Може ли създаването на ваксина срещу вируса да е безполезно?

Медик: Отмяната на маските на открито е правилно решение
Обновена: 1 май 2020 22:30 | 1 май 2020 22:25, Веселина Йорданова
36

Съществува риск създаването на ваксина срещу Ковид-19 да се окаже безполезно. Дори тя да лекува щама, който върлува в момента по света, той ще мутира. И то през следващия сезон.

Това обяви заместник-председателят на болница "Света Анна" във Варна доц. д-р Георги Кючуков пред "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Прекалено много се набляга на възможността скоро да се появи ваксина. Вирусите са биологична единица, която живее само в живата клетка и много бързо се изменят. Особено вирусите като Ковид-19 и грипния вирус. Когато се появи някой щам от грипен вирус се прави ваксина, но на следващата година при друг щам е необходима нова", обясни той.

Доктор Кючуков посочи, че е обнадежден за лечението с преливане на кръвна плазма от преболедувал. Относно отменената мярка за носенето на маски смята, че е правилно решение.

"Хубаво е, че се случи сега, макар и с малко закъснение. Не може да плашиш хората с черни съобщения, черен пиар, ако щете и черни униформи, черна абревиатура... И да очакваш, че те ще спазват стриктно всички мерки . Това играе положителна роля до известно време. След това има обратен ефект. Останалите мерки са адекватни", категоричен бе той.

По думите му лекарите се притесняват от заразяване с Ковид-19, но Варна е добър пример и там не е регистриран нито един случай на заразен медик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е вирусът да се видят какви *** са 90% от българските доктори." Не носете маски,не си мийте ръцете яжте от земята направо за по-добър имунитет,радиацията е полезна,пестицидите са супер,оловото е полезно,дишайте лепило и какво ли още не... На врачка да ходим ли? Вярно с такива доктори врагове не ти трябват..
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре не се ваксинирайте вие и цялото ви котило /ако имате/...вансеремос
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може ли създаването на ваксина срещу вируса да е безполезно?Съществува риск създаването на ваксина срещу Ковид-19 да се окаже безполезно"Колко тъъъп трябва да си , за да зададеш такъФ въпрос и да направиш това заключение?
11
8
 
7
 
! Отговори
Килъри Хлинтън преди 4 години
Ваксините работят !За мен !
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само неразбрах, иска ли въобще някой ваксина ??Аз нямам доверие на корпорации които тъпчат ваксини с маймунски бъбреци, ракови клетки, плазма от болни деца, живак и алуминий. Какъв е смисъла от всичко това ?Ставаш по-здрав? Не можеш да тъпчеш имунната система с отрова ида си въобразяваш, че ще станеш по-здрав. Абсолютен мит, доказан от хиляди учени. След 100 год. ще ни мислят за варвари с тези ваксини, както сега ние се смеем, че преди 500 г. са лекували сифилис с бани от живак и вар.
9
0
 
1
 
! Отговори
БАН преди 4 години
А, полезно е, полезно е.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носете маски и ръкавици, овцееее!А този е неврохирург. Специалист по тумори на гръбнака:)
7
7
 
13
 
! Отговори
ще продълж.да пея преди 4 години
Аз ще продължавам да ходя с маска,ей така за кеф
6
4
 
7
 
! Отговори
Жан Маре преди 4 години
Сигурен съм че тази ваксина където и да бъде произведена по света, тя напълно щебъде обсебена от ционистко-масонските кръгове по света, с цел за да бъдат елеминираниголями "непроизводителни групи" от обществото, които представляват "тежест" за националните бюджети по света !
5
6
 
11
 
! Отговори
иначе сте аут преди 4 години
Ваксата,те праща на оня свят,не се връзвайте
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксина? НЕ, НЕ И НЕ!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полезно за производителят, най-малкото безполезно, ако не вредно за хората.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой използват думата безполезна, други казват полезна, колкото тази за обикновения грип. Разлика почти няма.
1
25
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Не е правилно. Сега всеки ще ми диша в лицето като се разминаваме на улицата. Ще си говорим след десетина дни като видите бройката заразени.