Дъмпинг от Европа унищожава българското производство

Нелоялна ли е конкуренцията в ЕС?
23 апр 2020 07:00,
186
Дъмпинг от Европа унищожава българското производство
Снимка: БГНЕС

Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени, това прави конкуренцията нелоялна - под себестойността на българските производители. Преработвателите търсят по-евтина суровина, но това е унищожително за нашето животновъдство, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите (АМ) у нас Димитър Зоров по БНТ.

Още по темата


България има по-добри от вносните продукти
в асортиментите, които произвеждаме – киселото мляко, кашкавалът и бялото саламурено сирене, произведени по БДС, са без аналог, смята Зоров.

Той беше категоричен, че изказванията на някои от представителите на веригите, че родните производители използват вносно сухо мляко за суровина, не са истина.

„Този път българския потребител има възможността и  гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко", обясни Зоров по отношение на постановлението на Министерски съвет (МС), според което веригите трябва да отделят повече място за родна продукция.

Той изрази своята подкрепа към Министерството на земеделието и МС и поясни, че още от миналата година в Гърция са задължени със закон да произвеждат продуктите си от гръцко мляко.

По думите му мярката не насочена специално към преработвателите, а по-скоро към намиране на реализация на суровото мляко на фермерите. Председателят на АМ цитира  данни, според които заетите в сектора наброяват около 100 хил. души.

В отговор на въпрос дали кризата с коронавируса у нас е ударила сектора, Зоров поясни, че е имало проблеми още преди появата на COVID-19.

Според него най-голяма полза от приетата мярка ще имат производителите на суровини, зеленчуци и сурово мляко. Ключовото за икономиката пък ще бъде, че парите ще останат да се генерират в България, данъците от тези средства пък ще отидат в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ООНбългарски чесън на пазара 8-10 лв. за кг. Български домати - 4-5 лв. за кг. Български краставици - 3-4 лв. за кг. Още да изброявам ли. същите сортове като вносните и пълно с химия. Европа ни е била виновна. Отпснат се субсидии за какво ли не. Но в България, заради политиката на ГЕРБ те се раздаваха на зърнопроизводителите и пак хляба е скъп. Авно не до това, а до манталитет. Дребните стопани се опитват с 2-3 декара да изкарат пари за 6-7 човека за една година. Няма техника, окрупняване.
87
0
 
5
 
! Отговори
1м1м1 преди 4 години
Покрай трагедията с М Цветков и този г-н тук искащ само и само медийна изява и да се подмаже на власт имащите някой погледна ли какво направи неговата красива дъщеря. Е всеки може да го направи - да напише в ГУГЪЛ ЗОРОВ ДЪЩЕРЯ и ще види. Нека си припомни всеки как ще бъде забравено и всичко за М Цветков и народа отново ще е клекнал и ще яде сирнииии и мляко от не знайно къде !
86
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85На запад отдавна ядат картон и са свикнали, скоро и тук ще свикнете
85
1
 
17
 
! Отговори
ист преди 4 години
Не може с три крави и декар домати да правиш дъмпинг- Дъмпинг се прави когато имаш свръхпроизводство. Да сте чули страните от бившия соц лагер да са произвели нещо свръх нуждите си. Ако няма дъмпинг, парите ни няма да стигат само за храна. Не виждате ли, че първо се изкупуват стоките на промоция.
84
3
 
8
 
! Отговори
ООН преди 4 години
До Анонимен 84Заради такива никога няма се оправим, пазарна икономика било - ама на оня на запад му платили на 100% всичко още като му дали субсидията, тука българина вместо да му дадат нещо го съсипали от проверки всякакви лешояди - НАП, БАБХ, НОИ и накрая пазарна икономика, да се оправят. Те убиха всичко вече, а вие скоро ще ядете каквито *** ви докарат, ама цените няма да са ниски - пазатна икономика , ако искаш
83
2
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Всички коментираме ,но никой не казва чии фирми внасят всички тези ***.
82
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ООН,***,прочети коментара под твоя,да видиш цените на "българските"производители,които с два колеца домати,и пет реда краставици,искат милионери да станатпък после коментирай,картон ли ще ядем,хората от Германия,Франция,Нидерландия,не ги смятай за прости и,че ядат картон,*** е най-постия,да знаеш.
81
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адски мразя да ме правят на глу пак. Оплакват се българските производители от какво ли не, но като им направиш равносметката, те продават още по-големи бо**уци и то на завишени цени. Всеки е пътувал и видя цените в чужбина и у нас. Всеки вижда за каква родна стока става дума, това е пазарна икономика бе хора, ако не предлагаш качество и цена и саут и го доказва пазара. Стига с тези лозунги - копувайте българското. Същото е и с туризма, умря ха балъците дето само да тъпчат кинти на тарикатите...
80
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
До пожелание,как ще стане,нали зоров е държавата,кой ще посмее,да забрани вноса на палмово масло.
79
7
 
