Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време, обясни той
Обновена: 11 апр 2020 08:36 | 10 апр 2020 21:29, Анисия Иванова
1350
Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко
Снимка:

Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците, напът сме сами да провалим всичко. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски в предаването "Панорама“ по БНТ.

"Истински съм разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън, и се движат на тълпи, което е много рисково. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни. И то в последни няколко дни. До преди няколко седмици бяхме еталон за цяла Европа, наистина беше пуста София, беше пуста България. Точно заради това имаме добри резултати. Сега сме напът сами да провалим всичко", каза той.

По думите му много хора са разколебани, че въобще има "такова животно като коронавирус". "Появиха се толкова много хора, които, все пак зрителите им вярват, отправяха грешни послания. На това сме свидетели все по-често. Няма единност в обществото", обърна внимание ген. Мутафчийски.

Той отново обясни, че основната цел на мерките е да се държи нисък процентът на заразени, за да поеме здравната система всички нуждаещи се от медицинска помощ.

По думите му тестовете няма да решат проблема, това е нова болест и не можем да използваме стадния имунитет. Има много съобщения за резаразяване на хора, които уж са си изградили имунитет.

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време -  топло и влажно време не му влияят.

"Смятам, че са необходими по-строги мерки - трябва да се въведе задължителното носене на маски и по-строг контрол за събирането на хората и ще ги предложа на правителството", допълни той.

"Толкова много хора спазваха тези правила, малка част ги нарушават и ще провалятцелия успех. Това е моят начин на разсъждение",  заключи генералът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
931
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 + коментара ха ха ха.
930
6
 
26
 
! Отговори
мак преди 4 години
Не само в България излизат на разходки, стига си вменявал вина на хората. Или това е загатване за поредното удължаване на извънредното положение за след 13.05.
929
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а бе тез от Позитано откъде пари за троловете.че много станаха...шивашки бизнес за маски ли имат..какво?
928
1
 
7
 
! Отговори
Да не съм лош пророк преди 4 години
но след поредния месец карантина, вече ще разсъждавате над два въпроса, да избиете управляващите или да напаравите като японците, подновили преди време обичая "отказ от старците". Ако не ви се четат книги, за първата тема ви предлагам филми за Френската революция, за втората -Балада за Нараяма.
927
8
 
4
 
! Отговори
До Щирлиц преди 4 години
Кой ги върна? Не говори небивалици! Мислете бе събратя, мислете и не действайте първосигнално! Ако някой ми докаже, че няма да се разболея, когато не спазвам правилата - ще го номинирам за Здравен Премиер Министър : )
926
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал Годжи - придворният шут и момченце за мръсни поръчки на Боко Тиквата.Ако беше лекар щеше да е при болните, а не да се напъва в политиката.
925
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме разпасана команда и затова си заслужаваме да мрем като италянците.
924
2
 
6
 
! Отговори
минибомбички в Китай преди 4 години
Така както евреите са плъзнали по света!
923
8
 
24
 
! Отговори
тук да не е казарма? преди 4 години
До политбюроЧе Годжи в генералската униформа да ни командва? Ние сме гражданско общество!
922
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушайте го тоя придворен *** и скоро, и носенето на окови на краката ще ви стане задължително
921
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛЕКАР в ИспанияТака е! Учени, лекари, и специалисти от цял свят се борят с вируса и с месеци не могат да намерят решение. Обаче нашенецът е решил, че ги знае работите - "да се изолират простите, аз ще си правя каквото си искам!"
920
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааах, не са виновни те, ами сме виновни НИЕ. Ех, как мутра и военен да носят отговорност ?!
919
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да не сме затворници. Що не ни вкарате да седим цяло лято по къщите си и да не мърдане. Редно е вече да отпаднат част от мерките и да може да се ходи на планина. В крайна сметка слънцето и топлината спомагат за увеличение на имунитета и хубавото време също. *** ли сте. Как ще върже те семейства с малки деца по къщите им...
918
2
 
41
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Кое да провалим?Върнахте всички гастарбайтери,та да посеят вируси от цял свят,какво повече ще се провали?
917
35
 
25
 
! Отговори
ЛЕКАР в Испания преди 4 години
Гледам,че доста от вас се правят на умници и разсъждават ! Какво става тук в Испания!Не можеш да влизаш или излизаш от населено място,ако не си оторизиран с документ от работата ти.Абсурд да посетиш безпричинно съседно населено място. Испанците,които са непокорни,както нас българите,май си седнаха на задниците и повечето от тях,90% са с маски.И въпреки това на ден умират до 1000 човека,щото за разлика от БГ,тук закъсняхме!При вас до тук всичко перфектно,а мрънкате и май си търсите белята!?
916
0
 
0
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Т,р,Иен,е е цензурираната дума.
915
0
 
0
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Голямо *** паднало тука!
914
1
 
35
 
! Отговори
Ква корона преди 4 години
Сливен ,зад клуба на инвалидите в момента на детската площадка е пълно с ромейчета,а моите деца са затворени от края на февруари в къщи.Тези деца не могат ли да бъдат преносители?Пуснати свободно от безработните "самотни "майки.Защо не им се спират помощите и детските за слаб родителски контрол,те пари за глоби така и няма да дадат.На този етнос само ако му спрат помощите ще се кротне,обаче те избират кмета.
913
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Появиха се толкова много хора, които, все пак зрителите им вярват, отправяха грешни послания.ами червената cган толкова може, нали трябва да си заслужи рублите.
912
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно е прав и имаше голямо доверие в мерките, докато хората не започнаха да се замислят върху абсурдите им. Ние стоим вкъщи, но приемаме ежедневно самолети от държави с голямо разпространение. Карантина на пристигащи - въпрос на самосъзнание. Близки на карантинирани шетат спокойно сред хората... От 10.01. имали готовност, но тогава даже тестове нямаше в България. Еми как да им вярват хората на противоречивите мерки?