В Банско започна масовото тестване за COVID-19

То ще трябва да покаже има ли изграден колективен имунитет
12 апр 2020 13:20, Красимир Ангелов
46

Снимка: БГНЕС

Навръх Цветница в Банско започна обещаното масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина през март.

С осигурените от здравното министерство и от дарения бързи тестове може да се изследва половината от населението на община Банско.

Мащабното изследване започна точно в 10.30 часа. В медицинския център в курорта работят два екипа от Районната здравна инспекция . За деня могат да бъдат изследвани около 60 човека, а резултатите излизат за десетина минути, каза д-р Татяна Джупанова пред БНР.

"Ще работим с бързите тестове. Ще се търсят антитела, за да видим колко хора в Банско са срещнали този вирус", уточни тя.

Първите бързи тестове бяха направени на екипа от рентгеновото отделение на болницата в Разлог, спешните екипи от Банско и местното полицейско управление. Списъците с имена, адреси и телефони са предоставени от общинския кризисен щаб, който има ангажимент към организацията.

Хората, които ще бъдат изследвани ще бъдат уведомени, за да няма струпване.

Ще има възможност да бъдат тествани и хора от другите населени места в общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
20
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Продължаваме да сме на дъното на таблицата по брой тестове.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има грънци. Пари, хвърлени на вятъра.