6
 
! Отговори
ООН преди 4 години
До Анонимен 77Те дъмпинга ще ти го правят, докато убият местния производител. После на говедата ще ви налузят тройни цени за тройно по-големи *** - ония домати там дето траят 6 месеца и отскачат от стената като топки за тенис. Друг пример дето се сещам, една година в България не стана чесъна - същите дъмпинг доброжелатели дето си продаваха ГМО *** за 2-3 лева го пуснаха за 9 и като се произведе в България пак го свалиха на 2-3, убият ли БГ производството ще ядете картон
78
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 години
Браво,нека да правят дъмпинг,на зоров,той плаща по 0.50лв,за литър прясно мляко на фермерите,и дребните стопани на крави,кози,овце,пък продава краве сирене,за 16лева за клограм,и кашкавал ,за 37лева за килограм,пенсионер съм и в графика си на покупки,прескочих,до кварталното пазарче за зеленчуци,домати 5 лева краставици 4.80,ето това са те българските производители,и търговци.И искате да купуваме българското, Никога,Никога.
77
4
 
4
 
! Отговори
Аналогия преди 4 години
Особено, след двуседмичият дъжд от Чернобил, минал през България, Румъния до Франция. Сега трябва да си пием и ядем цъкащото с цезий 137 мляко, масло и сирене, марули, ягоди, череши.
76
1
 
11
 
! Отговори
ООН преди 4 години
Има много просто обяснение - при приемането ни в ЕС те се погрижиха огромните субсидии тук и в Източна Европа да се дават само за зърно, на декар. Докато там си ги дават за продукция с висока добавена стойност - месо, мляко, плодове, зеленчуци. Така не само съсипват нашето земеделие, но и си осигуряват евтина суровина. Който не са го убили с цени и дъмпинг и не се сеща да се закрие сам му пращат измекярите от БАБХ да му избият животните, че уж имало чума, ама само при нас има, на запад не ходи.
75
4
 
8
 
! Отговори
До този с баничките преди 4 години
А какво да закусваме?Хляб(смлени остатъци от стария,лошо брашно)и сирене(палмов коктейл,сухи млека),колбас(рога,копита,кожи,сланина,соя и много Е-та).Разните кифленски екзотики,лансирани от диетоложки?Може,ама ще ядеш самоедин път на ден(два-три дни),че са евтини.Изявлението ти е като на политици-плюят едните,но не знаят какво друго различно да направят.Не яжте това илионова?Ами все пак нали трябва нещо да се яде.И у нас чисто производство имасамо в рекламите за еко храни.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам дъмпинга. Той е супер за потребителите и зле за алчни производители на фалшиви стоки.
73
1
 
16
 
! Отговори
Проблемите са много, преди 4 години
и често противоречащи си.От една страна-цената на продукта-от друга качеството.С малка пенсия предпочиташ компромис в качеството за сметка на цената.А имашеи изследване, в което доказаха,че и в над 70% от скъпите български продукти има вложени ерзац суровини.Как иначе-контролът е нищожен,а печалбата-основенпринцип в работата.Влагаш тонове бок**ци,печелиш милиони,ако те хванат(коетое минимален риск)те глобяват хиляди.Нещата изначално са сбъркани и статии катотази намирисват на реклама.
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувайте никакви банички , закуски Преди време голямо изследване показа че всички банички се правят с имитиращи продукти а не със сирене Освен това баничките които се продават в магазините , ги държат на стайна температура , на рафта с хляба , за да се продават по лесно Но на тях пише да се съхраняват при темп. до 6 градуса обяснете го на децата си Учениците масово ги купуват в междучасието
71
1
 
13
 
! Отговори
да бе да преди 4 години
Съгласен с тях.Няма как да сме първенци по внос на сухо мляко и да се казва че не се използва сухо мляко.ето подкрепа на думите ми https://dnes.bg/obshtestvo/2020/01/25/pyrvenci-sme-po-vnos-na-suho-mliako-kakvo-sirene-i-kashkaval-iadem.437049Ядем си *** и ни замазват очите. Истинското сирене и кашкавал е по селата където хората наистина си го правят от мляко. Това, че не всичко сигурно е написано по етиката си е наш проблем.Аз лично редовно чета, че е използвано сухо мляко
70
2
 
19
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Ама то овце и крави няма ,а се продават хиляди тонове български млечни продукти !
69
5
 
21
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 4 години
Знам че ще бъда наречен руски ***, но преди 5-6 години имаше много добър документален филм на RT за това как Сръбското/Хърватското земеделие е било смачкано след падането на соц блока от добрите немци.Истината е че северна европа е стъпила на врата на южна/балканска европа. Само техните любимци грците и имат що-годе функциониращо такова. Но всичко това специално за нас е част от планЪТ. Всичкото аграр се юрна по градовете след падането на стария строй, и това ни е падението.