Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!

Прогноза: Борисов няма да назначи партийци на освободените кресла
250
Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестът е морален, няма чисто политически искания и партиите не го владеят. Това каза Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи, бивш депутат, пред БНР.

Още по темата
Той посочи, че хората имат очаквания и затова е протестът. "Хората казват, че това, което прави правителството, не им харесва.

Казват: "Не ви харесваме начина, по който управлявате - не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!". Търси се справедливост. парадоксалното е, че хората не се оплакват от социално-икономическите им проблеми, а не им харесва как се вземат решенията в управлението", заяви Мурджов.

По думите му призивите са за промяна на начина за вземане на решенията, а не една партия да си отиде и да дойде друга на нейното място.

Политическите партии обаче не дават отговор как ще стане промяната. Когато всички досега са управлявали, са вземали решения и те не са били по-различни, каза още той.

Според политолога Димитър Аврамов днес премиерът Бойко Борисов е казал на хората,  "че не ги чува и си продължава по своя път". Всичко, което Борисов каза днес, не трябваше да го казва. Радев също не трябваше да казва, че има мафия, посочи Аврамов.

Той уточни, че всички управляващи досега са наричали хората платени, убедени са, че някой им плаща, за да протестират.

"Едни поколения млади хора, които днес са на площада, не се идентифицират с БСП, с ГЕРБ, с Обединените патриоти, а казват едно просто нещо: "Така в цивилизования свят не може!. Проблемът е, че основните власти в България прилагат избирателно законите и след това се чудят защо на хората не им харесва", коментира Аврамов. Той определи ситуацията като много сложна.

Политологът коментира, че в протеста няма нищо лично срещу политиците, а на хората просто "им е писнало" и искат правила.

"Не говоря за това, че трябва да изметем това правителство и да дойде доброто на БСП. Благодаря! Виждали сме го това нещо. Не виждам нищо добро в БСП, дори те са на път да се разцепят. Става дума, че когато двете власти - изпълнителна и съдебна, обиждат обществото, стоят срещу хората, този протест ще стане още по-голям и още по-хаотичен и накрая ще помете тези власти".

Политологът проф. Румяна Коларова смята, че институцията служебно правителство в България е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство.

Тя прогнозира, че назначенията, които ще се направят, "те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ".

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. Все едно капитулират пред противника, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой Тиранин нее сдал власта Доброволно. За такъв ли трябва да го имаме един обикновен пожарникар па макар и да е бил Бухалкажия. Ако трябва със сила да го сваляме това е най лесно. Но нали уж насреща си имаме хора а не Тирани. Ние всички сме работодатели и когато някой работник не си върши задълженията работодателя го Уволнява. Това трябва да го разбере Бойко а не да се прави на приятно разсеян. Мен работодателя когато ме уволни ме извика и ми каза. От Утре не си работа.
152
1
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... ГЕРП довчера бяха с Божков и даже Борисов ходеше на мачовете.... Важното е, че днес Радев и с Божков и се опитват да представят това като морална алтернатива, с което категорично не мога да се съглася.
151
2
 
7
 
! Отговори
ЧЕРЕПЪ преди 3 години
ХАЙ ТЪЛПА- РЕДА ВИ ВЕЛИКОНАРОДНО СЪБРАНИЕ...
150
1
 
8
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
доп. към 158:В държавата ще се появи инфлация. Тя може да се усети още сега, с изкуствено повишаване на цените на редица стоки и услуги, където цената нарастна 2-3-4-5 пъти нагоре. Инфлацията, която идва обаче ще е чудовищна, защото падне ли борда, лева ще девалвира, а нивата на лев-долар от 1996 г. като нищо може да бъдат надминати.
149
2
 
6
 
! Отговори
ЧЕРЕПЪ преди 3 години
ТЪЛПА- ПИША ВИ НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
148
4
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Krom: Забравил си да споменеш Путин. Трябва и той да е замесен.Но от посолството на САЩ се чува нещо друго: "Всеки народ заслужава независима съдебна система". Май Бойко вече са го отписали.
147
4
 
