Дъмпинг от Европа унищожава българското производство

Нелоялна ли е конкуренцията в ЕС?
23 апр 2020 07:00,
186
Дъмпинг от Европа унищожава българското производство
Снимка: БГНЕС

Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени, това прави конкуренцията нелоялна - под себестойността на българските производители. Преработвателите търсят по-евтина суровина, но това е унищожително за нашето животновъдство, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите (АМ) у нас Димитър Зоров по БНТ.

Още по темата


България има по-добри от вносните продукти
в асортиментите, които произвеждаме – киселото мляко, кашкавалът и бялото саламурено сирене, произведени по БДС, са без аналог, смята Зоров.

Той беше категоричен, че изказванията на някои от представителите на веригите, че родните производители използват вносно сухо мляко за суровина, не са истина.

„Този път българския потребител има възможността и  гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко", обясни Зоров по отношение на постановлението на Министерски съвет (МС), според което веригите трябва да отделят повече място за родна продукция.

Той изрази своята подкрепа към Министерството на земеделието и МС и поясни, че още от миналата година в Гърция са задължени със закон да произвеждат продуктите си от гръцко мляко.

По думите му мярката не насочена специално към преработвателите, а по-скоро към намиране на реализация на суровото мляко на фермерите. Председателят на АМ цитира  данни, според които заетите в сектора наброяват около 100 хил. души.

В отговор на въпрос дали кризата с коронавируса у нас е ударила сектора, Зоров поясни, че е имало проблеми още преди появата на COVID-19.

Според него най-голяма полза от приетата мярка ще имат производителите на суровини, зеленчуци и сурово мляко. Ключовото за икономиката пък ще бъде, че парите ще останат да се генерират в България, данъците от тези средства пък ще отидат в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
6
 
! Отговори
Камен преди 4 години
Нещо им куца дефиницията за дъмпинг на българските производители. Не е дъмпинг, когато някой продава под техните производствени цени, дъмпинг е ако продава по-евтино от себестойността, на която продукта му излиза на него. Ако могат да свалят и те цената, за да се конкурират на цена, щом смятат, че само ниската цена продава един продукт.
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Млечните продукти у нас само по име се водят млечни.Няма какво да се заблуждаваме , дори сирене от 12.оо лв/кл и кашкавал от 20-24 лв/кг съдържат солидно количество палмово масло , сухо мляко и бог знае още колко сурогати , вместо краве масло ни пробутват маргарин с добавки , ами прясното и киселото мляко .... Изядохме на цял свят отпадъците и тепърва ще плащаме цената - здраве и живот.
106
5
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ А И ВЕЧЕ Е ДОШЛО ДА СЕ РАДВАМЕ НА ТРАПЕЗАТА НИ ДА ИМАМЕ ЦАРЕВИЧНИ КОЧАНИ ЗА ХРАНА
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единият от работниците, блъснати на Околовръстното шосе в София от 24-годишната Силвия Зорова - дъщеря на председателя на Асоциацията на млекопреработвателите в България и собственик на "Пършевица" Димитър Зоров, е починал вчера. Тежката катастрофа стана на 26 юни при разклона за Драгалевци, когато Зорова шофирала мощния си джип "Мерцедес" по Околовръстното шосе. Тя се ударила челно в камион на "Чистота", а след това помела двама от работниците, миещи платната.Не ги жаля, че им правят дъмпинг
104
1
 
19
 
! Отговори
Kuncho преди 4 години
И биковете да издоят пак няма да стигне българското мляко за произвежданата в България продукция.В България освен сухо се внася и прясно мляко в цистерни основно от Унгария.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ООНГлупости на търкалета за гръцките субсидии. А имаш ли си напредстава какви данъци се плащат от гръцките замеделци. А в България се укриват около 40% от дахадите от земеделието. Там се удържат директно от субсидиите, ако не ги платиш. А глобите за фалшивите декари. Хайде да прескочим тази тема. Не си запознат. Субсидиите в българия са от 2010 год и не са малки. Защо не се укрупниха, не се закупиха нови машини, не се увеличават декарите. Така пада себестойността, не само да растат субсидиит
102
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам да купувам продукти от западни производители, страх ме е да ям българска храна просто, да не говорим да давам такава на децата си!
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако един продукт е добър той няма нужда от държавна протекция, така че сами си направете извода какво ни чака - скъпо и некачествено.
100
2
 
