Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мед. съвет да не търсят показност по телевизията, а да вземе да координира нещата в болниците и да предприеме спешни обучения на лекарите, а не да занимава обществеността и да всява паника. Не искаме брифинги на мед. съвет, те н еса необходими за обществото. Мед. съвет е необходим за мед. работници.
108
3
 
19
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ще тестваме здравите хора, без симптоми за да видим че вируса е доста по немощен от колкото ни го показват. с каква цел ще ги тестваме здравите? да видим че е обикновена настинка и че повечето хора са я изкарали вече. и после едни комисионни от вносителите, от разпространителите, от производителите, че после конгреси, пет звездни хотелчета, разпасани чистачки дето си го търсят, да видиш ти....
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори по медии, щото в щаба не може да защити тезата си с бързите тестове.И все пак, ако тръгнат лаборатории в повечето областни градове, е възможно и масово тестване. щото референтни лаборатории ще отсяват грешката.Обаче болничната база трябва да се диференцира. Не може с ковид, и не да, ама надали с ковид, да са на едно място.Е тогава Мангъров, може и да го съдят, за тезата му!
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров кажи за кременалния престъпник в вашия щаб? Каква е неговата роля там ? Защо нарекохте всички българи крадци, имате ли доказателства?
105
14
 
4
 
! Отговори
На кого да вярвам ? преди 4 години
Учените им казват да използват повече тестове, за да се види истинската картина на заболяевамостта.От милиционерския щаб отговарят, че не ни е нужно да знаем истината.
104
3
 
18
 
! Отговори
Лъже преди 4 години
С бързите НЕТОЧНИ тестове,ще натикате куп здрави при болните.Ще се заразят и те,и вярно ще стане обща картинката.Явно това е целта.Колкото повече болни-толкова повече европачки за папане.И тоя явно ще е сред намазалите!
103
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще продължавам да повтарям. Ако има бързи тестове много бързо ще стане ясно че вероятно голяма част от населението вече носи вируса. Тогава няма да има оправдание за ограничаване свободата на хората. Ако се прави постепенно, на всеки едиколко си нови случая може да се иска ново ограничаване на правата. Така докато забравим, че имаме такива. Лесно се вижда, ама страха блокира мисловната дейност, затова е това всяване на паника от медии и управляващи.
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази медицинска комисия от светила да обучава младите лекари, но как...Те не са лекували нито един болен от корона вирус, тепърва ще се запознават с реаултатите от Китай и др. държави. Пари се раздават тука... Медийни звезди, от сутринта са по всички телевизии.
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоз може и да е капацитет ама нищо не му се разбира, едно че друго че трето и на края Х
100
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не беше нужно да се създава такова разделяне между два отбора, колкото и да се опитва мед.съвет да се разграничи от щаба, толкова повече разнопосочни сигнали изстрелват срещу щаба. Това не беше нужно в този момент, да си мерат и аз не знам какво в друго време и на друго място, това не е нужно! Стоим зад генерала, той е възпитан, спокоен и уравновесен човек, не всява паника!
99
3
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Ама не са точни.И струват пари и ще напълним болниците с фалшиви болни или с леки горми които могат да си го карат дом.А когато дойдат тежките случаи да няма легла.Като в Италия.
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия са ненужни и само пречат ако няма субординация нищо не става
97
0
 
7
 
! Отговори
До Тим преди 4 години
Южна Корея е производител на бързи тестове. По какъв критерий ни сравняваш с тази държава - икономика, дисциплина, доходи или...? Да има общо - в двете държави живеят хора, животни...
96
2
 
12
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
Похвално е,че се включват такива светила,но си задавам и въпроса-къде бяха преди10-20 дена .Защо не съставиха тези алгоритми още в самото начало,нали са "светила" Изглежда по-сериозна е връзката им с "делвата на АЛИ БАБА" отколкото с колегите си от Китай и Южна Корея.
95
0
 
3
 
! Отговори
до до до 300 маски преди 4 години
Абе умник, има дезинфекция за тая работа. Браво все пак, среден 3.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до к.56Става въпрос за систематизирана информация на китайски лекари, която е преведена на английски, а сега и на други езици. Тази комисия от началото тръгна на грубо противопоставяне с щаба (доц. Мангъров), което звучи много обезпокоително за нас като евентуални пациенти! Включени са подсъдими (зъболекарът), лекари от Токуда, където не са лекувани такива болни. Изглежда става въпрос за разпределяне на някакви пари - държавни, европейски и дарения.
93
6
 
6
 
! Отговори
До Тим преди 4 години
Не е така. Причината Южна Корея да има някакъв контрол над заболяването и толкова ниска смъртност е само една - тестват поголовно. Всеки който се изкашля и е тестван. Така се намират много случаи и могат да ги дистанцират (не всички, но доста повече!) и да не заразяват повече. Бързите тестове са нужни за справяне със заразата.
92
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миличкия е много зле. Има становище на СЗО и то е, че бързите тестове не са ефективни, Ако не ме лъже паметта около 60% от резултатите са фалшифо отрицателни! Този човек наред ли е с главата въобще?
91
3
 
7
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Много професори станаха, бе. Всеки трети в Републиката - професор.
90
1
 
2
 
! Отговори
МАСКИ преди 4 години
трима души (милиционери) не разбират ОТО не знаят какво е