Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Този е много честен "счетоводител", ако му се направи ревизия е вътре в панделата ... Икономист :)
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не изтъня мазнинката на ,,бизнеса,,?
75
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никито е прав бе защо подскачате?Ако се даде на бизнеса ще произведе,продаде и ще плати данъци обратно.Тогава ще има и за пенсионерите.Ако се даде на пенсионерите а не на бизнеса,те ще ги похарчат и 20% веднага се връщат в държавата,ама бизнеса няма да е произвел та да има за по-натам стоки.
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подбудител към геноцид над бедните пенсионери.А таванът на пенсиите законно ли се мести нагоре, като прибавят50 лв отгоре и на върхарските пенсии?Е, айде сега, за едни 50 лв ли ще правим въпрос. Ще си купят точно по един безхлутенов хляб.
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май най-визша степен на комунизъм е да работиш като дърдориш и правиш муцки и разпределяш чуждите пари.Все са ни такива бизнесмените.А ако някой хитър с умения се замогне,бързат с бухалката да му прибарат парата.
72
3
 
20
 
! Отговори
. преди 3 години
Този как не го е срам да говори така безочливо!
71
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз протестирам за вдигане на заплатите на министрите! Ей го Горанав, горкият, нема стотинки да си плаща наем, приютили са го добри състрадателни хора от бизнеса. Щот' той си губи времето, а неговите състуденти били станали милионери (цитат). Освободиха го от държавна длъжност, да си отдъхне, че да почне явно да прибира, да прибора, да прибира.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Ф.С.В.Ти вярваш в Дядо Мраз май?Първо държавата изобщо не ги плаща,а само по документи са осигурени.Реални внски по ЕГН не постъпват както частника дето си внася чинно.Нито за пенсия,нито за здраве.Ако се лекува някой е с парите на частника дето е внесъл.Ако се пенсионира пак от тях.Чак когато не достигат държавата довнася някаква сума за да стигнат,но никога не е както частника си внася за всеки работник истински пари.Иначе по документи всички са оигурени на държавна работа дето се водят.
69
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Той е един от младите юпита учили и работили в чужбина, които ни бяха "внесени". И какво стана?! Сега протестиращите искат същото. Това че си учил в чужбина не те прави по умен от тези в България.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малкия мук, направи каквото мислеше за правилно, когато зависело от него. Сега да не се взема на сериозно. Има логика в това да се дадат пари на пенсионерите. Те ще ги завъртя през потребление.Нашите бизнесмени често залитат и по скоро ще ги набутат в скъпи коли и имоти и лукс. А не е като да няма програми и за бизнеса. Пълно е с грантове по различни програми, дори и граничещи с кръжочна дейност.
67
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива, като тоя отдавна трябваше да са в кошарката и България, ще стане Швейцария на Балканите!
66
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТИ СРЕЩУ ВАСИЛЕВ. КОМУНИЗМА СВЪРШВА КОГАТО СВЪРШАТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ.
65
3
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Нека всички на "ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА" ДА ПОЧНАТ САМИ ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ- ЗНАЕТЕ ЛИ ЦИФРАТА КОЛКО ЩЕ Е ЗА ЕДНА ГОДИНА --НАД МИЛИАРД! КАКВА Е ЛОГИКАТА ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ПЛАЩА? ТА ТЕ ОСВЕН КОРУПЦИЯ -ДРУГО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ!!
64
5
 
13
 
! Отговори
човек преди 3 години
Прав е г-н Василев,Първо на Пеевски, Домусчиев, Плевнелиев и компания.После на социално крадливите За хората дълговете. Да работят и да плащат.Песионерите да ***. Кои ги брои за хора.
63
2
 
16
 
! Отговори
коментар по темата преди 3 години
Първо има бизнес и бизнес. За помощи обичайно се вреждат най-нахалните и най-богатите, т. е. тези с връзки с властимащите. Тези, които наистина имат нужда от помощ, обикновено не я получават и никой не им обръща внимание. А за пенсионерите - Ники, идват избори, трябва електората да се кътка. А пенсионерите са най-многобройните и редовни избиратели.
62
4
 
21
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Юпитата на царя са неграмотни. Само за момент си представете, че имаме нормални министри и депутати и решат да дадат по 1000 лв/пенсионер! Резултата: 99.99% от пенсионерите са гладни, имат нужда от някои неизбежни комунално-битови ремонти и други дребни нещица. Ако получат по 1000 лв., то те ще бъдат веднага използвани за покриване на отдавна натрупани дефицити. Т.е., пенсионерите по-скоростно ще внесат парите в икономиката отколкото комисиите на държавата.
61
2
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Големият "Препъни Камък" на БГ Икономиката е-Стотиците Хиляди хора на Държавна Издръжка -Може ли някой да ми каже колко са ?? Колко са чиновниците по хилядите служби? Фонд на Фондове -БАИ КЕВР ИАРА Кметства Посолства Министерства БАБХ Фонд за туй Фонд за Онуй-Армия от военни Търтеи и Армия от полицаи-Според мен всички тези хора непроизвеждащи нищо друго ОСВЕН- КОРУПЦИЯ!-СА НАД 700 000 човека !! Те са 'ВОДЕНИЧНИЯТ КАМЪК" ДОРИ ОСИГУРОВКИТЕ ИМ ГИ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА! плюс 2,5 мил заслужили пенсионери
60
18
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До Въпрос 47 От къде го измисли това че на администрацията на всеки 3 месеца се дават бонуси ?Пишеш пълни лъжи и се надяваш някой да ти се върже.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите ги дръжте като започне кризата,и има безработни да им се дават пари. Безработни хора без доходи ще има много.
58
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Когато бизнеса ,започне да внася по-голямата част от държ.бюджет ще получава пари от него. Но тъй като е обратното е редно хората да получават приоритетно от него.