6
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
доп. към 150:С премахването на валутния борд, комунистите ще блъснат страната в нов, 3-ти фалит, след 1992 и 1996 г. Така ще убедим другите членове в Еврозоната, че не сме подходящия кандидат, като кандидатурата ни започва с фалит на държавата. Комунистите ще се награбят на спестени пари на народа, ще напълнят и касите на олигарсите им, а народа ще стои обезпаричен и превърнат в крепостните селяни на България.
146
4
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Радев, Божков и Бабикян ли са вече носителите на морала?
145
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедовияСега като има валутен аборт, ГЕРП искат да го бутнат и заменят с евро. Във Франкфурт не са комунисти ако искат да бутнат борда. Валутния аборт съсипа страната и докара масова корупция и мафия които с еврото ще станат двойни.
144
3
 
6
 
! Отговори
Жокер за умните преди 3 години
За подаръците на Доган ще ви дам жокерче- решение на Министерски Съвет от 11 октомври 1999 г, подписано от Иван Костов! Вижте сами кой е истинският любовник, подаряващ подаръчета и тогава говорете... а после като попрочетете документацията от онова време си задайте въпроса защо искат оставката на Гешев!
143
3
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До дедовия: След като проследи (в свободно съчинение) как парите на Божков стигали до протестиращите, вече и прогнози ли взе да даваш?Защо не си гледаш програмирането, ами се занимаваш с политически спекулации?
142
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погромаджии,пияници,дечурлига на 15 години по нощите по улиците предвождани от дърти комуняри били морални,еб,,ати експертите
141
5
 
9
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Баш си е чисто политически "протеста". И е оглавен от Другаря "Президент". Хората си искат червената олигархия. Помогнете им бе, морално е Другаря "Президент" го иска от вас, какво се правите. А колкото до БСП - не, че ще вземат властта, важно е обаче да се тресе държавата. Така иска и Масква, така че, хич не е политически тоя протест.
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КапиталистНяма комунисти. Само фашисти и демократи останаха и всеки гледа да забогатее.
139
4
 
10
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
В случай, че БСП спечели изборите, за да спрат присъединяването към Еврозоната, комунистите имат следния план:1. да фалират една по една 2 банки, едната от които е много дебела и ще удари много хора;2. да се премахне валутния борд с уговорката, че там стоят едни милиарди, които така и не ползваме;3. да се промени закона така, че да може доброволното и допълнителното пенсионно осигуряване да се прехвърли към НОИ. Така ще ограбят и нас, както го направиха с нашите родители.
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морален протест не върши работа. Гешев ги съди за метеж и пак нищо.
137
3
 
4
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Тикволандия е държавата, в която тиквите искат да променят еволюцията и те да ядат прасето, а не то тях! Такава тиква си Ти, пишещия по-долу, че Борисов е дал Росенец на Доган.Но по-вероятно е си кратуна..
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл защото не се вижда как ще се промени конституцията. ГЕРП, ДПС, ОП, БСП и другите ще блокират всеки опит, защото ги устройва сега както е. Избори дали сега или след 10 години ами то се вижда че си е същото. Ако не е Борисов, ще е Местан, Симеонов, Нинова, Магареки, Радев, или някой друг подобен, но те са си едни и същи и се карат за парите от бюджета за да си уредят живота и семействата, а за народа само сеир по тв.
135
6
 
10
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Подкрепящите Герб работят във времето, в което други вземат пари, за да идат на потести. Разликата в големината на протестиращи и поддръжници е огромна - поддържниците са многократно повече от протестиращите. Това междувпрочем ще си проличи и на изборите след няколко месеца.
134
5
 
5
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 136: "В света няма СИСТЕМА,която дава даром"?У нас има система, която дава даром. Това е гербаджийското управление. Ето, Бойко беше подарил на Доган плажа в Росенец, въпреки че е държавна собственост. Отвоюваха го за българският народ протестиращите. Ако не бяха те, досега бариерата щеше да си стои и Росен Телото щеше да я пази.За да върви напред една държава не е достатъчно само хората да работят. Корупцията ни тегли надолу и вече трети мандат на Бойко сме все на опашката на ЕС.