Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС

Според адвокати заповедта е грубо нарушение на закона
31 мар 2020 11:38, Нели Христова
414
Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС
Снимка: БГНЕС

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс", цитиран от Dir.bg.

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявава в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче мноо *** кефят танцьорките от балет "Funky Monkeys" от шоуто "Като две капки вода"!Танцуват по къси гaщи или бикини, обаче всичките са с черни маски, направо да се прекръстят на балет "Шехеразада"!Мноого са яки! Екзотични и еротични! Дано си останат така да танцуват и занапред!
317
8
 
8
 
! Отговори
бай х преди 4 години
когато във всяка къща има болни , и когато всеки ден започните да виждате по няколко катафалки ще се сетите за маските но ще бъде късно ...
316
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважаеми Господа управляващи не Ви ли е срам.Вижте Ердоган какво направи вчера дари 7 заплати на нуждаещите се последваха го всички министри и депутати,които също дариха от 5-7 заплати.А Вие си гласувате бонуси за Великден.
315
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка заповед е предпоследна.
314
1
 
4
 
! Отговори
Къде е държавата? преди 4 години
До: 332Съгласен съм и с това твое мнение, при това напълно!Винаги ще се намерят тарикати, които да се опитват да шмекеруват.Прави ми обаче впечатление, че държавта ни е слаба като цяло. Не че по света са перфектни - навсякъде се вижда че цари хаос. У нас започнаха като че ли адекватни мерки но само отначало. В Англия също има глоби, но те са само 60 лири. Ако наложат от 50 до 100 лева глоби, събираемостта им ще бъде в пъти по-голяма и ефектът ще бъде напълно реален, за разлика от сега.
313
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asddasd Ох, боже, заразени са защото карантината им е от едва две седмици, затова. И защото Още преди нея е имало заразни които са заразили другите. Тези хора вече са били болни но не са го знаели. Омръзна ми да се обяснява. На хора които не искат да разберат е безмислено. Този който иска, разбира.
312
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 329Ами доктор Мангъров го каза много ясно: Нищо от тези мерки не помага. Голям процент от населението ще се зарази така или иначе.Той отговори още на въпрос да не би да агитира хората сами да търсят заразата за да добият имунитет, че не е необходимо нарочно да търсите заразата. Заразата сама ще ви намери. Където и да се скриете.
311
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Къде е държавата? Много е просто. Стой си в къщи колкото ти е възможно повече, излизай само при необходимост. Просто трябва дисциплина, а тя липсва. И оттам започва хаосът защото вече се търсят всякакви начини хората да се дисциплинират. Но няма ли самодисциплина нищо не се получава. Аз се държа отговорно, мога да го заявя. И затова се чувствам ощетена от въвеждането на такива глоби. Аз не ги заслужавам. Заради келешлъка на другите няма аз да страдам. не е честно.
310
3
 
11
 
! Отговори
asddasd преди 4 години
Какво е логичното обяснение за това, че в Испания вчера има рекорден брой новоустановени случаи? Нали са под карантина в цялата страна вече 2 седмици? Значи не са се заразили от контакти, има социална дистанция, стоят си вкъщи, излизат навън с декларации и пак ги лови. Тогава явно тези мерки не вършат работа. Очевидно е. Само убиват икономиката.
309
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 322Никой не говори срещу маските Само че нямам намерение да ставам детектив и да ги търся с лупа. защото ние тука сме така- пазарът трябваше да се наводни а не да изчезнат или да ги внасяме. Или да ги шият шивачи които едва ли са запознати с медицинските изисквания. От това полза няма. Нека да е работа смислена е на едно към гьотере. За безмислици аз пари не давам най - малкото такава солена глоба.
308
2
 
11
 
! Отговори
Къде е държавата? преди 4 години
Питам аз и отговор не чакам. Не усещате ли как в момент на световна криза като сегашната държавата България постепенно умира?Събрали ми се три оперативни щаба - орел, рак и щука, всеки със собствено мнение.Един издава заповеди, друг издава други заповеди, отменят ги, едни ги признават, други не ги признават... А обикновеният човечец психясва, защото не знае кого да слуша.Знае се само, че трябва да слуша, той не може да издава заповеди.Пълен хаос!
307
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Поздравявам министъра и всички маскирани с песента на Цеца Величкович - Маскарад.
306
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маскиии, ДОЛУ!
305
0
 
3
 
! Отговори
Ala bala преди 4 години
В Италия;) предстоящия пролем е в изхранването на населението. А за нас ? Всичко се внася и е на заем
304
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всички тези забрани и задължения от Ислямска Държава изпадат в тих екстаз - засега си мълчат, но докога? Байрям за джихадистите!
303
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които ревете тук против маските като се наложи да излезете сигурно и по 2 ще си сложите ама иначе сте много отворени
302
2
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Абе да е...ба и дървените философи!Дано не ни налази като при италианците,че тогава и кюлотите на бабите ви ще турите на зурлите!
301
6
 
10
 
! Отговори
Иисус умря за нас преди 4 години
адвокат Николай Хаджигенов ти си Божии човек. Господ винаги да е с теб. Ти си свещен човек и ни пазиш от тези народни грабители!
300
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой виждал ли е рейтинга на герп напоследък...сигурно е по-малък от смъртността при ковид във Корея...(0,7%)
299
3
 
3
 
! Отговори
varg преди 4 години
Една от жалбите пуснах и аз.