11
 
! Отговори
не преди 4 години
не е дъмпинг. ПРосто българската прозидводствена и търговска схема е разрушена за тези 30 години и България произвежда малко, скъпо и трудно. Оттам вноса изглежда евтин(изключвам контрабндата на ментета). Ако нещата са правилно изградени нашите цени и качество са unbeatable.
99
4
 
7
 
! Отговори
ООН преди 4 години
До Анонимен 93Tия субсидии са от няколко години, след като вече бяха убили на 90% БГ производителя. На запад и в Гърция са 10 пъти по-големи субсидиите - 1000 еврака минимум си ги взимат на декър не на хектар, затуй сега холанците пуснаха картофи за 1 евроцент - ами той си е взел субсидията, трябва да ги разкара и д аима документ че ги е продал, за да му дадат пак. *** у БГ голям разбирач от пазарна икономика, затуй ходи да се дупи и да им бере ягодите там
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Андрешко и Хитър Петър виреят само в България. Навсякъде по света се иска работа. Само тука има слънце и море. На пазара само ,, *** производители ''
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАПАДА ПРАВИ "ДЪМПИНГ" НА БГ ПОЛИТИЦИТЕ - ТАМ УПРАВЛЯВАТ ПО-УМНО И ЗАПЛАТИТЕ СА ВИСОКИ. ХАХАХА ХОРАТА ЕМИГРИРАТ И ТУК ПОЛИТИЦИТЕ СТОЯТ ГЛАДНИ
96
4
 
2
 
! Отговори
дарко преди 4 години
До 1Любопитно ми е Вие някога хващали ли сте мотика 10 :)
95
1
 
10
 
! Отговори
дарко преди 4 години
Аз пък си харесвам бг сиренето. Гръцкото е много мазно обикновено и ако си мислите че за по неплатежоспособен пазар ви дават също качество като за техния се бъркате. Винаги го е имало двойният стандарт в продуктите за Бг. Май забравихте разни шоколади,прахове и какво ли още... За зеленчуците си купувам сезонни за бг и от обикновени хора от пазарите Ширпотребата е леш както винаги
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да развие българското производство такива български производители трябва да се унищожат.
93
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЪМПИНГ? СТРАНИ С ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ПРАВИЛИ ДЪМПИНГ НА БЕДНИ СТРАНИ? ГЛУПОСТИ. НАМАЛЕТЕ КРАДЕНЕТО!
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХИТЪР СЕЛЯНИН.............
91
9
 
3
 
! Отговори
млякото преди 4 години
Селяните не го разреждат с водица а в големия казан прясното мляко се забърква с екологични конски фашкии. На другия ден маслеността се повишава с два-три пръста отгоре. Прецежда се и се прави сирене, кисело мляко /йогурт по старобългарски/ с висока масленост. Това е нашата тайна.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ООНСубсидии за производителите на плодове и зеленчуци - за плодове е 1760 лева на хектар за първите 30 хектара и 1173 лева за допустимите площи по схемата над 30-ия хектар и за зеленчуци ще получат 1278 лева за хектар за първите 30 хектара и 852 лева за площите над 30-ия хектар. Програми за закупуване на техника - 20 млн за 2020год. това, че крадат и лъжат за декарите. Не се окрупняват и е висока себестойността. Има и други програми за селските райони - 120 млн, но пак опираме до далаверата.
89
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в заниженият контрол, купувам българско, купувам и гръцко сирене, българското хрупа, има твърди парченца, съмнява ме че старо сирене го мелят за да правят ново, намирал съм и разни буклуци докато с гръцкото съм нямал никакви проблеми. За млякото съм чувал че селяните го разреждат със сапунена водица, за да добавят няколко литра. Та затова избягвам родното производство, а разни хитреци да си призовават народа да купува, толкова могат завалиите.