Експерт: Северна Македония отрича историческа истина

Според Спас Ташев има умисъл в спряната дейност на съвместната комисия
88

Северна Македония не един път е поставяла под въпрос и е отричала общата си историческа истина с България. Този път cъпрeдceдaтeлят нa Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия пo иcтoричecкитe и oбрaзoвaтeлнитe въпрocи - Дрaги Гeoргиeв, е заявил, че Гoцe Дeлчeв e зaгинaл зa Мaкeдoния и нe мoжe дa бъдe oтдeлeн oт мaкeдoнcкия нaрoд.

Доцент Спас Ташев от БАН заяви пред "Денят ON AIR", че България е възлагала свръхочаквания към съседката ни.

"Няма нищо изненадващо. Това е просто една бръмка от цялата поредица от българо-македонските отношения и споровете около нашата история. Мисля, че България възлагаше едни свръхочаквания, които нямат покритие с реалността", допълни той.

Дейността на Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия е преустановена. Според доц. Ташев зад това стои умисъл.
"Македония навлезе в предизборна ситуация и това беше официалният мотив. Но зад този официален мотив аз съзирам едно - Македония да продължи разговорите с България в тази насока, тъй като логиката на нещата е такава, че и да стигнат до документите, неминуемо това ще доведе до възстановяване на историческата истина", посочи Ташев.

Нужно е България да стигне до македонската общественост и да направи достъпна за всички общата ни историческа истина. Според него това би станало възможно чрез медиите и целенасочена политика в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
XXXX преди 3 години
Господин Кирил добар ден.Се надевам ке сакаш да ми кажеш каква е состобата во Крдали,Хасково,Пазарик а може и во Пловдив.Кога толку многу се разбираш од градовите во нашата проста држава.Немам намера да те првоцирам ниту навредувам.Позздрав секое добро.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересни са "македонците" - в патово пположение. Хем не могат да се откажат от претенциите си към чуждата история, хем не могат да ги наложат на света. Какво мислят да правят? Могат единствено да се самоизолират за да поддържат измислицата си - втора Северна Корея. Е, те вярно добавиха "северна" към името си...
60
1
 
0
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ami to samoto sashtestvuvane na Severna Makedonia kato otdelna darjava e otrichane na istoricheska istina !!! Sashtestvuvaaneto na otdelne (severomakedonski ezik )sashto e otrichane na istoricheska istina !!! Koe tochno vi e NE isano I vi uchudva ?!??!
59
3
 
7
 
! Отговори
Де преди 3 години
Макетата са интересчии и винаги са били такива. Като не щат ЕС, да си седят със сърбите в руския *** тея промити мозъци, кво се занимаваме с тях. Насила хубост не става. Който иска да вземе Бг паспорт, да живее 10 г. в Бг , останалите ще ги оправят албанците. Никва аванта за тея, а само условия, които да изпълняват ако искат нещо, както ги изпънаха гърците.
58
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какво искат тези македонци толкова са глупави и не виждат какво ще стане.Държавите от балканите ще се обединят в държава която ще се казва "ЗАПАДНИ БАЛКАНИ" с Президент който се казва Бойко Борисов. Защото благодарение на него тези държави станаха членове на нато.Мкедония,Албания,Черна гора,Хърватия, Сърбия и България това ще са държавите които ще бъдат с името ЗАПАДНИ БАЛКАНИ и в тях ще става това което каже Борисов.
57
1
 
6
 
! Отговори
северен македоналс преди 3 години
Нема такава държава.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КирилВсе едно немците да признаят че Гиоте е македонец както искат за Гоце Делчев. Колкото се повече се бавят и протакат, толкова повече албанците ще ги гонят и накрая ще гледат Македония на кино.
55
0
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
До някъде съм съгласен.,обаче,ония са още по големи клоуни с техния Санде велокиот.Станаха като оня лузър пишман тарикат,дето първо изял солта,после му били тоягите и накрая си платил.
54
1
 
