по-малко от 3,5 милиона са останали в България.
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ульо,Кака ти Корни и Боце са в един обор и това е видно за всички. Стига вече сте я размахвали като плашило, изтърка се тоя номер. Даже децата и на двамата са в САЩ.