Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
21
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Циничното джудже - на кол
56
1
 
26
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Дето не знае как да си върже връзките на обувките някога мадридският плъшок го направи вицепремиер и мин на икономиката. Естествено постигна огромни успехи в пълнене на джобовете си. Сега от тъпотиите му никой не се интересува. Още повече ако са свързани с пари и икономика. Просто поредният *** и мошеник влязъл в нелегално в реанимацията с некаква надежда.
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново лъжете.Сумата, която евентуално ще се отпусне ще бъде 1.1 млрд.Цялата, преди да бъдат откраднати от нея дежурните 60%.
54
4
 
19
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 3 години
Ники, пий си лекарствата заедно с опаковката! Може и да ти помогне?
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да допълня...Голяма хитрост е да си фалираш бизнеса, браво на Бойко, истински български хитрец.
52
3
 
11
 
! Отговори
Помня преди 3 години
До Анонимен 37 И Р. Гечев. Най добрия ни финансист.Не го пропускай.С пари за апартамент си купих фризер на старо.
51
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ники Василев е Бог!
50
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страна където над 90% от населението едва свързва двата края и по хиляда лева да бъдат дадени на човек което прави седем милиарда лева,те мигновено ще бъдат върнати в икономиката посредством увеличено потребление,ако със същата сума бъде "подпомогнат " бизнеса повече от половината ще изтекат в Правилните джобове!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този преди немаше ли косаБре
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин Василев, осъзнавате ли че говорите на милиционери?
47
3
 
29
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Тоя за два мандата не можа да разбере защо получава министерска заплата, но като представител на юпитата-крадци доказа, че от него и *** за зеле не става. Пораженията на икономиката, които това човече нанесе още много години ще трябва да ги изплащаме. За сметка на това едни милиард и половина отпуснати на него като министър (МДА) за електронно правителство изчезнаха безследно и няма нищо насреща. Това са те: ЮПИТА-КРАДЦИ!
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удивително *** разсъждения на госта!!!!Човек, който разсъждава единствено в цифри и проценти, не става за управник.Защо на пенсионерите? Ани първо, като имат низки доходи, дадените на пенсионерите пари почти направо ще бъдат изхарчени, т. е. реално ще отидат в бизнеса. Второ, според официалната статистика около 70 % от пенсиите са под 350 лева. Мерките за развитието на икономиката, не са медицинските. При нас почти няма ковид, но хората са бедни.
45
5
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Защо непрекъснато се дават пари на 500- хилядната администрация ( то е повишаване на заплати, на всеки 3 месеца бонуси, на края на годината още по-големи бонуси и т.н.) след като точно администрацията въобще не е претърпяла абсолютно никакви негативи от Ковид кризата?
44
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно след половин година некадърниците ще ходят да му се молят да стане министър.
43
1
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Това Царско Юпи остави хубавата си работа в Лондон за да помага на България?-След като И "помогна" той рязко забогатя-Сега същият говори за пенсионерите!-Ами ако 2 мил пенсионери ревнат? Ако почнат да се хранят в магазините? Или да не плащаме за безработните? Социалният Мир в България се тресе още от началото на 2020г! Държава в която няма Социален МИр-няма как да има БИЗНЕС! Той иска да сложи каруцата пред магарето? Странно мислене на неадекватен човек "набеден" за Финансист! Още една Постна Пи
42
11
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
Василев е прав , но липсва политическия момент.Идват избори.Хитра лисица е Борисов.
41
4
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Държавата е в пълна...обърквация.Тиквата Банкянски е в...шах,мата виси на...косъм.Той и Малкото...икономистче са от едно...котило -царското.За съжаление Тиквата не е...прихванал от интелигентноста на Царя,а Инча не е прихванал от неговия популизъм и...доброта.Учете се бе хора;така си останахте...вкаменелости,изринати...почти от историята.
40
6
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Ананиев е като дялан камък.Където и да го сложиш все не става.
39
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Василев, няма смисъл да им говориш, само им гледай сеира на другарите. Утре сами ще дойдат да те молят да станеш министър.
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както органът на костов се изплю преди години в лицето на родителите ви - "Алчни пенсионери изпълзяха на припек", така и Малкият Мук се изхвърли в защита на силните срещу оцеляването на слабите.