Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
6
 
! Отговори
буч преди 3 години
И сега въпросът е, какво правите ВИЕ + правителството за предотвратяване на това?
132
2
 
3
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Анонимен 136Ти май за статистика не си чувал. :Д Тествани 200 000 са доста добра извадка за да може да прецениш каква точно е заболяемостта. Не е нужно да тестваш всеки един човек. Седни и прочети малко учебника по математика за 11-ти клас.
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиардерът филантроп Бил Гейтс отхвърли конспиративната теория, че е създал коронавирусната пандемия, предаде АФП.Това е лоша комбинация от пандемия, социалните медии и хора, които търсят много просто обяснение, каза основателят на Майкрософт.Манипулирани снимки и изфабрикувани новини, дело на почитатели на конспиративните теории, са споделяни хиляди пъти в социалните мрежи на различни езици и са насочени срещу Гейтс, привличайки внимание онлайн след началото на пандемията.
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 122Прав сте, нищо не може да спре нищото.
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикТи за това си се нарекъл така, ние "комунистите" българите не мислим кой ще краде и кой не, ние виждаме кой краде и кой пати от тези кражби. Пий си мастиката и се почесвай до като измислиш още нещо гениално
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 115 - 2Вярно е, на този вирус се обръща много медийно внимание. За много други заболявания не е така. Но забрявяте факта, че този вирус, включително и от гледна точка на дълготрайните последици за здравето, е нов и недостатъчно изследван. Може би е пресилена реакцията, но е по-добре така, отколкото да я няма. А ако тръгне нещо много по-патогенно със същите темпове на разпространение? Така че не трябва да се подценява опасността. По-добре късно, отколкото никога.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 136Е това са бройки от тестевани и доказани.колко са го изкарали без да разберат?Няма точна статистика.Виж ако се направят 7 милиарда теста,тогава това дето го пишеш ще изглежда по друг начин.
126
4
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
И при всички тези неистови усилия да докажем, че имаме много заразени само 29 милиарда заем от ЕС... Бокоолу пак се изложи.
125
1
 
9
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Анонимен 134Не мисля, че някъде по света все още са постигнали съгласие каква точно е смъртността от този вирус. Но определено първоначалните завишение оценки биват поправяни в посока по-надолу. Коронавируси на настинките не бях чувал :Д Определено по целия свят прекалиха с мерките исега ще берем плодовете на тази политическа тъпотия.
124
7
 
2
 
! Отговори
Ще гласувам за дпс преди 3 години
Хасан Адемов: Депутат от ДПС: Протестите може да станат генератор на Ковид-19.
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама не бе!То така или иначе всички ще се заразим.Дали по-плавно или бързо неизбежно е!Та защо да се влачим години като може да се приключи като се заразим всички и край!То който ще мре и да се пази като се зарази пак ще умре!Чакаме като престъпници в кафез смъртна присъда и само я отлагаме.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123Нямам нищо против коронавирусите. Фактите обаче сочат, че един от тях, а именно SARS-CoV-2, за кратко време е преуспял в това да се предава от човек на човек и се отличава със значително по-висока патогенност в сравнение с коронавирусите на настинката. И всички държави по света (с изключение на Северна Корея) са приели тази заплаха за сериозна. Дори и държавите, които първоначално се дърпаха. Каква всъщност е Вашата теза - че позицията на С. Корея е най-адекватна?
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
обръсни си брадата да ти видим разликата в тенанатрупан в ГърцияТи защо не си стоя вкъщи бе мушмурок?Съсипахте бизнеса, безработица, безпаричиеТова докарахте мръсснициии
120
7
 
1
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
Докато руменрадевщината върлува в страната оправия няма да има!
119
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 124Ей, това комунистите сте голяма зараза, по-гадна и от Ковида. Още не е пристигнал и 1 евроцент, а на вас в главите ви е само как някой иска да ги открадне и ви е яд, че няма да сте вие. Даже сигурно като легнете да *** ще си мислите, как някой сега ще вземе едни пари по клиничната пътека и ще се възползва от това че *** заради простотията си.
118
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 115 - 2 преди 3 години
Да речем хваща човек този вирус, отива на преглед и му направят Ковид тест. Оказва се положителен, но този човек реално от друго е болен. Същото беше и с грипа март и април. Но това не се тестваше. Само Ковид. Вируси има много и при повечето трябва да се спазват тези "мерки", за които сега се говори толкова много. Просто нямаме тази култура и си ходим кашлящи, кихащи и сополиви на работа. Сега се появи вирус една идея по-страшен и хората полудаха по мерки и тестове.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво направиха да не сме в демографска криза да не сме първи по смъртност в света!
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 123Ти как си мислиш,че са превзели Америка навремето испанците и другите дето са отишли?Заразили са ги с шарка и други болести индианците и са измрели като чумави.
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой, никъде не може да спре коронавируса. Нито с маски, нито без маски.
114
6
 
16
 
! Отговори
Freeman преди 3 години
"Това, което се цели с това дистанционно изолиране, е нещата да се отложат. И така ще намалим броя на случаите, но когато се отворим, ще се върнем в първоначално положение." - Мангъров, в началото на април. Прав ли е бил - прав е бил. Ама как така може да знае предварително? Ми щото е специалист в тая област и тва му е работата - да познава материята. Остава въпросът що се водеше държавата по акъла на един коремен хирург, при наличието на вирусна пандемия?