Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ

Всеки студент се връща средно с до $8000 от гурбет
2 апр 2020 11:36, Ния Христова
113
Студенти внасят по 100 млн. лева у нас след бригада в САЩ
Снимка: Pixabay
6000 студенти се готвят да пътуват за бригада до САЩ. След завръщането си през септември и октомври, те вкарват в българската икономика около 100 млн. лв. Това отчете Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен пред bTV.
 
Студентите се завръщат в България средно със 7000-8000 долара, които са успели да заработят в Щатите. От тях трябва да върнат само около 1500 долара, които са заели за заминаването до Америка. Това е цената, в която влизат самолетният билет и таксата по програмата, посочи Данев. 
 
"Точно тези средства ще се необходими за страдащия малък и среден бизнес, защото студентите са ползватели на кафенета, фитнеси, фризьорски салони. Тези пари ще отидат там, където има нужда от тях", добави той. 
 
Данев успокои студентите, че няма да имат проблем да заминат въпреки усложнената обстановка в САЩ заради коронавируса. Голяма част от студентите изпаднаха в паника, след като председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза да не се готвят да заминават.
 
"Програмата не е отменена. Просто е отложен нейният старт с 13 дни, което прави възможно тяхното пътуване от 14 май", уточни Донев. ПРограмата се регулира от ържавния департамент - правителството на Съединените щати.
 
"Ние нямаме притеснения, защото оттам няма отказ - допълни той. - Всички проучвания показват, че пикът на вируса ще премине в края на април и началото на май. По тази причина очакваме един много силен и успешен сезон", заяви представителят на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.
 
Работодателите от другата страна на океана също с нетърпание очаквали студентите "Ние сме в непрекъснат контакт с тях и те казват, че няма проблем със сезона за момента", допълни Донев.
 
Процедурата по заминаването също е приключила. Студентите са получили вече необходимите документи за кандидатстване за виза. Голяма част от студентите дори вече са получили и своите визи, закупили са самолетните билети. Донев обясни, че авиокомпаниите поддържат полетите си и самолетните билети се издавали нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
14
 
! Отговори
asd преди 4 години
фантасмагории и заблуди...1500долара са ти билетите, 100 долара на седмица ти е квартирата
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бригада трябва да се ходи в православна Русия. Там ще ги научат да славят Русия и Путин и да получават пари за това.
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смешкиАмериканско семейство изкарва повече. Часовата ставка в Америка е около 20-25$. При 8 часов ден е около 200$. На месец 4500$.Друг въпрос е за разходите. Студентите на бригада обикновено имат осигурена храна, застарховка и спане или са на минимални цени. това е голям разход за американско семейство - наем, храни, застраховки и т.н. Бригадите са окло 4 месеца. Повечето студенти взимат и извънаредни часове. Нали нашите бизнесмени искат работна рака - с езици и т.н. и се стискат.
35
1
 
23
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Срещу 100 млн си изнасяме младото население, което половината не се връща след 2 рата бригада! Срещу 8000 долара, което е 14 х лева, се губят осигуровки и данъци за 40 г напред от емигриралия студент! Баааси келепира и бизнеса който правим, антибългарски и унищожителен
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ със 100 милиона слагат една пейка в нашия парк до блока бе, това са нищо пари....
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там пари не се печелят, а се добива сървайвал опит. Не е лошо за мамините синченца.И малко език и нрави ще научат. Лошо няма.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не студентите, а някои посредници са пред истерия, защото са взели и изхарчили едни пари , които ще трябва да връщат.
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си малoyмен да заминеш за САЩ точно сега и още по малoyмен ако не можеш да направиш разлика между 1 милион и 100 милиона.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е най-тежко ударената държава. Няма начин да допуснат още потенциални вектори на разпространение от международни студенти. Ако някой иска да ходи е ***.
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. Когато бях студент преди години и аз се бях занесъл по тези "бригади", за съжаление имам само лоши спомени. Работих в една пералня и работата ми се заключваше в това да сортирам омазани със сп*ерма чаршафи в един хотел.... Едвам успях да се прибера на 0-ла и то без да да си правя почика/пътуване по големите американски градове след приключване на бригадата.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите почти са приземени на 100% за гражданските полети.
27
1
 
8
 
! Отговори
Ал.ч.ни. преди 4 години
Яд ли ви е, че се не облажихте с тези пари на студентите? Поне 20% ДДС? Ами хванете си звеното за Икономическа полиция към ГДНП и ги оберете като африканци! Ееейй, голяма работа сте, все гледате как и кога да прецакате някой и да му вземете парите! Зам.шефът на Охранителна полиция на СДВР Тони Тодоров пък събрал пандурите си и за няма 2-3 часа написали 102 НП на софиянци, че не са носили маски, макар че мин. Ананиев се отрече от т.9 на заповедта за ИзП. 5000 лв е нетната заплата за 7 месеци!
26
1
 
1
 
! Отговори
джони преди 4 години
ва нидей тъй ва , за три месеца ли
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААУ-шанка, "само" Сащ е 330 000 000 човека. Сметни го като процент ако имаш толкова мозък.
24
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
не искам долари не искам вируси не искам да заминават а ако заминат да стояттам до края на пандемията тази зараза доиде от българите в чужбина това е фаталнагрешка на правителството да прибира тези хора
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да залъгвате хлапетата,студентски бригади 2020 няма да ИМА, евентуално 2021 ДА!
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тази година ги отпишете тези 100 милиона долара. Студентите могат да отидат на бригада в Сибир и да донесат по 100 рубли за компенсация.
21
2
 
19
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
И най-нагло ни правят на мало.умни. и аритметиката нещо не им излиза. И по 6 000 долара да донесат/кхоето е в сферата на фантастиката/ х 6 000 човека = 36 млн.долара х 1.80 за долар пак не става 100 млн.лева. В тия времена да подстрекаваш децата да ходят в щатите и да си рискуват здравето е престъпление.
20
3
 
21
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Редовните полети между ЕС и САЩ са спрени от 2 седмици. Седмично там има по 3 милиона нови безработни. Заведения, паркове са затворени. Кви бригади кви 5 Лв? То летен сезон в Слънчака няма да има те за щатите мислят.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите роби на остарялата система.