Лекари призоваха на дебат НОЩ за коронавируса

Предлагат той да се състои на 17 юни, чакат отговор
10 юни 2020 16:19, Александър Попов
190
Лекари призоваха на дебат НОЩ за коронавируса
Снимка: БГНЕС
Лекари призоваха членовете на Националния оперативен щаб на дебат, свързан с епидемията от коронавирус и прилаганите мерки у нас.
 
Д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова призовават той да се осъществи на 17 юни в залата за пресконференции на БТА от 14:00 часа и ще очакват отговора на щаба през следващите 5 дни.
Още по темата
Те изразиха позицията си в отворено писмо-покана:
 
"Уважаеми колеги,
 
В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено Ковид-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. 
Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.
 
С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-Ковид 19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).
 
Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло.
 
Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме.
 
Предлагаме да дебатираме като лекари, а не като служители в дадена институция!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
2
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
В никоя държава не са на едно мнение всички медици. Но и да са недоволни и с несъвпадащи мнения, изпълняват решеното. По-добре лош закон отколкото без. А разединението подхранва беззаконие.-------Тоест, да не се коментират дебилщините на Повелителят на лабораториите и Терминаторът на клъстерите, а да им играем по свирката без въпроси?
119
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И откъде са му аргументите? От минали вируси или от учебника, който е учил пред 40 години?------Ами да.От там.Вирусите са си вируси - не може да има някаква коренна разлика с този. Коронавируси има много и са известни. Двамата де били от щаба - Кантарджийски и Мутавчийски, не се притесняваха да дават бодряшки прогнози в началото.
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах преди малко новини и ми направи впечатление как взимат проби за ковид19. С една шпатула натискат основата на езика и взимат секрет чак от гаринкса някъде. Защо така бе? Нали човек само като диша и от устата му летят вируси? Защо не взимате от устните или от връхчето на езика? Там трябва да е бъкано?
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 125А на него откъде са му натрупаните материали като няма уж болни деца? И откъде са му аргументите? От минали вируси или от учебника, който е учил пред 40 години?
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В никоя държава не са на едно мнение всички медици. Но и да са недоволни и с несъвпадащи мнения, изпълняват решеното. По-добре лош закон отколкото без. А разединението подхранва беззаконие. Много важно кой бил по-прав. Като искат да си напишат предложенията, да ги публикуват, да им е чиста съвестта и така. А не да си правят пиар сега в тая обстановка. Що не си гледа детското отделение, да учи случаите, подобни на Кавазаки и как би се справил ако се появят? Там би трябвало да му е силата-
115
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си дебатират в медицинските среди, но след епидемията, когато има достатъчно натрупан материал----- Като няма достатъчно натрупан материал, НОЩ как взима решения? "Повелителят на лабораториите", "Терминатора", тези инфантилни старци, как съветват банкянския ***? Аз досега от тях съм чул само един що-годе стабилен аргумент - "нали видяхте, че и вицепрезидента на САЩ така каза" ( цитат на Мутафчийски.
114
7
 
5
 
! Отговори
Практичен реалист преди 3 години
Е, точно сега е момента за дебати и празни приказки. Да си дебатират в медицинските среди, но след епидемията, когато има достатъчно натрупан материал. Още не се знае докога ще продължи сегашната вълна, ще има ли следваща, с каква сила ще е, ще има ли лекарства и ваксини. Какво ще дебатират?Чесане на езици. Шило в торба не стои, казва поговорка. До онзи ден Първанова плачеше по медии колко тежко го прекарали с дъщеря си, сега какво ще дебатира?. Аман от кандидати за слава!
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
познайте дали някой ще дойде на дебата, генералът плъх ще се скрие в миша дупка
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 114 от славянинНавсякъде по света по време на този вирус рисковата група е след 60-65г. плюс хора с хроничнни заболявания.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 117 от славянин А стадният имунитет сбъдна ли се?
110
3
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
искат да се изрекламират ... героите на *** :D
109
4
 
17
 
! Отговори
до 117 от славянин преди 3 години
Тези доктори искат медицински дебат, не политически, а дебат действително няма да има защото отсрещната страна няма да се съгласи на такъв понеже е доказано лъжлива и некомпетентна МЕДИЦИНСКИ! Нито едно от МЕДИЦИНСКИТЕ и ''пророчества'' не се сбъдна - нито чувалите с трупове, нито камионите с трупове, нито следпразничните пикове, нищо не и се сбъдна, затова и тази страна знае, че няма лице с което да застане пред цяла България, за да дебатира по МЕДИЦИНСКИЯ дебат!
108
1
 
6
 
! Отговори
до 114 от славянин преди 3 години
Рисковата група не е по възраст, а по физио-функционален статус - един 70 годишен ежедневно поддържащ се е в много по-издгодно положение от един 20 годишен *** от скара-бираджийско-ракиджийско-тютюнджийски тип!
107
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви дебати не може да има.Не и по същество, не и публичен. За политически дебат Мангъра няма представителност. За да я има трябва да е политически субект, а до тогава, прави като Мюнхаузен. Хваща се за косите и се дърпа сам.Същото правиха и мисирките, когато се опитваха да "учат" Щаба. Това е приемливо, като мисловен модел, само в крайно медийно деформирани мисловни модели, загубили връзка с реалността. Експертния авторитет на Щаба е гарантиран с бюлетини на избори а не медийна популярно
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изведнъж Първанова ще е срещу фармацевтичните компании и СЗО?
105
2
 
10
 
! Отговори
до 100 от славянин преди 3 години
''Ами сметни си я ти.Заразени 7,3милиона починали 420хиляди означава 6% смъртност досега.При грипа смъртността е 0,1%т.е досега смъртността при Ковид е 60 ПЪТИ по голяма'' 7,3 са откритите досега носители на вируса, това не означава че всички носители на вируса са толкова, може да са 10 пъти повече, може и 20 пъти повече да са, а относно смъртността - ами нали знаеш че откакто започна активното мероприятие ''пандемия'' от коронавирус почти всеки умрял в болница го водят умрял от коронавирус!?
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 46 от славянинТози доцент на години също е от рисковата група. Не е младеж и е учил отдавна и сигурно е специалист в областта си, но децата са малко засегнати точно от този вирус.
103
7
 
12
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Това няма нищо общо с вируса и докато преди не ми беше ясно защо аджеба тоя човечец обикаля толкова често медиите, сега май се прокрадва, че се опитва да прави политика.-------И така да е, всеки има право да прави политика по всички позволени начини и това е напълно позволен за него начин, защото все пак е дипломиран доктор. Нито НОЩ е свещена крава, нито Бойко е Папата, за да не се подлагат на критика антинародните им и антиконституционни изцепки.
102
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия доктори какви са наивници. Призовават на дебат държавни чиновници, които освен своя глас (и този на Бацо) друг не щат да чуват. Те са свикнали само да нареждат, да навикват, да плашат, да крадат и най-вече да се лензят на Бокопитека!
101
1
 
8
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
ще има много дебати, включително и този между тези които си бяха на хранилка през цялото време и произвждащите заплатите им които бяха разфасовани за част от секундата