Борисов сметна: Цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни

"Няма повече кранчета и посредници, затова е тази ярост"
Обновена: 8 юни 2020 11:06 | 8 юни 2020 10:28, Веселина Йорданова
129

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дедо Боре,я си включи малко мозъка,ако го имаш.Патрик Смитьойс,холандски предприемач,който живее в България предупреждава за масово изнасяне на националното богатство срещу символична сума.Дънди е сложила ръка върху 150 000 дка земя до Павел баня срещу символични суми за 20 години и обещание,че поне 100 човека ще имат работа...абе,КорнелоВоленчо къде дремете...сега е момента за бунт
88
2
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
"На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво"Използва се страдателен залог "договорена е цена", а не деятелен залог "Правителството договори", защото договарянето на цената е резултат от преговори между ЕК и Газпром и наш Бойко, който се хвали, няма никаква заслуга за това.
87
1
 
11
 
! Отговори
Сметките на ББ преди 3 години
Нека да сметне 1 млн с каква заплата се изплащат и какъв процент се явявят от 11 млн.. Май 10 пр са за посредника....
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1989 най-многобройни бяха привържениците на СДС сред най-младите до 25 години и сред 40-50 годишните. Сега онези 40-50 годишни са 70-80 годишни и според едни тук са привърженици на БСП. С други думи станел ли човек пенсионер, автоматично става привърженик на БСП, което означава, че привържениците на БСП никога няма да свършат или намалеят.
85
3
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
другарю борисов,стига си пълнил джобовете на бизнесмените,с държавни пари,обърни внимание и на онези,на когото пенсията ще стане от 01.07 . 141.68лева,с такава пенсия могат ли да живеят.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за цената на газа, ама сега ще повишават цената на парното оттецовете на газ. Интересно е и дали цената на газа нямаше сега да е по-ниска, ако тя не беше предоговорена и си беше останала на базата на цената на нефта, която сега е адски ниска. Тогава може би цената на газа щеше да е с 80% по-ниска.
83
6
 
20
 
! Отговори
ЖалкиГербавиТролове преди 3 години
ХахахаКакви са жалки ГЕРБавите *** - всеки който покаже нагледно лъжите на разплутият тyлуn Борисов бил фен на БСП.Смешковци жалки - на БСП феновете са 70 годишни и с под 10% подкрепа , а вече 90% от хората не могат да траят сопнатият устат nлyжek Борисов.Смотани сектанти .Хахаха. Сигурно като не ви рипа паламарката вместо да вземете виагра се молите пред плагат на Баце ,а?Как успя тоя *** така да ви промие мозъците ве?То бива npocmomuя ,ама то вашето...
82
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП и Русия бяха нагласили схемите дружно да ограбват българският народ, сега техните *** вият че папането им свърши, нормално.
81
10
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Явно Топлофикация София от години е финансов донор на БСП...
80
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, кажи защо Божков И Битиви сключват сделките си в централта на ГЕРП? Колко бизнесмени още ви посещават?
79
3
 
4
 
! Отговори
Put in преди 3 години
Въх.. !
78
3
 
12
 
! Отговори
132 преди 3 години
Всички знаем, че цената се сваля за лятото и вдига за отоплителния сезон.
77
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АллоуСлед като цената на газа Е по-ниска защо цените на хранителните продукти вървят нагоре !?Сега във Фантастико видях че някои видове хляб са поскъпнали с 15 стотинкиОт февруари месец насам повечето стоки са поскъпнали с десетина-петнайсет процентаМошеници!
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На държавна заплата да изплатиш 1.4 милиона кредити... Леко си е за завист, да ти кажа.
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една стара приказка "да го 'ухат бедните!
74
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите ми се затвърждава убеждението че няма по завистливо човече от Българина! С такова мислене ще си останем най-бедната държава завинаги!
73
4
 
10
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
Брей, то се учи да смята до 100. Ще бъде първият шибек-аритметик. Тога какви чудеса ще твори, бедна ни е фантазията.
72
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауу добрият човек пак се появи, ДАВА, ВРЪЩА, ама чии са тия пари дето ги дава и връща. Негови ли са ?
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се изживява, като месия и не му идва на ума, че като заема такава длъжност, е длъжен да работи за хората. За това му плащаме, а не да се вози на джипката от сутрин до вечер и да не знае, какво се случва в държавата.
70
5
 
12
 
! Отговори
Хунтата се страхува преди 3 години
Броят на ОБЯВЯВАНИТЕ заразени в БГ пряко се влияе на броят постове във ФБ на Божков от Дубай.