70% от заразените с коронавирус вече са излекувани

Навлизаме в най-критичната фаза на епидемията
11 мар 2020 10:10,
26

Светът трябва да се подготви за глобална пандемия от коронавирус, предупреди Световната здравна организация. Подчертава се обаче, че спирането му все още е възможно с прекъсване веригата на предаване.
Още по темата

Жертвите на вируса в Италия вече 630, а броят на заразените е над 10 000 души. В световен мащаб те са над 115 000 души. В България случаите на новия щам вече са 6.

"Това, което медиите правят за отразяване на тези брифинги, е правилното поведение, защото хората в момент на страх имат нужда от факти и вярната информация. А всъщност това са научните и клиничните факти, които биват споделяни по доста активен начин от Националния щаб", каза управляващият офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски в студиото на "България сутрин".

Сега навлизаме в най-критичната фаза на епидемията, която или ще се разпространи повече, или ще успеем да я ограничим, посочи той.

А от Световната здравна организация, съобщиха, че около 70% са вече излекуваните.

"Безспорно трябва да казваме положителните аспекти на заболяването, а не само неговите потенциални характеристики, които будят страх. Повечето хора са излекувани и няма усложнения. Те настъпват при едни 5%, които са възрастни хора с повече от едно заболяване", каза още той.

Според него има риск от постоянното информиране. Това може да ни докара паника и тревожност.

"В последните дни СЗО излезе с едни препоръки за това как да се поддържа добро психично здраве. Една от основните препоръки е хората да не седят по цял ден пред телевизора, чакайки да чуят дали има нов заразен", посочи още доц. Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че хората имат нужда от валидна и спокойно поднесена информация.

"Едва ли не целия свят и всичко, което се случва, се върти около коронавируса. Най-лошият съветник е паниката, хората изкупуват всичко, държат се хаотично, обвиняват здравната система, че не се справя", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Околийски, Мангъров и Костов не трябва да се появяват по медиите.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ко коАми все още има много болни.Кое не ти е ясно.Тя математиката си е математика,не са ударили още чертата,защото епидемията не е отминала.
20
1
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Лек няма ама излекувани има :)))
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси колко неуки хора има... Зомбита ставали хахаха, лелееее....
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости,интубират ги и после полиорганна недостатъчност!смърт!
17
7
 
4
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Покажете ни поне 1 как изглежда вашия "оздравял". Мутирал ли,зомби ли станал,че ги криете? Или направо в моргите сами отиват? Никъде няма дори снимка. Освен с една китайка ли,японка ли,на която й платили да излъже как е "оздравяла"- с румени бузи,светнали очи- така ли изглеждат "оздравелите"? След всичкия ужас с тръби,маркучи,системи? Лъжи и пак лъжи.Лек няма,ваксина няма-оздравели има?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% са се излекували,а не са излекувани(няма с какво),видя се,че без спиране на самолетния транспорт на пътници не може да се ограничи вирус,можеха да оставят само транспорта на стоки със самолети,но явно смъртността не им пречи,ето ви глобализъм,ще имате всичко,вкл. болестите,и най-вече тях,стана невъзможно държави и региони да се справят сами и да се изолират при нужда,защото не са самостоятелни,нямат местни производства на необходимото
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледа се съотношението между починали и оздравели, а не между всички заразени и починали!!! В този смисъл смъртността в Италия е 39%!!!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от починалите в Италия са над 70 годишни. Пенсионните фондове ще дават банкет.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При другаря Ким има ли вирус?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дуцент е само Бойко, от глагола ducere, водя, дуче. А глаголът docere означава нещо друго. И институтът все пак е Джонс Хопкинс, а не Джон...
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заболяването имало положителни аспекти! За спекулантите и далавераджиите, както двете световни войни са били доста положителен факт за Круп и Тисен.
10
1
 
14
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Цоцкам си мастика и греяна ракийка,лапам си пържолки от свинята и си кълцам кисело зеленце с червен пипер и люти чушки и не ми пука за нищо...абсолютно за нищо!!!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Ще го ръсят защото имат списък колко човека трябва да убият."И кои са тези "те"? И защо са избрали точно такъв вирус, който да убива основно възрастни хора? Та нали най-големите хиени по света са именно над 60 годишни? Защо да избират именно своята възрастова група. Дори ако хипотетично са си подсигурили лекарство - няма такова лекарство, което да е 100% ефективно. А на кого му е трябвал навремето испанският грип? Защо ли въобще питам ...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ко ко25% още се лекуват бе спрял
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самата световна здравна организация всява паника вече за кой ли път, в Европа не се взеха мерки точно от тях свободното движение между страните памага за разпространението на вируса, по важно за тях е движението на стоки да не спира търговията да се движи, да не се губят пари.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво от това като пак могат да го хванат,и този вирус ще шества постоянно явно. Ще го ръсят защото имат списък колко човека трябва да убият.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По текущи данни от <html><body><!--StartFragment--><a href="https://worldometers.info/coronavirus/">https://worldometers.info/coronavirus/</a><!--EndFragment--></body></html>Регистрираните случаи са 119292, а възстановените са 66582 (това към 10.21 ч българско време). Със скромната си математика сметнах, че това са точно 55,8 % и колкото и да ми се иска заглавието да е вярно - ТО НЕ Е. СВАЛЕТЕ СИ СТАТИЯТА, ПИЧОВЕ! ЩОТО Е НЕВЯРНА.
4
2
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Поредният "експерт", който ми говори какво ставало по света! Какво става в България?! Защо продължава отказа да се изследват дори постъпилите в инфекциозните отделения на страната?! Къде е Гешев?!?
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига стези пишман експерти.

Спонсорирани публикации