В Банско започна масовото тестване за COVID-19

То ще трябва да покаже има ли изграден колективен имунитет
12 апр 2020 13:20, Красимир Ангелов
46

Снимка: БГНЕС

Навръх Цветница в Банско започна обещаното масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина през март.

С осигурените от здравното министерство и от дарения бързи тестове може да се изследва половината от населението на община Банско.

Мащабното изследване започна точно в 10.30 часа. В медицинския център в курорта работят два екипа от Районната здравна инспекция . За деня могат да бъдат изследвани около 60 човека, а резултатите излизат за десетина минути, каза д-р Татяна Джупанова пред БНР.

"Ще работим с бързите тестове. Ще се търсят антитела, за да видим колко хора в Банско са срещнали този вирус", уточни тя.

Първите бързи тестове бяха направени на екипа от рентгеновото отделение на болницата в Разлог, спешните екипи от Банско и местното полицейско управление. Списъците с имена, адреси и телефони са предоставени от общинския кризисен щаб, който има ангажимент към организацията.

Хората, които ще бъдат изследвани ще бъдат уведомени, за да няма струпване.

Ще има възможност да бъдат тествани и хора от другите населени места в общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
васко от село баня преди 4 години
никакъв коронавирус няма там стига сте лъгали хората...банско има друг основен проблем-дългове.ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ към всичко,което можете да си представите.ами така се получава,след като някой излъга банскалии,че могат да бъдат хотелиери и ресторантьори и ги накара да се набълбукат с кредити.а към банскалии имам един апел:вирусът ще мине и замине,но заемите се плащат рано или късно и следващият път като решите нещо да правите първо много добре помислете и след това теглете кредити!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Пампорово?Питам за една приятелка,шефка на комплекса.
20
1
 
8
 
! Отговори
Бъдещ президент преди 4 години
Има едни други вируси освен Ковид.За тях никой не ви говори,защото така е удобно на мисирките.Безработица,Глад,Фалит.С Безработица вече се запознахте,тепърва има още да се запознавате.С Фалит и Глад ще се запознаете до 2-3 седмици.Фалит има една позната мутация - ЧСИ.Нали знаете - никой няма да ви помогне.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Няма прекарали, има прекарани...
18
1
 
14
 
! Отговори
дед Мароз преди 4 години
Какви са тия 60 на ден?Банско е 12000 жители някъде, без приходящите.Само жителите на града ще ги тестват 200 дена. Алоууу щаба???
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще се заразят и лекарите от тестовете.
16
2
 
5
 
! Отговори
Оскотял Българин преди 4 години
Ше се мре и това е . Нема тестове нема нищо.Сичко е бошлаф
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не е започнало масово тестване.Тестването е целево!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има прекарали, може да заразят и другите. Ако няма, тогава може пак да се заразят. ГЕРБ тестват главите си и самите не знаят какво правят.
13
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 4 години
До препърсОткрие ли Ангелкова летния Сезон, ще видиш колко заразени социалтуристи ще дойдат.Тогава сметката с процентите няма да излезе.
12
2
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Не бойти са .Вече се работи по новата версия ковид 20 .Чакайте я другата година по коледните намаления ;) Тя ще е с новите костюми тип марешки ,а не с маски.
11
1
 
18
 
! Отговори
dudunchobla преди 4 години
"Започна масовото тестване в Банско...", "... за ден могат да бъдат изследвани 60 човека...". Хахахахахах, "масово" тестване, ъхъ.
10
2
 
2
 
! Отговори
графинябутански преди 4 години
знаете ли как наказват в затворите новите затворници правят секс с тяхна сила а коментар 7 псува на МАЙКА
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъпросчеКакво ще питаш Борисов? Криза, безработица ,диета... По цял Свят ще е така. Ще живеем съобразно условията. Нищо ново под слънцето.
8
1
 
6
 
! Отговори
графинябутански преди 4 години
коментар 7 защо псуваш хорат а на майка по РОМСКИ сигурно си ром престъпник
7
5
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вирус броди из Европаи унази той потропа.Днес са двама, утре трима,Ковид нови жертви взима.
6
5
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Защо в Банско ?Направете тестове в затворите. Там статистиката ще ви излезе на 100%.Ясно е, че Щабът бяга от масово тестване на случаен признак, за да се види реалната картина на разпространение на вируса.Тестват или само полицаи, или пък град, който вече 2 месеца е изолиран от останалите.Представителна извадка ли е Банско за цяла България ?Разбира се, че не !
5
2
 
19
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
Пак цялата пара в свирката. Щеше да почне тестване миналата седмица, оказа се, че няма тестове. Изведнъж доскоро демонизираният от ББ Делян Пеевски намери, купи и дари 2000 теста. За да не се излага държавата - взе, че и тя намери.Сега пък капацитет за изследване няма - могат да изследват само по 60 на ден, та ще ги изследват 100 дни - три до четири месеца. И стига се е хвалил ББ, основната му цел е да трупа рейтинг.Засега му се получава, но като мине епидемията и в кризата с глада, ще го питам.
4
3
 
10
 
! Отговори
ДежаВю преди 4 години
То започва от 1 седмица според новините. Сигурно вече са усвоени няколко милиарда...Бойко да се моли за дълга криза, че след кризата ще го пратим при колагата му вируса.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво тестват, дано поне те да знаят. По новините показаха една банкянска лекарка, тъкмо излизаше от тестуване и се хвалеше, че не е заразена.