Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?

Доц. Елица Димитрова: Има завръщане на млади хора в България
16 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
123

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни, посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора, не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаМъжа ти дава ли ти да ядеш? Бие ли те? Изоставили те за 30 години по-млада? Мразиш ли децата и внуците си? А пари нали нямаше, там някакви 1000 лева, мизерии, драми и т.н. Нещо шизофрения май се обади - хапчета да не забравиш.
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми харесва как една една побесняла феминистка трупа подкрепа за това, за това изразява дива радост от това, че нейн роднина се е разболял от левкимия, а аз съм залят от омраза, за това че съм написал обиктивната истина, а именно, че няма деца, заради феминизма.
67
3
 
5
 
! Отговори
една жена преди 3 години
А да не би вие да сте бил в миналото, та знаете как са се държали с жените! Дори и литература има за това, но вие надали сте чели много! Точно са се държали както описва анонимна, а някъде дори и сега е така!
66
2
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Имам и деца, и внуци, и мъж, и пари, но нищо няма повече да кажа.......
65
6
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Баси злобна стара мома излезе, клетви и простотия на макс - имаш сериозен проблем. Това че си избиваш комплексите за малоценност, това че не можеш да общуваш нормално с хора, не променя обективната истина.
64
7
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Хора, дори имигрантите не искат да живеят тук! А в техните страни ги бонбардират, стрелят по тях пускат им отровни газове, изнасилват ги бият ги и още и още неща от сорта и въпрекит това намират България за негостоприемна държава! Само това може да ви говори какво е положението тука! И защо няа хора дето да искат да са тук!
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаДай пример за унизително и простошко отношение спрямо жените от миналото? Кога пък живя в миналото, кога прочете и едно откъс от автори на тези време, за да знаеш какво е било отношението към жените. В патриархиалното общество, жената е почитана, тя изпълнява най-важната функция в обществото, да дарява живот. Дядото да не е бил някакъв психар излязал от тексаско клане? Това може да обясни доста неща, между другото.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
xa xa xa
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаКои сме ние? И как да ни има, при положение, че като теб, живеят на принципа след мен и потоп?
60
0
 
3
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 3 години
не и с герб, приятели, не и с герб
59
3
 
10
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Така е правели са деца в миналото само за да им бачкат, ражда се и веднага на полето, ако не става се прави друго, а като направиш 20 деца се пенсионираш и като неприлично богат робовладелец - да това са фактите от живота в миналото. А жените дори не са яли, има сведения, че повечето са били на фотосинтеза, само по Коледа ако остане нещо са им хвърляли, ей така защото е празник - факт.
58
1
 
14
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Не, необратима е, особено за българите, защото в тази страна на добрите работни места се назначават само "свои хора", защото мафията и организираната престъпност са навсякъде, по малките населени места е ад. Няма нормално образование, видя се че няма здравеопазване. На улицата се разминаваш с хора, готови да те убият само заради един поглед, деца да се отглеждат е трудно!Променете всичко това, може и да помислим тогава за обратен ход.Един живот живеем и избираме да не е тук! От нас НЕ зависи!
57
2
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Ще дойдат тук, защото вас ви няма никакви, за да ги спрете, ясно ли ви е? Престанете да дрънкате глу.пости и прочетете история защо някой завладява някого!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До една женаЕ как бе, всеки първи мъж на 50-60 си хваща 30 години по-млада жена - това си е неизбежно.
55
5
 
14
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Била уважавана жената, как ли пък не! Директно в патриархата и се казвало да си затваря устата и работи! Унизително и просташко отношение повсеместно! Не дай си боже да няма деца - то яловица, то обиди, направо я махат и и намират някой вдовец с деца! Вие или сте манипулатор, или тотален идеалист!
54
8
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Няма смисъл да ходим в арабска страна или в средновековието, те сами ще дойдат тук, заради такива слабоумници като теб. Но нищо блаженни са вярващите /невежите/.
53
4
 
7
 
! Отговори
една жена преди 3 години
Оставете, че е гадно - ами като остарея и ме разкара за някоя с 30 г. по-млада, ако нямам професия, после и песния, какво правя? Тук не е като на запад да плащат издръжки, направо ще съм директно в приюта!
52
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Прав е само откакто, че деца е имало, защото са били необходими - другите пресилвате нещата в една или друга степен. Колкото и онеправдани да са жените, надали са ги държали гладни. От друга страна, разбирам сегашните жени - е, гадно да зависиш от някой да те храни, някак е робско.
51
7
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Ето за това става въпрос - феминистка пропаганда, долнопробна подмяна на историята, мозъчни промивки. Жената в миналото е била жена, майка и съпруга, основен стълб на семейство, почитана и уважавана. После защо нямало деца - либерастката простотия ни убива буквално.
50
5
 
12
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
като няма стимулиране на раждаемостта, няма и да има раждаемост но това не е само в БГ а и на запад, живея в Скандинавия от 19 годишен, вече съм на 40 но деца нямам, макар и да имам вече пари, нямам желание, когато бях на 20 ако бяха да ми осигурят апартамент и постоянни доходи щях да се замисля а аз тогава работех и учех, като дойдоха парите вкусих от това да ходя по екзотични места по 2 месеца на море и децата не са ми приоритет...