Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ

Всеки студент се връща средно с до $8000 от гурбет
2 апр 2020 11:36, Ния Христова
113
Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ
Снимка: Pixabay
6000 студенти се готвят да пътуват за бригада до САЩ. След завръщането си през септември и октомври, те вкарват в българската икономика около 100 млн. лв. Това отчете Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен пред bTV.
 
Студентите се завръщат в България средно със 7000-8000 долара, които са успели да заработят в Щатите. От тях трябва да върнат само около 1500 долара, които са заели за заминаването до Америка. Това е цената, в която влизат самолетният билет и таксата по програмата, посочи Данев. 
 
"Точно тези средства ще се необходими за страдащия малък и среден бизнес, защото студентите са ползватели на кафенета, фитнеси, фризьорски салони. Тези пари ще отидат там, където има нужда от тях", добави той. 
 
Данев успокои студентите, че няма да имат проблем да заминат въпреки усложнената обстановка в САЩ заради коронавируса. Голяма част от студентите изпаднаха в паника, след като председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза да не се готвят да заминават.
 
"Програмата не е отменена. Просто е отложен нейният старт с 13 дни, което прави възможно тяхното пътуване от 14 май", уточни Донев. ПРограмата се регулира от ържавния департамент - правителството на Съединените щати.
 
"Ние нямаме притеснения, защото оттам няма отказ - допълни той. - Всички проучвания показват, че пикът на вируса ще премине в края на април и началото на май. По тази причина очакваме един много силен и успешен сезон", заяви представителят на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.
 
Работодателите от другата страна на океана също с нетърпание очаквали студентите "Ние сме в непрекъснат контакт с тях и те казват, че няма проблем със сезона за момента", допълни Донев.
 
Процедурата по заминаването също е приключила. Студентите са получили вече необходимите документи за кандидатстване за виза. Голяма част от студентите дори вече са получили и своите визи, закупили са самолетните билети. Донев обясни, че авиокомпаниите поддържат полетите си и самолетните билети се издавали нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко написах коментар и го изтрихаВ Philipsburg, Montana - часова ставка $12.Настаняване - $50 на седмица и две хранения.Работни часове $32 наседмица. Допълнително около 12-14 часа по $18.Храната е евтина и е около $50-60 на седмица допълнително.На седмица около 550 чисто. Продължителността е 18 седмици.Чисто около $10 000. Похарчих около 2500 за екскурзии музеи и т.н.Такси, визи, билети и джобни ми бяха $2500. Прибрах се с около 5500 и не се ограничавах много. Други изкараха пове
77
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека тези фирми да информират студентите колко струва лечението от коронавирус в САЩ защото в условията на пандемия, не вярвам да има застрахователна компания, която да покрие това заболяване при пътуване в чужбина.
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в това време на криза какво ли ще работят, то няма работа за американските студенти, че какво остава за БГ студентите. Най - много да изнесат пари
75
10
 
12
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Все още ли има наивни студенти,които ходят на такива бригади?Хората на Данев обикалят университетите и зарибяват.Такива като този са за съд.
74
6
 
15
 
! Отговори
Повечето не печелят преди 4 години
За има няма 4-5 месеца работа при скъп наем, трудно е да се върнеш с 2-3 000 $. Малцина са се връщали с 8 000. Можеш да спечелиш доста пари при къртовски труд на 2-3 работи в скъпи ресторанти или увеселителни паркове, но с тази криза едва ли ще е възможно. По мои наблюдения преди 10 години наистина можело да припечелиш нещо, сега е скъпа почивка от тати и мама.
73
6
 
2
 
! Отговори
Футболен Кико преди 4 години
Да се пусне футболът. Цял футболен свят иска да гледа нещо. Може при по строг контрол и карантина да се овладее този спорт да не се зарази никой от щабовете. От Тв права на телевизиите в бг хазна ще се напълни доста лев.
72
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези ли искат да съберат парички, а после като я отложат да казват, че няма как да ги върнат и да искат помощ от държавата.
71
2
 
16
 
! Отговори
wow преди 4 години
Е то може и 50000 да изкараш, зависи какво работиш и колко часа. Нормално ако някой работи по 8 часа на ден няма как да спести 8000 долара за три месеца от бригада.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че що не ходят ,стига сащ да ги допусне))
69
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно от тези бригади никой нищо не връща , най много дА си върнат заема към родителите .....
68
2
 
14
 
! Отговори
До жо преди 4 години
Нещо не разбрах - "Работният ден е бил от 6 ч. сутринта до 8 ч. вечерта, като спасителската работа е била от 9 ч. сутринта до 6 вечерта."Едовременно е бил на работа на двете места? Как става тоя номер ? И тея пари за колко време ги е изкарал?
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖЦИПолзата за икономиката не е равна на приходите, а на приходите минус пропуснатите ползи.Разберете, всеки работещ в чужбина е пропусната полза а българската икономика която се измерва не само в кеш.Когато работната ръка в България липсва, купуваме от чужбина скъпо и некачествено. Като няма кой да обработва българските зеленчуци после се чудите защо ядем вносни скъпи и некачествени такива.
66
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са едни големи лъжи. Тиражират се от изпращачите. За да не умре бизнесът им. Тия 6000 студенти те ги виждат като някакви банкноти. Ама ще заболеят ли, боли ги .....ра. Ама, че тия 8000 долара са мечта боли ги ....ра. Ама, че ще довлекат вируси боли ги ...ра. Ама, че една част ще си дойдат болни, боли ги ....ра. Нали са получили хонорара си. После болните ще "легнат" на "мощните плещи" на здравно-осигурителната ни система. А умниците ще казват - никой не ги е насилвал да ходят. Те сами!
65
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8000 долара,ама как ?Почти всички студенти работят максимум за 10--11 долара на час. Квартира и храна не са осигурени,освен на работещите в хранителни заведенияи то като са на работа.Та колко време трябва да работят,да си платят билети,визи,квартири,храна и др. и да им останат 8 бона ?
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе знам, когато България беше в съюзни отношения с Русия и много българи ходеха там на работа, връщаха се с много пари.
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде ще работят ? В моргите и болниците ли ?
62
10
 
7
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До ha haСинът ми беше две поредни години по 3 месеца в САЩ на студентска бригада. Работеше като спасител на басейн. Допълнително доброволно е работил по поддръжката на басейна, почистване на филтри и др. Работният ден е бил от 6 ч. сутринта до 8 ч. вечерта, като спасителската работа е била от 9 ч. сутринта до 6 вечерта.Беше спечелил 10 000 долара, от които 2000 е похарчил там за храна.През април следващата година му изпращаха още по 1000 долара годишен дивидент.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще минеме и без тия пари
60
3
 
30
 
! Отговори
Хлебар преди 4 години
100 000 0000 лв.! Чувал съм и по-големи глупости! В общият случай приходите им стигат да си покрият разходите за пътуването и престоя! Те затова са там - защото са евтини! Кажи си, че тази година бизнеса си ти отива на кино и не ни губи времето с приказки от 1001 нощ!
59
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега сметнах че ако един студент ходи 80 години на бригада в Русия ще изкара същите пари като в САЩ. По на сметка е Русия, щото ти гарантира 80 години студентски живот.