Томислав Дончев: Корупцията се бори с институции и закони, а не с хайки

Само че въпросът бил има ли мнозинство, което да се бори с нея
159
Томислав Дончев: Корупцията се бори с институции и закони, а не с хайки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Корупцията може да се пребори само ако има нужното мнозинство с воля да я спре, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

По време на дебата за вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, той припомни, че от ГЕРБ винаги са решителни по отношение на всеки, за когото има подозрения за корупция, както и отбеляза, че мнозинството е положило всички усилия да се промени законодателството, така че да се спре корупцията.

Още по темата
"Има корупция в България, но откога е тя? Корупцията е хронично заболяване на българското общество и държавата и големият проблем е, че сме се научили да живеем с нея, което е проблем", коментира Дончев.

Според него обществото и институциите трябва да съберат сили да се преборят с това хронично заболяване.

"Само че корупцията се бори с институции и закони, а не с хайки. Законите ни са взети от практиката на най- развитите държави, някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Къде е мнозинството, което е готово да се бори с корупцията? Има ли хора с такива портфейли, с такива жилища, които да се борят с корупцията? Какво би се променило – един нов парламент, в който 20% ще бъдат други, ще има ли такова мнозинство?", риторично попита вицето.

Според него рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на обществото.

Дали правителството трябва да подаде оставка или не, докога ще стои? Докато има полза, докато може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите, в противен случай няма да има нужда да ни викат оставката“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дойде Кьовеши и като опандизи тази плешива крадлива мутра Дончев, тогава ще видят герберите една борба с корупция. Няма да се съберат всичките в затвора, ще трябва да ги настанят на покрива, като у мезонета на терасата.
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томи-вълкът, стягай си багажа да си ходиш
89
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, Гешев...мачкайте мутрите, олигарсите на БКП - Божков, Цветан Василев, Баневи, Миньо Стайков и още и още и фигуранта Радеффф
88
2
 
3
 
! Отговори
Корупцията преди 3 години
в България за разлика от другаде всъщност е полезна. Колкото и скандално да звучи. Причината е пълната законодателна каша от "прогресивни закони", остатъци от закони и наредби от соца, Евродирективи и Еврокодове, променяни почти всяка година, много от които просто преведени/ не много добре/ на български без въобще да имат подзаконови актове. Затова Борисов е толкова уверен в Брюксел, че се спазва "върховенството на закона". Защото тук закон има за всеки и всеки си го спазва както му отърва.
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей неблагодарен народ бе,вместо да целува ръка протестира.
86
5
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи искате да ми кажете, че герб ще бори корупцията! Ами нека тогава да ми дадът и на мен апартамент с частен асансьор за 2000лв обще! Ами нека тогава ми дадът и на мен терска 200квадрата като някой друг я плати! Ами нека тогава и на мен ми дадът да си купя централа за 4000лв както на доган дадоха! Ами нека тогава ме подкупват с 10000лв на ден както 5г са подкупвали комисията по хазарта! Еми нека и на мен една бира да ме пази ами нека и аз да имам едни долапчета със злато и пари! Та ?????
85
2
 
9
 
! Отговори
Институция преди 3 години
пълна с калинки, си е просто бардак. Закон, който заобикалят като врата в полето, не е закон. А за 10 години това успяхте да направите. Иначе хубаво приказваш, но аз гледам какво вършиш. Нещо спомена, че студенти си имал, ходи си с мир и им дишай въздуха, след като не им пречи, но да вземаш непоследователни решения в мой ущърб, и на мнозинството, което търпеливо чака 10 години, тц!
84
3
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Когато законите и институциите не работят, народът казва: "Хляб или свинец!"
83
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиляда михлюза не са народа на Блгария, отивате да бачкате михлюзи.
82
10
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен ... Хунта има във Венецуела откато там дойде на Власт военният диктатор Мадуро, който всички европейски политици отрекоха, а само товарищ путин и фигуранта Радев подкрепиха ... !!!
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОНЧЕВ, 3 МАНДАТА ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ЗАКОНИТЕ БЕ?
80
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сте хунта, не партия
79
12
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Така е Корупцията се бори от такива, като Гешев чиито правомощия са дадени от българската конституция, а не с викове "Мафия" и "Оставка" на тълпата, правомощията на която са дадени от офиса на ген.решетников на "Позитано 20", от беквокалиста от "Дондуков 2" - фигуранта Радев и не на последно място от Щаба на Черепа в един дубайски хотел ... !!!
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 93Абе не е почнала от тях,но те я превърнаха в законен начин на управление.И не само оставката на ГЕРБ се иска а на всички в парламента!Кметовете дори на ДБ също са за оставка освен тези на ГЕРБ и БСП.Всичко от начало трябва да се направи с нови чисти хора.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не просто със закони, а със спазвани закони!
76
7
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
Корупцията започна от вас преди 10 г гологлавецо нагъл! Защо мислиш хората искат да свалят точно вас?-:) Курумпиран борец срещу курупцията ням още освен вас!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупция се бори със съд,ама справедлив и да не е корумпиран самият съд.Това е кръг и няма как да се отвърже по мирен път с протести или с избори.Нямаме такъв Пиночет ние за да се свърши работата.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕ ТИ МОГО ВЗЕ ДА ЗНАЕШ!КЪДЕ ТИ Е ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ОКРАДЕ 3 МЛДР ЗА НЕГО?
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка толупи ненаситни.
72
0
 
11
 
! Отговори
niki преди 3 години
Като се бори със закони, вие какво правихте 10 години бе умник?С дребни поправки ги направихте в пъти по-зле и сега мафията овладя всичко.Страх ви е, че Льотчика може да ви уволни всички задкулисни назначения за един ден, без Гешев, който ще бъде уволнен от народа.