Отчет: ДАНС противодействала успешно на руските разузнавачи

Това се твърди в годишния доклад на агенцията
25 юни 2020 17:00, Нели Христова
124
Отчет: ДАНС противодействала успешно на руските разузнавачи
Снимка: БГНЕС

В годишния си доклад ДАНС отчита като сериозен успех пресичането на разузнавателна дейности на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников и и бизнесмена Константин Малофеев за период от 10 години.

Държавна агенция Национална сигурност е противодействала успешно на руската разузнавателна дейност в България през изминалата година, предава БНТ.

"По сезираща информация на ДАНС е проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган", се посочва в документа.

Заради своята дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут той e обявен за персона нон грата от министерството на външните работи. Дипломатът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

В резултат на координираните действия на МВнР и ДАНС е отказано издаването на виза на руски дипломат, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отказа е, че той ще "създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България“.

Освен горните случаи през 2019 г. със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки "забрана за влизане в България за срок от 5 години" на трима чужди граждани, като на двама е отнето и правото на пребиваване в страната, поради извършване на дейност, създаваща рискове за националната сигурност. Със същите мотиви петима чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и имат наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

Няма данни за тероризъм

През 2019 г. ДАНС не е получавана информация за осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия.

От Агенцията посочват, че основен фактор за високото ниво на терористична заплаха в световен мащаб остава "Ислямска държава", въпреки загубата на голяма част от контролираните от нея територии.

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки "отнемане право на пребиваване", "експулсиране", "забрана за влизане в Република България" и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на ЕС" на 14 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 2 лица.

Продължава използването на въведената в ДАНС система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци, като при съвпадение със създадените профили се извършват необходимите проверки – 8258 проверки през 2019 г.

ДАНС оценява като ниска заплахата за обществения ред, произтичаща от дейността на крайни десни и леви структури.

"Групите и организациите от дясното екстремистко крило остават с ограничена членска маса и ниска популярност. Активността им се свежда основно до участие в отбелязване на исторически събития и в протести срещу мероприятия на лица с нетрадиционна сексуална ориентация", отбелязват от контраразузнаването.

Финансови престъпления

През 2019 г. защитата на финансовата сигурност остава сред приоритетните дейности на ДАНС. В резултат от активната координация и взаимодействие с Прокуратурата на Република България през 2019 г. по информация на ДАНС са образувани 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица.

Взето е участие в 12 специализирани операции под ръководството и надзора на Специализираната прокуратурата. Осъществени и докладвани в срок са и възложените на ДАНС мероприятия по над 50 други досъдебни производства и прокурорски проверки.

"По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 205 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям", се казва в доклада.

В Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване"–ДАНС са получени 2894 доклада за съмнителни операции. Въз основа на извършените проверки със заповеди на длъжностно лице от ДАНС временно са спрени 85 съмнителни транзакции на обща стойност 26,9 млн. евро, като документацията по случаите е предоставена на съответната прокуратура.

Имунизация и вируси

От ДАНС предупреждават, че остава устойчива тенденцията към неспазване на задължителния имунизационен календар и увеличаване на групата на традиционно отказващите ваксинация български граждани, което е "силно рисково в контекста на масовата миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната защита".

"Възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението, особено в контекста на големите възможности за разпространение посредством придвижване на хора", се подчертава в доклада.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнусни русофили, къде са ви внуците бе?Обаждат ли ви се от Америка?
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗозоАйде чао русофилче, напусни България.Не щем да ни освобождавате.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До спонсор на МВР90% недоволни от пожарникаря, а на изборите ТИ не можеш да хванеш и 1%.хахахяа
99
3
 
4
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 1 година
България е много лесна за чужди шпиони. Защото 90 процента от населението, около 6 милиона българи, са недоволни от режима на пожарникаря и горят от желание да си върнат тъпкано за всички несгоди и унижения. Достатъчно е, някой чужд шпионин да седне в някое кафене, и кандидатите за агенти сами ще му се навират в ръцете. И за това носи отговорност самият пожарникар!
98
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
а турските си щъкат необезпокоявани...е, щом предпочитате да ставате мохамедани, ваша воля. Трети път няма да ви освобождават, имайте го предвид
97
0
 
