Акад. Воденичаров: Ще има пренареждане на политическия елит в света

Европа е обедняла на лидери, смята председателят на БАН
Обновена: 20 апр 2020 22:54 | 20 апр 2020 22:33, Анисия Иванова
49

"На управляващи и политици бе показано, че без съветите на експерти не могат да се взимат решения. В един такъв момент на опасност всички трябва да сме заедно. Убеден съм, че голяма част от българите изпълняват това, което трябва да се прави. Време е политиците ни да разберат, че трябва да слушат на отечеството и да си подадат ръка", каза в ефира на "Денят ON AIR" председателят на БАН в периода 2012-2016 г. акад. Стефан Воденичаров.

По думите му наближава моментът, в който трябва да се направи дискусия за политическия живот в България и всички заедно трябва да решим как да вървим напред успешно. Той добави, че пренареждането в световен мащаб на политическия елит ще се случи.

"Европа е обедняла на лидери и се люшка. Нови лидери вече се показват, вече е назрял моментът за промени в критериите при избор на лидерите", изтъкна акад. Воденичаров.

Три сценария за излизане от породената от коронавируса икономическа криза, разработи Института за икономически изследвания на Българската академия на науките.

"Вторият сценарий е най-реалистичен (бел. ред. Вторият вариант гласи, че пикът ще е през юни, безработицата ще се увеличи с 10 процента, а БВП ще падне с 4,3 на сто). В момента много от институтите на БАН са ангажирани с тези проблеми. Ако управляващите не обърнат по-сериозно внимание на българските учени, при други кризи ще бъде по-трудно", допълни акад. Воденичаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
12
 
! Отговори
reptilian преди 4 години
И на мен започнаха да ми светят атипично очите заради БАН тия дни
22
10
 
18
 
! Отговори
Ами преди 4 години
То кво да измислиш по време на псевдовируса, нали така лентяи, ето и БАН се включи в мързеливата схема
21
7
 
10
 
! Отговори
SDROM преди 4 години
Днеска мислих, мислих и нищо не измислих, освен да ви са изфукам
20
15
 
15
 
! Отговори
точно преди 4 години
политическия елит трябва да спре да толерира човекоубийственни режими като този в китай заради пари и печалба, това трябва да се промени
19
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушам го,много е прав,аз си мислех същото преди време,че ако не обучат нови и млади научни кадри,ще останем след време без никакви учени и специалисти и това е огромен проблем за настоящето и бъдещето на България!Трябва да стимулират материално или финансово младите български кадри и да ги обучат старите учени,докато не са се пенсионирали и заминали.Много е прав и за обединението на всички българи в обща кауза+планиране за доброто бъдеще на България.
18
12
 
44
 
! Отговори
Критерии за избор преди 4 години
1. Да не е пожарникар2. Да не е коремен хирург3. Да говори нормативен български4. Да не краде5. Да има ясна политическа програма
17
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За политическия елит не знам и не ме интересува, но наистина ще има пренареждане на човешките ценности.Парите и имането са нищо, ако нямаш здраво семейство и близки хора, които да те подкрепят, да споделят и трудните и хубавите моменти! Здраве, мир, любов и дом, разбира се!
16
15
 
19
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Голям разбирач се извъди поредният БАНски старец.
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас все същите мутри ли ще гледаме 30 години
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не забравяме, че благодарение на Китай климата ще се спаси и планетата. Грета Тунберг президент на Китай и на света.
13
7
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Тоя беше един неграмотен академик!Елементарни граматически правила не му бяха ясни!Беше писал едно писмо до Георги Ифандиев,който се оказа прав
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелее как драпат за власт!Да ама няма- всички фасети са заети и за да влезат тези, трябва някои да излезе, което не става доброволно!
11
6
 
22
 
! Отговори
големия майтап преди 4 години
Нови лидери,а!?Ми може,колко му е да смениш една кукла на конци с друга!?А тези зад тях са едни и същи!Друго се питам!Как е възможно един академик да разсъждава по толкова наивен и елементарен начин!?
10
6
 
12
 
! Отговори
Мелнишки преди 4 години
Воденичаров, стига цъкал минуси. Спомниха си за теб, стига ти толкова.
9
4
 
14
 
! Отговори
Рачков преди 4 години
Ми да, Дзинпин ще стане президент на САЩ пък Тръмп на Китай.
8
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Баш па да слушат на отечеството си едва ли е казал.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса е план за икономически срив на държавите. ПЦР е експериментален метод все още, а самите ПЦР тестове са разработени от някакъв немец само за 4 дни. ПЦР теста търси определени ДНК и РНК вещества и протеини и не може да засече Ковид-19 само, той обхваща целия букет от коронавируси. Тези, които "оздравявят" от Ковид-19 не се знае дали въобще са били заразени с Ковид-19 или с Ковид-2 да речем.
6
9
 
17
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Трябва нов Хитко ,за да се стабилизира света !
5
10
 
15
 
! Отговори
Д-Р преди 4 години
Институт на БАН? Прогнози? Я по-добре на полето, повече полза ще има.
4
6
 
22
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
Боко и шайката му , да строят 5 звезден затвор докато е на власт ,защото после да не ходи в килия с арабски клозет