Проектант на "Железница": Техническа грешка в тунела е малко вероятна

Има много тектонски нарушения на скалния масив
25 юни 2020 16:13,
6
Проектант на "Железница": Техническа грешка в тунела е малко вероятна
Снимка: ДЗЗД АМ Струма Тунел 2018

Малко вероятно е да е допусната техническа грешка, която да доведе до инцидента в тунел Железница“. Минното строителство, към което се причислява и тунелното, е подчинено на строги правила, които, ако не се спазват, ще има много подобни инциденти. Това заяви ръководителят на Катедрата по Хидрогеология и инженерна геология в Минно-геоложкия университет проф. Стефчо Стойнев. Той е сред участниците, които са изготвили геоложкото проучване за проекта, съобщава bTV.

Още по темата

Той заяви, че в южната зона на тунела, където се случи срутването на скалната маса, е геотехническите условия са сложни и с много тектонски нарушения на скалния масив. По думите му нарушенията са характерни за целия тунел, но именно в тази зона са концентрирани.

„В геоложко време скалите са претърпели размествания при висока температура, като в резултат целостта им е нарушена, а в отделни зони са променени до глина“, коментира той.

Професорът уточни, че плочите са трошливи и лесно се повлияват от вода. Стойнев беше категоричен, че това не е най-тежкият участък, по който се работи в момента и заяви, че не е имало данни и симптоми за подобна авария.

Според него една от причините хората да бъдат спасени е добрата организация на техните колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
След като се е знаело за множеството тектонски нарушения, защо въобще се е започвала работата по изграждането на тунела ?!
5
2
 
11
 
! Отговори
Айде стига! преди 3 години
Айде стига сте правили политика от всичко, умнокрасиви коментиращи! Противно грозна картинка сте. Аварии се случват навсякъде и трагедии също. И в космоса дори. Тези мъже са достатъчно смели за да изберат тази рискована професия . Но точно защото знаят че могат да разчитат на професионализма на всички по веригата те работят там. И всички по веригата го доказаха и дадоха всичко в спасителната акция!! Здраве и бързо оздравяване момчета!!!
4
5
 
10
 
! Отговори
6 преди 3 години
Малко вероятно -много сигурно ! Трябвало е да предвидите и това -опустошихте живота на трима млади българи ! Кой ще понесе отговорност ? Никой , разбира се , както винаги ! Главният "хидрогеолог " Борисов каза "Дъждът е виновен !" Бих искал да бъде на тяхно място , та България да се отърве от този про,так най-после !
3
1
 
10
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Фирма "Трейс" намесена ли е във този проект? До 10 години макс всеки проект на тази фирма ще е претърпял авария - те са пословично известни със спестяване на материал и закупуване на най-евтиния и доста често негоден за каквито и да било строителни дейности такъв.Само се замислете че те са строили доста голяма част от разширенията на метрото - на Лъвов мост се вижда как водата носи бетона (стича се от покрива на перона по стените и оставя млечнобяла диря) лека полека....
2
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Абе хубаво ни успокоява, ама ако беше вътре???
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битият бит - еб......... .... няма виновни