6
 
! Отговори
огнян преди 1 година
Това май е виц,бг данс,нсо,полиция,армия,има ли такова нещо,НСО-поръчки за ибийства,Полоция-корупция ,рушвети,ааа Данс псевдо разузнаване,не били знаели за изтеглянео *** над Милиони лева...и то кеш,,,Армия - наемници (убийци),утепха няколко,пък и траур правиха. ..били герои,,,айде при бате Боцко,,,,само про.:стотии,А забравих те Данс се борят активно и с К.у,роната май:))07846
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според тези кретеени рускитедипломати нямат право да прочетатпублично достъпна информация,да съберат 2+2, т.е. да направятнякакви логични изводи и да изпратятдоклад в Русия. Статията е за селскияелекторат на герп.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно съм съгласен с коментарана Barba Ganios, но първо като видях, чее писано на латиница му сложих минус, апосле го прочетох и одобрих.
94
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Няма лошо!А турския шпион соломон паси и кoзяшкaта клиентела цветан цветанов, кога?!
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за шизофренична статия?Откъде накъде под чужд диктатедна шайка продажни политицище изграждат стена между Българияи Русия? Утре ще ги изметат и незнаят какво ги чака.
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прах в очите. Бойко ни дърпа към Носква.
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То само руски разузнавачи има нал тъй бе дансаджийте ? И вие ще ми пазите държавата...
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А СРЕЩУ ТУРСКАТА АГЕНТУРА ОТ МИТ НИКАКВО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТЪЙ ДЕ, ТЕ НИ БИЛИ САКЪ ПРИЯТЕЛИ ( ДОСТОВЕ )
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами за хамериканските ????????????
88
3
 
10
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Не е вярно ! Вчера видях Путин да се разхожда и снима с малък фотоапарат, после седна с лаптоп около Макдоналдс и ползваше безплатния интернет, а накрая го взе кола с червени номера. :))))))))))))
87
11
 
33
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
ДАНС американски анти-български агенти и национални предатели !България е с Русия и против американския окупатор и световен терорист!
86
4
 
7
 
! Отговори
Тайната преди 1 година
Англофоби са били Орлеанската дева че даже и НострадамусНаполеон Бонапарт вероятно дори не е бил англофоб и АНГЛИЯ му прави реклама на ГЕНИЙ та чак и Сталин се чудил защо веднага е "НЯМАЛО ЧОВЕК,НЯМА ПРОБЛЕМНаполеон се оправдавал и пред Англия че е човек на войната с чест и достойнствоЗатуй османеца като го заплашил с геноцид над Християните нападнал РусияТайната на Наполеон е че с войните си е бил ЕЛИТАРЕН БОГАТАШ а без войните си щеше да е нещо като клошар
85
8
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
ОБЕДИНЕНА ГЕРМАНИЯ то ест ПЪРВИЯ РАЙХ е създаден след 900 г. и съществува до 1806гМосковското болярство или Княжество е СТАРО но РУСИЯ като ИМПЕРИЯ е по-млада и от САЩПЪРВИЯТ РАЙХ на Германия не Ви ли се струва Балканско-ислямски СУЛТАНАТПървият опит на запада за освобождение на ХРИСТИЯНИТЕ от Османлията е от Напалеон Бонапарт като турския султан го заплашва че ако не се отегли ще изколи до крак всички Християни при османеца и Наполеон подплашен напада Русия където се воюва по честен начин
84
5
 
2
 
! Отговори
До питам преди 1 година
Кого ще гониш нещастен слуга,без собствено мнение.Май си на хранилката.Всеки има право на позиция и мнение,виждайки какво става,или ще си новиь инициатор за Белене,където да пращаш инакомислещите.
83
13
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Кои,алкашите ли са ти братя?