Ще намалее ли ДДС за книгите и ресторантите?

БСП поиска Горанов да даде мнение пред депутатите
29
Ще намалее ли ДДС за книгите и ресторантите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за данък добавена стойност.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9%.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г., предаде БТА.

Още по темата
Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв., които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 за почивка от поне 7 дни.

От Министерството на финансите посочват, че шестте предложения за намаляване на ДДС, които се обсъждат в Народното събрание, ще намалят приходите в държавния бюджет с 1,763 млрд. лева, което е 16,57 на сто от общите приходи от данъка.

Според финансовото министерство, за да се компенсират разходите в бюджета, корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки - на 24%.

БСП поиска финансовият министър Владислав Горанов да изрази становището на ръководеното от него ведомство за промените в Закона за ДДС пред  депутатите. Народният представител от социалистите Филип Попов заяви, че Горанов трябва да обясни ще се стигне ли до актуализация на бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Хотелите не ме интересуват, нямам хотел и на нашето Черноморие не стъпвам. Обичам да чета книги и си помислих, че ако станат по-евтини, ще си купя книгите за които все нямам пари. Не обичам да чета на компютър като става дума за книги и да ги свалям, защото имам проблем със зрението. НЕ одобрявам обаче да се вдигнат данъците, ДДС върху храните или лекарствата.Един вид отново лъжа от страна на премиера.Едното за сметка на другото. Да го гласуват обратно закона като ще е тъй!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не ходя по ресторанти и хотели, но въпреки това гербаджиите ще ме обложат с нови данъци за да финансират любимите им ресторантьори и хотелиери.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са силно страдали от постоянните политически промени в последноте 100 години. Не остана нищо градивно. Няма качествено Правосъдие, постоянен Рекет,Корупция. Кой ще си влага труда за нещо несигурно и
23
1
 
10
 
! Отговори
каква стана тя? преди 3 години
преди един месец, по време на извънредното положение, Горанов обясняваше как няма да се пипат данъците, за да не натоварват хората точно в това тежко време... сега ще намалят за едните и ще го треснат на всички останали с вдигане на корпоративен данък от 10% на 17/18% и 24% за всичко друго(от 20%).
22
0
 
10
 
! Отговори
д-р Хана преди 3 години
Българите не са глупав народ, но са много завистливи и злобни и това им пречи да са нормална държава. Гена им е такъв. Това е психология.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си ям у къщи и ще си свалям книги от Замунда. А да видим пък. Печалба нанай !
20
0
 
11
 
! Отговори
FXxxx преди 3 години
Трябва да намалят ДДС на лекарствата и храната, това е безобразие направо !
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкот на книжарниците и сайтовете продаващи книги! Не купувай книги, спаси България!
18
1
 
12
 
! Отговори
мръсни книжари преди 3 години
Не купувам често, но сега вече няма да им купувам книгите, щом книгоиздателите тръгнаха срещу българия ще си го получат! Същото се отнася и до заведенията и кръчмите, вие сте предатели и българския народ ви обябява война!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Carkovnite stoki i uslugi kolko procenta dds imat? Na koi zlaten pokriv zalepvat carkovnoto dds?!
16
0
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Никакво намаляване на укриващите приходи мутри-милионери!
15
3
 
12
 
! Отговори
Темида преди 3 години
Ей прошляци на Владко Горанов само часовника му струва 50 бона , а мезонета в които живее има няма милион и е спестявал много от закуски а вие *** докато спите Горанов е работел и затова има
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Касиерчето на Мафията още ли не е подало оставка.
13
0
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Анонимен 10 Абсолютно те подкрепям.Без храна и лекарства не може. Без ресторанти и плаж може. Само че на правителството му се вижда скъпо за храната и лекарствата. Нали трябват пътища , газопроводи , самолети....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ще плащаш такъв данък, а ти такъв данък според туй колко си ни симпатичен и дали си от наш'те.
11
0
 
9
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Тоя на снимката разбира само от лични финанси.Не знаел , едно, друго..Леле колко го стреснало пернишкото земетресениеКато не знае..що е там ??Или..може би ..там е само за незнаещи , като почнеш от Винету и караш надолуЧе Барни да не би да знае нещо?? Ако се намалява..то намали за храните , нали ресторантите ще купуват тази храна( а и всички хора)..
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще намаляват ДДС-то трябва да е на хранителните стоки и лекарсктвата всичко останало е пунта мара.
9
0
 
8
 
! Отговори
94696 преди 3 години
Без да има анализ на цялостото състояние на държавата след удара от пандемията, не може да се пристъпва къъм каквитои да е мерки за подкрепа, облекчаване и поощрения. Може да се окаже, че ресторантите и хотелите не са най-силно пострадали. Прецизен анализ е необходим и за последствията от всяка мярка. Вноителите на проекта подадоха ли декларации за конфликт на интереси?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влади явно не знае що е то ДДС и как се изчислява, значи хотелиeрите ще плащат 9%, а другите 24%. Туй е нещо като данък ама не съвсем, по-скоро е нещо като нищо. Вижте какъв интелект лъха от очите му.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
S moite 185 leva pensia si plastam idealno 20 procenta dds. :-)))Daje moje i oste da go dignete tova dds, naprimer 29 procenta da stane ili 69 procenta daje...:-)))+ Na takav bradat material, takiva dyhovni bradati lideri...takiva bradati zlatni pokrivi...:-)))