Доц. Околийски: Нужен е баланс между PCR и бързите тестове

Малка е ползата от носенето на маски от здрави хора, обясни той
3 апр 2020 17:45, Анисия Иванова
19

Ползата на носенето на маски от здрави хора е много малка. Това посочи представителят на офиса на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски за "България сутрин".

"Излезе едно изследване, твърди се, че е репрезентативно - от САЩ, от университета в Масачузетс, където има твърдения за ефективността на носенето на маски от здрави хора. Тези резултатите ще бъдат разгледани от СЗО. Аз съм скептичен, че ще се стигне до препоръка всички хора да носят маски, защото доказателствата от науката досега показваха, че ползата от носенето на маски от здрави хора е много малка", обясни той.

"Правителствата и страните не бяха готови, въпреки призивите на СЗО от 2008-2009 г. от последната световна пандемия със SARS", добави доц. Околийски.

Българското правителство действаше проактивно, а не реактивно. Още от първия момент те сформираха този орган за управления на кризата - Националния щаб, който досега повече или по-малко взима адекватни и правилни решения и води през една доста сериозна криза", коментира представителят на офиса на СЗО у нас.

Има грешки, които се допускат, но който не работи - не греши, смята доц. Околийски.

"СЗО казва да се тества максимално много. И тази база за данни също трябва да се разшири", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Околийски коментира, че мащабът на тестване, който е необходим, не може да се изпълни от нито една държава, защото липсват ресурси и надеждни тестове.

Според него трябва да се намери балансът между PCR тестовете и бързите тестове, чиято надеждност е ниска.

"България е част от повечето платформи за споделяне на данни. Имаме платформа в регионални офис за Европа. Това, което не може да се скрие, са смъртните случаи. Даже да не сме установили реалния брой на заразените с Ковид-19. Една страна, даже и да иска, което аз не вярвам, трудно би било да скрие починалите", допълни доц. Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доцентче я да си хвърлиш дипломата и да се махаш. СЗО доказаха че са баннда некадърници и немогат с един вирус да разгадаят. Маска трябва да се носи, щото кихавиците друго не ги спира. Има хора дето не си цапат ръцете като кихат
16
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 години
Дори маските да са само за заразени, Кои са заразените доценте? На челото пише ли им?
15
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Аман от измислени доценти , професори и учени ! Преди 2 месеца ни убеждаваха , че това е вирус като вирус , да ама не 60000 по света починаха , извънредно положение , празни аптеки и магазини , безработица , а лошото тепърва иде ! Шарлатани и бездарници ! Но явно *** им е дирижирал...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поетът е казал:"Живот без маска, без грим, без хиалурон, без ботокс - озъбено свирепо куче."
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия като отидете със сертификат за антитела може да зачезнете още на летището като донорче на плазма.О, Оруел, Оруел!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусгейт всъщност е параван за световната икономическа криза.Ще си стоите в къщи, защото така са казали банкерите. Като изгладнеете ще се цаните за сезонен работник в Германия или Англия.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стадният имунитет е добър и за стадото, но стадото е мършаво.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стадният имунитет е полезен само за овчаря.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано лекарите да разберат, че не трябва да носят маски при коронавирус. Това не е маскен бал и маскарад, каза им човекът доцент.Да не чуваме оплаквания за липса на маски.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре нагодил се и още по- добре платен папагал.Важене "новговорът" "проактивно", а не "реактивено".СЗО е кошер за калинки.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За неразбралите доценти като господин Околийски нека да повторим: Първо - бързите тестове са негодни. Чакат се качествени, но още няма такива. Второ - маските пазят от слюнки и секрети, което е важното, защото болестта се предава главно чрез тях. Сто пъти беше обяснено, разумните хора отдавна разбраха, само доцентите не разбраха. Сега остава да изтърси и нещо за стадния имунитет.
6
0
 
8
 
! Отговори
Корморан преди 4 години
Много станаха специалистите който ръсата мозък. Като ги поканят в щаба тогава да се изявяват а не да насмитат хората.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според него трябва да се намери балансът между PCR тестовете и бързите тестове, чиято надеждност е ниска."Не са с ниска надеждност, а са за друг период от болестта. Но човекът приказва това, което са му казали.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема докторе е че с този вирус никой не знае дали е здрав или не и тогава със сигурност е по добре да сме с маски. Така най-вече болните ще са много по-малко заразни за другите.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма полза от маските вие лекарите като сте здрави защо ги носите? Нали не предпазват?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой брой ли вече колко време ни казват 2-3 седмици? Така може да мине и година с приказките 2-3 седмици.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д-р Мангъзов каза не съм болен прав съм.