Акад. Воденичаров: Ще има пренареждане на политическия елит в света

Европа е обедняла на лидери, смята председателят на БАН
Обновена: 20 апр 2020 22:54 | 20 апр 2020 22:33, Анисия Иванова
49

"На управляващи и политици бе показано, че без съветите на експерти не могат да се взимат решения. В един такъв момент на опасност всички трябва да сме заедно. Убеден съм, че голяма част от българите изпълняват това, което трябва да се прави. Време е политиците ни да разберат, че трябва да слушат на отечеството и да си подадат ръка", каза в ефира на "Денят ON AIR" председателят на БАН в периода 2012-2016 г. акад. Стефан Воденичаров.

По думите му наближава моментът, в който трябва да се направи дискусия за политическия живот в България и всички заедно трябва да решим как да вървим напред успешно. Той добави, че пренареждането в световен мащаб на политическия елит ще се случи.

"Европа е обедняла на лидери и се люшка. Нови лидери вече се показват, вече е назрял моментът за промени в критериите при избор на лидерите", изтъкна акад. Воденичаров.

Три сценария за излизане от породената от коронавируса икономическа криза, разработи Института за икономически изследвания на Българската академия на науките.

"Вторият сценарий е най-реалистичен (бел. ред. Вторият вариант гласи, че пикът ще е през юни, безработицата ще се увеличи с 10 процента, а БВП ще падне с 4,3 на сто). В момента много от институтите на БАН са ангажирани с тези проблеми. Ако управляващите не обърнат по-сериозно внимание на българските учени, при други кризи ще бъде по-трудно", допълни акад. Воденичаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
24
 
! Отговори
Страничен преди 4 години
Нови лидери не са се показали. Старите се оляха. Кристалини, Урсули, Макроновци и други с класически комплекси ни ръководят. Този вирус е неприятен, но не нещо изключително май в сравнение с други епидемии - вижте статистиките. Миенето на ръце стана норма най-накрая. и стова ще се свърши май. На ден от глад умират хиляди деца, цяла година. Да съпостави и се замислим
2
6
 
16
 
! Отговори
И в галактиката ще-- преди 4 години
има ! Стига с тези абстрактни локуми. ....
1
10
 
25
 
! Отговори
Всеки да говори, преди 4 години
само БАН да мълчи!Какви анализи на Институт за икономически изследвания, какви пет лева?!Ако този институт наистина можеше да направи стойностен анализ, щяхме ли да преживеем няколко ФАЛИТА на държавата ни?!Въпросният институт съществува от доста десетилетия и основната му задача беше да доказва, че Западът се сгромолясва икономически, а социалистическите държави бележат непрестанен възход. За тези свои "доказателства" получаваха научни степени и допълнителни пари.Е, всички видяхме истината.