Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин

От Китай можело да ни доставят, имали добър ефект
194
Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Премиерът каза това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

Още по темата
По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на такива лекарства.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ХИНИНОВИТЕ ЛЕКАРСТВА СА ВРЕДНИ И ЕВТИНИ ЗАТОВА БАЙ БОРИСОВ ИСКА ТЯХ!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
ПроСо То , ПроСо То ..... колкото и да опиваш да се прикриеш , на всички ни е ясно че всъщност ти си ПроСто То
24
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Едно време пиехме само Аналгин Хинин за всичко :) и се оправяхме - лекуваше всички грипове! Всчики пиеха това! После го спряха и почнахме да бием всяка помия която има реклама по телевизора!!!
23
3
 
8
 
! Отговори
На баба ти Мадурите преди 4 години
Тоя Киро Гела вчера излезе и каза че се самолекува с хапче за Малария и държавата днес с нови мерки - Произвеждаме хапче за Малария....Гениални са... Истината е, че китайците всъщност доказаха, че японско хапче ЗА ЕБОЛА върши работа. Но нека да слушаме КИРО ГЕЛА. Той е по-лекар от лекарите и по-разбира от китайците.Неам думи... неам думи...
22
4
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Маски няма /само ментета/ ,спирт няма ,дезинфектанти няма ,защитни облекла няма. Но всеки час плешивите кратуни -Тиквич ,Каскета ,Вируса ,даскал Дончев и плъховете около тях ни заливат с "новини".Защо не пуснете поне водата за Перник бе ,тиквундели скопени?Яз.Студена е почти пълен.За да може главната Тиква в държавата да резне лентичката ,нали?
21
1
 
16
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Те заводите са заредени сигурно и ще продават на държавата на супер цена. Китай обявиха, че хинина с комбинация от лекарства за СПИН помага още преди месец
20
2
 
2
 
! Отговори
Термометър преди 4 години
До пияница мистикДай името на швейцарския сайт без да пишеш *** и comИ аз търся спешно маска за мен и семейството
19
0
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Баща ми вземаше само Аналгин Хинни когато е истинал и му помагаше.Почина от падане на 75 г. с предхождащ инсулт.
18
1
 
22
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 4 години
Бойко, питай Кирчо Гела, дали могат да се преработят фабриките за АМФЕТ във фабрики за ХИНИН.Щото едва ли има огромно търсене на вашия амфет в момента?
17
13
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 4"А спирт, маски и ръкавици ще се произвеждат ли изобщо или нарочно няма с цел да се заразят още много хора? Държавата без спирт и маски в 21 век...."Ами селсkи, *** в някоя държава по света в момента от 21 век, в която свободно има по аптеките всичко което търсиш , да те видя къде точно ще идеш.. Защото аз исках да си поръчам онлайн швейцарска маска с висока защита и сменяеми филтри. Гуинет Полтроу ходи с такава. Струва 100 долара и от сайта казват, че има записване. Маски няма
16
2
 
7
 
! Отговори
Джин с преди 4 години
Тоникът е газирана безалкохолна напитка с разтворен хинин. Първоначално е използвана за профилактика срещу малария, но сега има значително по-малко съдържание на хинин и се консумира заради специфичния горчив вкус.
15
3
 
20
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
До края на епидемията този лоен тюф.лек ще стане кандидат за Оскар.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете производството на бг лекарство аналгин хинин,което престъпно бг правителство преди години спря,за да трови народа със западен парацетамол. Не ми пука,че хинина е забранен в ЕС,не искам да съм в ЕС повече. Значи Домусчиевси го е набавил,и се лекува,а народа да умира,защото ЕС е забарнил на БГ да произвежда аналгин хинин,за да продава немски прахчета?!
13
8
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хининовите препарати ,доколкото си спомням,са основното средство срещу холерата....И ефекта им е най-вече в сваляне на температурата......Но Тиквун да пита!.."От питане глава не боли"..и.."С питане и до Цариград се стига"..Да пита,да опитва,да слухти,да цитира,да копира,да декламира....Това може,това прави пожарникара..
12
0
 
9
 
! Отговори
98605 преди 4 години
Френските лекари съобщиха за добрите резултати от приложения от техен колега хлороквин. Веднага го споделих в мрежата. Два дни по-късно се пови публикация, в кото се кзваше, че хлороквинът е силно отксичен и е спрян в България преди около 2 години. Непонятно ми е дългото мълчание на истинските специалисти в България.
11
1
 
5
 
! Отговори
Ха ! преди 4 години
Ако нещо не ви харесва...ами променете го ! Ама ако ще им се карате, от тук... мога само да ви поръкопляскам от терасата ! тцтцт
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джин с тоник.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България все още се произвежда Аналгин Хинин но се изнася в Русия.
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяте ли си колко сме зле?! Елементарни неща не произвеждаме... Елементарни...На тея на снимката само ракия и салата им липсва на масата... Това са хора които решават съдбата на 7 млн. българи
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Бойко! Върни ни най-доброто лекарство 'аналгин хинин' Бойко е велик