Експерти очакват: До месец епидемията отшумява по света!

Пази ли ни имунизационният календар?
Обновена: 1 май 2020 21:39 | 1 май 2020 21:35, Веселина Йорданова
201

До месец епидемията от Ковид-19 ще отшуми в световен мащаб, но хората трябва да се научат да живеят с вируса. Това прогнозират експерти.

А според някои изследвания относително ниската смъртност в България за разлика от другите европейски държави се дължи на ген, който пази хората в Източна Европа.

Най-сигурният показател за размера на разпространение на Ковид-19 е смъртността. Според академик Ангел Гълъбов е възможно роля в това да играят и генетичните особености на източноевропейците., предаде Bulgaria ON AIR.

"Българският геном има съставки, които му дават предпоставки да бъде по-устойчив", каза академик Гълъбов.

Карантината за момента е основното средство за ограничение на заразата. "Ваксините ще дойдат късно и едва ли веднага ще можем да ги купим", допълни той.

Според проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология, тенденцията е на спад, а глобалната смъртност не е висока.

"Аз виждам да се задава вълна от отпускане на мерките. Ясно е, че епидемията затихва, в това няма никакво съмнение", каза проф. Петров.

По думите му генетичното ни разнообразие води до по-голяма резистентност към заболявания.

"Блазни ме мисълта да смятам, че има огромно значение това, че нашият имунизационен календар в последните 70 години се спазва стриктно и това ни пази от множество заболявания", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, тази болест се развихря там, където хората са наджъчкани като цаци в консервена кутия. А в София се по 2-3000 маймуни на един клон от един кв. километър. Т.е. по логиката на Мангъров в София щеше да има епидемиологичен взрив. Ако един на десет заразени се разболява, това щяха да се 30-40 000 души, ако 1 на сто умира - това щяха да се 3-4000 души горе-долу като в Ню Йорк. Слава богу до там не се стигна
157
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до изуйгащиПосредствен човек си ти... Глупости пишеш.. "Мангърасарянов" каза, че трябва да се прави разлика между заразени и болни! Това, че си заразен не означава, че ще боледуваш! Схващаш ли?
156
23
 
8
 
! Отговори
до изуйгащи преди 4 години
Какъв балон се се спукал, ти си се родил от спукан балон. Мангърасарянов твърдеше, че заразените в Бг са 300 000, а 60 % са в София или това прави 180 000 души в София. По тая логика след седмица-две заразените в София ще достигнат 360 000. Тогава София щеше да е една малка Италия със задръстени от болни болници и със задръстени морги даже при смъртност от 1%. Действителността не пасва на мангърасарянския сценарий, а вие си плещете, каквото си искате. Мерките бяха полезни
155
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИЕТНАМСКИЯ ГЕНОМ е по-добър.Виж статистиката-на близо 100 милиона население-270 човека болни,1 починал.Това е.Европа загива.
154
5
 
17
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Страхотни професори със страхотна логика, при положение, че имаме едни от най-високите нива на смъртност в света. В едно изречение да твърдиш, че имаме някакъв специален ген, който обаче не е специален ген, а генетично разнообразие. Затова сигурно сме от най-бедните и имаме главен прокурор психопат...щото сме много специални.
153
7
 
5
 
! Отговори
Мутафчийски с актив! преди 4 години
Център на сензация и бъдещ кандидат министър-президент....
152
1
 
14
 
! Отговори
подай гъзове сме! преди 4 години
До ИСТИНАТА :Ако няма епидемия сами ще си я докараме с отворените граници и аерогари....
151
3
 
6
 
! Отговори
кой знае? преди 4 години
След месец какво ще кажат? Каквото е рекъл Гаспод....а не каквото са рекли учените!!!
150
3
 
40
 
! Отговори
ИСТИНАТА : преди 4 години
В България НЕ бяха взети мерки, каквито се взимат по цял свят.В другите държави мярка номер едно беше ЗАТВАРЯНЕТО НА ГРАНИЦИТЕ.У нас те и до днес са отворени и от там дойде и продължава да идва заразата.Мерките у нас бяха *** !Не може да минаваш КПП, за да идеш до Левуново, а със самолета спокойно да ходиш и да се връщаш до Лондон.Епидемия в България няма и не е имало.Причините са много - ген, гъстота на населението, традиции, БЦЖ ваксина, ниска средна продължителност на живота ...
149
2
 
10
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Нормално зомбитата наискачаха посреднощ е,и кой е специалиста в щаба бре,дай имена че и ние да се посмеем,анонимници разни,балона се спука не разбра ли.
148
2
 
13
 
! Отговори
bulgar преди 4 години
Великите български гени, с които изкарваш цели 70 години. Горките хора дето измряха из развитите страни- кой им е крив , че са станали на по 90 години..
147
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Stiker Какво искаш да кажеш изобщо не се разбира. Във всеки случай в Националния щаб има достатъчно специалисти по заразни болести, не е само проф. Мутафчийски, за да се изтъква, че той не е специалист по заразни болести. В България бяха взети мерки, каквото се взимат в цял свят. Тъй като обикновено един заразен на свой ред заразява 3-4 души, се смята, че с мерките този показател е бил намален - един заразен заразява средно не повече от 1 човек и така епидемията губи скорост и експлозивност
146
3
 
13
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Има един БГ филм Кит,не е зле да го гледате,нищо че е от соца как ковито станна динозавъркови.
145
3
 
9
 
! Отговори
Striker преди 4 години
До АнонименНе съм вирусолог или епидемиолог. Но се опитвам да слушам училите по въпроса, а не само НОЩ, чийто председател НЕ е специалист по вируси. Примерно Мангъров. Или този професор. Чети какво са казали. Това мисля.
144
0
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Тук един анонимен158 само въпроси задава,ти лично знаеш ли си пола,просто питам?
143
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До StrikerТи лично какъв искаш да бъде следващия ход свързан със ситуацията с вируса?
142
4
 
20
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Яяя, пореден специалист по вируси, освен Мангъров, съветва същото, ха-хаааа! И какво стана сега? Като се стигне до специалисти, които са чели книги, се оказва, че НОЩ и генерал-лекар-коременхирург-шефнанощ, Мутафчийски издишааат. НО! Аз съветвам всички, които масово си носят маските, дори и в колите, да продължават да го правят дори и в тях, в тоалетната и в хола! Поне до Нова Година! И никакво излизане, ей!
141
3
 
6
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Интересно,изчезнаха защитниците на Шипка,опс грешта на ковито,то повтаря убива оправя и жените ни и тн.,май пада голем срам от *** ***.
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HandelЯвно изобщо не подозираш, колко си Т'ЪП И ОГРАНИЧЕН...
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България са направени 46 510 тествания и са установени 1 555 заразени. На тестове се подлагат различни рискови групи и дневно в Бг се правят някъде 1000-1500 теста. Явно, това са възможностите на страната. Тестването трябва да продължи. Може да се предполага , че в страната има между 5000 и 30 000 заразени като повечето от половината от тях са в София. Това значи, че в София трябва да се направят повече тествания.