Българинът демонстрира туристически патриотизъм, ще пътува с кола

Сънародниците предпазливи с плановете зараи коронавируса
18 май 2020 14:48, Красимир Ангелов
190
Българинът демонстрира туристически патриотизъм, ще пътува с кола
Снимка: БГНЕС

Българинът е склонен да почива в България това лято заради икономическата криза, породена от пандемията от коронавируса, и така да подпомогне родната икономика. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", целящо да покаже нагласите за почивка преди летния туристически сезон.

Още по темата
В условията на коронакризата България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите за лятна почивка. Извънредната ситуация създава сериозни цялостни пречки пред туризма. Наред с това обаче, декларира се и своеобразен туристически патриотизъм.

Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.).

Според резултатите мнозинство от 70% оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас.

Както може да се очаква, кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина.

Социолозите обаче уточняват, че има сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас във връзка с пандемията от коронавирус.

Както може да се очаква, много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак вазнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.

Регистрира се и вълна на своеобразен "туристически патриотизъм". В актуалния напоследък дебат, над 80% от анкетираните избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина.

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.
 
За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта, като едва 6% от анкетираните смятат да пътуват със самолет за своята почивка. Само 4% пък ще заложат на влак, а 15% - на автобус.

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно). Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
16
 
! Отговори
сервитьорите преди 4 години
Който през лятото не краде - зимаска няма какво да яде! Балтията!
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много искам някой да отрази празните плажове на концесионерите в новините и най-вече физьономиите на мутрите концесионери при празния вид!Празните платени паркинги и затворените хотели.Празните заведения със скучаещ персонал и мутрите на собствениците им!
28
1
 
27
 
! Отговори
мижи да те лъже!!! преди 4 години
До АнонименСтига тази фалшива реклама! Черно море - с гъ.за нагорелюбезност - наричаха ни българейшани и предпочитаха чужденцинадписване колкото си искаш -малограмажни порции,детски порции за редовни....
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ша има да чакате ;)
26
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
МОЖЕ ЛИ ДА ВЯРВАМЕ НА РАЗНИ Платени Проучвания и то от Организация водеща дела и откраднала името на американската компания Галъп- Андрей Райчев и Кънчо Стойчев - Двамата известни като Кънчовците- и тези двамата са екипа който води 'ПРОУЧВАНИЯТА" ЗАЩОТО НАЕМЪТ Е СКЪП И ЗАПЛАТИ ТОКУ ТАКА НЕ ДАВАТ ЗА ДРУГИ РАБОТНИЦИ АНАЛИЗАТОРИ-та Кънчовците са осъдени от Американската Галъп за това че ползват името и абревиатурата- Но в Бг където и да се "поровим" накрая излизат едни големи ла--***!
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните 3 седмици чета тука в днеса новините за туризма и от коментарите ми стана ясно, че около 90% от хората искат/плануват/ще почиват в Гърция или друга страна. Изведнъж обаче днеса излизат със статия, че всички ще сме нащо море. Как стават тия неща не знам, дали не са ми сменили резервацията от Халкидики на Кранево без да знам?
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега да ми кажат:''Отиваш и всичко ти е безплатно-спане,ресторант,чадър,шезлонг и 2000лв джоб пара като заплата''НЯМА ДА ИМ СТЪПЯ!Толкова съм ги намразил!Ше ми се мутреят те!Хак да им е!!!
23
2
 
40
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Аз също се излъгах преди година - вила "Дани" в Синеморец. Кихнах 1000 лева за седмица престой в "самостоятелна" къща, в която се оказа, че всъщност си живее и семейството на собственика-досаден алкохолик. Наоколо леш от сухи треволяци и чакълести улици, на брега шумни аниматори, прахоляк и гaдория. Цените като в Барселона, сeлянията като в Куртово Конаре. С труд си изкарвам парите и ми е малка почивката, не ми се пилеят в нерви на българското черноморие.
22
16
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Аз ше ходя и тук и в Гърция:):):)Ше ги редувам всяка седмица:):):)И тази година имам покана за откриването на Бедрум:):):):)Със семейството на Халкидики със отбора на Слънчака:):):)Перфектната комбинация:):):)
21
3
 
33
 
! Отговори
Герберастка подлога преди 4 години
Българите,одобряват правителството на ГЕРБ с цели 99.99%,Премиерът Борисов с цели 2000%.Доходите на Българите,за двата месеца на Извънредното Положение,са се увеличили с 120%.Март и Април,рекордна дефлация,вече в супермаркетите раздават безплатно торби с храна,тъй като храната е толкова евтина,че неси заслужава,да я продават.Dnes.bg, и Вас ли Ви купиха Герберастите,а? Напоследък статиите Ви,са все едно чета "Работническо Дело", постоянно възхвалявате Бащицата и ЦК на ГЕРБ.Задминавате ПИК вече.
20
0
 
15
 
! Отговори
бело море преди 4 години
мене ме немавъв вашата схема
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номади, сър ! Все пак вакуумът в живота на тези хора трябва да се запълни от някаква емоция.Аз пък ще засадя няколко дръвчетa и ще гледам филми.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Галъп ли са тези, които казват на народа какво мисли?
17
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нистина ли още има балъци, които да ходят на Мутроморието и да пълнят гушките на бизнесмените на Шайката като Домусчиев, Пеевски, Цветелинка, Горанов, Златев и самият ***.
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе глупости !Някой май вярва в дядо Мраз?!Ще се ходи в Гърция!Тук не заслужават и пари да ми дават те,а не аз да им ходя!!!!Писнали са ми не става на кафявоморието!
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Да чакаш добро отношение (любезност, ненадписани сметки, добра хигиена) на нашето море е като да чакаш кучето ти да проговори есперанто.
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как няма да демонстрира туристически патриотизъм, след като с тая 2-седмична карантина на практика му отрязахте пътя към Гърция за да пълни мутрохотелите на мафиотчетата ви по
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха
12
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и миналата година ходих на нашето море и си беше екстра, който не му харесва, да не ходи. По добре е без тези претенциозните дето все нещо им е криво и само плюят.
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платена статия, с платено запитване - да ви *** и "репортерите" ***. 1 поглед над коментарите и ти става ясно къде и колко ще летува българина...За тотални *** ни взехте ?