Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса

Двамата лидери разговаряха за напредъка ни по пътя към Банковия съюз
Обновена: 13 юни 2020 20:59 | 13 юни 2020 20:57, Веселина Йорданова
160
Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Двамата лидери обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС", създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса.

Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г.

Премиерът Борисов благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на Плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19. "Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме", подчерта министър-председателят. По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Бойко Борисов изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът "Следващо поколение ЕС", който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата. В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма "Здраве", както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правите да чакате пари от този жалък диктатор? Не е ли по-добре да живеете, като свободни хора, вместо в мизерия под бойковото бедно робство?
29
0
 
12
 
! Отговори
681 преди 3 години
ББ забрави ли, че ни беше поръчал 1 милион теста от ЕС...Или тях ще ги получим за десетата вълна на коронавируса?
28
20
 
2
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Чрд Бойко Методиев Борисов.Да продължаваш да ги мачкаш гадовете.
27
2
 
10
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Симеон Дянков, Даниел Вълчев, Милен Велчев, Симеон 2 Сакскобурготски, Майкрософт корпорация платени 50 000 лиценза на цена пет пъти по-висока от пазарната за оригинални копия на Уиндоус и поддръжка. 25 000 лиценза са използвани само, което означава, че сме платили за едни неща 10 пъти повече от пазарната цена. Честит рожден ден! Едни 500 милиона могат да влязат в хазната най-спокойно и едни хора в затвора след кратко разледване от специализираната прокуратура.
26
13
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бсп разпадна ли са днеска?
25
0
 
14
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Чудно ми е тиквун великий, как се изказва за шефката на еурогейският коминтерн фон дер *** в тИлИфонни разговори...
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 37А стига си си слагал плюстчета бе мишок! Не виждаш ли, че сме само аз и ти бе! Аз съм 36сложи и на мен едно или те е страх дори плюстче да сложиш хахаха
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя само пари са му в главата.Откъде може да изкопчи някой и друг милиард,та предизборно да има какво да раздава от джипа.Да не мислите,че за вас ще се погрижи.Вие само ще връщате дълговете.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дано му е последния рожден ден, да го тресне коронавируса, и да ни отърве ЗАВИНАГИ от тоя нагъл бандит! Иначе отърване от Бойко няма, поне докато Путин не се откаже
21
0
 
11
 
! Отговори
български тактик преди 3 години
да се снишим в сянката на райграса!
20
1
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ето защо дават пари, за да водят хората заразени и починали от корона. Цялата работа са европарите. Явно им излиза на сметка да плащат на хората и да има и за тях да папат.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще спечели изборите. Само при военно положение.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата .К19 мeсти едни пари от бедни към то богати.ЕС политика.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не направите сайта Борисов ТВ и да се знае поне,че е окупирал целия медиен пазар.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига ,че сте сложили Захариева,която не може да чете и не познава историческите личности и е срам за България,но давате на мъжа и хапки от България и пак да бетонират морето, спрете и съборете този бетон и строеж на мъжа и!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа беше както предполагахме заради пари. В България заразените се увеличават. В други държави в Европа също се забелязва значително увеличение. А тоя екземпляр ще говори вече за парите за "кризата с вируса" Та да питам само де: пу.яка от снимката обеща че ако има 100 заразени на ден ще затварят границата. Питам ще затварят ли или не.? И докога ще ни разиграват?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се потопиха природозащитниците.Или им спряха финансите от вън?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига ,че сте сложили жена,която не може да чете и не познава историческите личности и е срам за България,но давате на мъжа и хапки от България и пак да бетонират морето, спрете и съборете този бетон и строеж на мъжа и!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братока да съпре белото че ше ни укара на кучето под опашката. Какви са ни заплатите и пенсиите че ше ни го укарваш еврото бе. Абе съпри това бело бе не усещаш ли че се уси,,, раш.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С три тона хексоген ,ще има нова буна и девствен плаж.