2
 
! Отговори
55 преди 3 години
Обезлюдени....виж делчево,на 20 км от Благоевград,даже котките и кучетата избягаха от там.де що имаше някое по младо македонче,всичко избяга.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обективно погледнато, цялата политическа класа на България са едни пълни клоуни, само у нас някакви зажаднели за национално самочувствие хорица ги превъзнасят. Кой е нормален политик у нас - Марешки, Валери Симеонов, Бойко с тарикатлъците си, руските храненици ли, Данчо Ментата ли? Македонците и да са по-бедни като държава, не са такива смешници. А колкото до националния им състав - те никога не са били еднонационална държава.
52
0
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Фактите са такива.Община Кичево стана албанска не защото къщите на албанците са празни а защото къщите на македонците са празни.Нови албански паралелки в училищата в Битоля и Велес се откриват не защото албанците нямат деца а напротив.БВП на Северна Македония е 30% по нисък от на България.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Разрухата не е от вчера а от 1998 г. от Костов който ликвидира икономиката. Македонците никой не им иска държавата а само да не крадат историята и езика на бг. С това ГЕРБ и ОП се провалят. досега да защитят бг. Гоце Делчев се е борил за независима Македония от Турция, Сърбия и Гърция, но това е невъзможно и накрая я раскъсват, та макдонците губят и съответно няма такава нация. Както са албнаците в Македония така са и българите в Македония мног от които са убити или изнасилени.
50
2
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Каквато и да е причината,не съм чул и чел българи да взимат северномакедонски паспорти.Обратното е масова практика.Мотивите,не ги коментирам.Истината е,че северно македонците на никого не са нужни в ЕС и ЕС въобще не бърза да се разширява,камо ли с тях.Известна е позицията на Франция.Дори ще са доволни ако ги забавим максимално.
49
1
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ако българите според теб живеят бедно,то македонците живеят мизерно.Достатъчно е ден да си там за да разбереш пълния Батак в който са.Относно преброяванията.Последното беше започнато и прекратено защото предварителните данни бяха ,македонци под 1 милион и под 50%, община Скопие с преобладаващо албанско население.Също е достатъчно да се разходиш за час в Скопие за да разбереш.Обаче не ти отърва и за това пишеш глупости.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето какво казва един мой мой приятел македонец от скопие:от няколко години умишлено не се преброява населението на р.македония,защото албанците ще се окажат много по-малко от официалните 25 %.но българия не пропуска възможност да плаши македонците с шиптарите...турция вече е 83 млн.население-според вас кое е по-голяма заплаха демогрфска.виждате,че гърция бавно,но сигурно се превръща в бежанския лагер на европа.благодарете на ердоган,че обича бойко та за сега вие нямате тези проблеми...
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия никога не е била пример за македония и македонците и никога няма да бъде.все пак ни дели една обща граница и те често пътуват до българия и виждат мизерията и бедността и винаги питат-е добре де от 16 години сте в нато и от 13 г.сте в ес и досега не съм чул един българин да каже добре съм.това,което им прави впечатление е,че разрухата е по-голяма отколкото отпреди...
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поредное какъв интерес от една катастрофирала демографски държава с преобладаващо ромско население!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A кой подписа глупавия договор ,кой им дава поле за изява ,не е ли нашия най умен ,,вожд'' -Меркелот на Балканите !
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Начо стига с тия албанци...албанци та албанци...митът за демографската експлозия на шиптарите катастрофира.албанците от почти десет години са в демографско отстъпление и в македония и в косово,да не говорим за албания.албанската република има демографските характеристики на българия.населението там намалява с по 10-20 хиляди на година.а вие по-добре вижте какво ви чака на границата с турция и тогава коментирайте.и без това българия е ромския резерват на ес!
43
2
 
12
 
! Отговори
Поредно преди 3 години
Македонците многократно са доказвали,че им е удобно да живеят в халюцинация и да се мъчат да я разпространяват. Важното е че ние им помагаме за влизането им в ЕС и ги наричаме братя,а май не трябва... трябва да се държим както гърците го правят-мачкат яко македонците -дори ги накараха да си сменят името на държавата. А ние май дори не може да си защитим интереса , за съжаление.