Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Най-много обаче не искаме отново строги мерки срещу коронавируса
30 юли 2020 16:00, Красимир Ангелов
330
Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българинът желае промяна в политическата обстановка в страната, но повечето наши сънародници гледат с неохота към вариант предсрочни избори. Същевременно в обществото има страх от коронавируса, но и явно нежелание за строги ограничения.

Това сочат данните от независим телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.
 
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки, сочат данните.

Още по темата
Така например 25% от анкетираните са напълно съгласни с твърдението, че българското правителство се справя добре с кризата с коронавируса. Други 30% пък са по-скоро съгласни с това твърдение. Броят на крайно несъгласните, според които кабинета се справя зле с пандемията, са едва 23%. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам, оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат социолозите.

По отношение на протестите в София и страната, които продължават вече над 20 дни, отговорилите като цяло ги подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят.

59% от хората у нас подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, отчитат от „Галъп Интернешънъл“.
 
От друга страна, 58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% пък смятат, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че само главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на президента Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.
 
На фона на одобрението към протестите обаче, 54% от анкетираните не искат предсрочни избори, а 42% - искат. Колебаещите са едва 4%. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат социолозите.
 
По отношение на продължаващата криза с коронавируса, прави впечатление, че българите определено не искат нови твърди ограничителни мерки по повод COVID-19. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение.
 
Въпреки по-тревожните статистики в последните 2 месеца, и днес мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. 39% обаче казват, че биха приели такива.
 
Тревога сред хората от вируса обаче не липсва и това проличава от продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.
 
На фона на това 44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса.
9% - че са загубили работно място. За 8% загубата на работа явно предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
6
 
7
 
! Отговори
Кина преди 3 години
До ДО 230 ФАШИСТА Мдааа: т.н. СОЦ - един удобен концлагер с привилегировани въдворени, който имаха плах достъп и извън граничната бразда за разлика от непривилегированата група, която не можеше да доближи въпросната бразда без документ от МВР и имаше блаженното право да изпълнява петилетката за 3 години, да чака по 15г. за СССР-ска трошка и висшата благодат да се сдобие с карта за глътка морски въздух. Имаше и система за унищожаване на хората със свободен дух. Да, и заводи с относително КПД
246
7
 
7
 
! Отговори
- преди 3 години
Държава с такова овче племе е обречена!
245
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога вече с Русия
244
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 20 души на снимка е отделено много време
243
6
 
10
 
! Отговори
до 238 преди 3 години
Чичо, проблема е че бсп иска на всяка цена служебен кабинет, за да ограби фиска и да обвини герб.така еБСП и Двуглавият орел- решетниковите ***Иска също да узурпира избирателните секции и да опорочи за пореден път изборите
242
1
 
9
 
! Отговори
до 249 преди 3 години
Никой не трябва да си налага мнението със сила
241
0
 
6
 
! Отговори
до 243 преди 3 години
да се гласува само по постоянен адресникакви шмекерии повече
240
5
 
3
 
! Отговори
Кметът преди 3 години
Имах в предвид продажни и крадливи мутри.
239
3
 
7
 
! Отговори
Кметът преди 3 години
Не искат оставка само продажбните,нагли и безперспективни красиви и корумпирани мутри.
238
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЕЗИ АГЕНЦИИ СА ЖИВИ ЩОТО ПРАВЯТ ПЛАТЕНИ ПРОУЧВАНИЯ!!!КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА И РЕЗУЛТАТИТЕ!!!ПЛАТИ ЛИ ВИ ГАЛЪП ЗА ДА Я РЕКЛАМИРАТЕ В ТОЗИ САЙТ
237
7
 
10
 
! Отговори
До 243 преди 3 години
Само при задължително машинно (дистанционно) гласуване за да може да се гласува и от чужбина. Това е алтернативната.Да няма манипулиран вот.А и Цветанов го няма вече за фалшификации.Оставка!!!
236
3
 
6
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Тази медия при правилен изписва "грешен код".Браво Бай ***!
235
8
 
10
 
! Отговори
До 241 преди 3 години
И какво предлагаш!?Да се сгушим и да си траем!Да му викаме браво!Да му ръкопляскаме?Да го направим светец?ТоЯ с тиквата на раменете,преди 2 години събра тесен кръг от хора и отпразнува втория си милиард,а НИЕ да си траем!Е наема как да стане...баста...стига вече,всичко си има край,Ние пък си имаме праг на търпимост....оставка до дупка на това нагло,безкрупулно и крадливо правителство!
234
4
 
6
 
! Отговори
До 245 преди 3 години
Кои медии четеш ?Фрог ? Капитал ? Афера ? Факти ? Ти мислиш ли,че в тази медия ,в която не се изисква регистрация средните реакции на коментар са около 25 ,а в коментар в сайта Факти за един час има 350 такива.ХахахахахаЕй така блеете и за фотошопа...
233
4
 
14
 
! Отговори
АБЕ , ГЛУПОСТИ... преди 3 години
АМИ , БОБОКОВ , КАТО Е ТЪРСИЛ УЗУНОВ ЗА РАЗНИ УСЛУГИ .....ДА НЕ БИ С БОНБОНИ И СЕМКИ ДА СЕ Е РАЗПЛАЩАЛ С НЕГО...ХА,ХА,ХААААААААА..ТОВА , КВО Е ТОГАВА....??!!ЦЕЛО ПРИСТАНИЩЕ , НЕ СЕ ПЕЧЕЛИ С ВЪШКИ....ХА,ХА,ХАААААААААА
232
4
 
5
 
! Отговори
До 245 преди 3 години
Другите медии,брито,са с техническите плюсове и минуси,не тази !Затова си се объркал !
231
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как само в този новинарски сайт ,се подкрепят с плюсове про Герберските коментари!Да не би някой от админите да ги цъка!?ще кажеш,че българите страдаме по него.Чета много други медии,там е доста по различно !*** си отива,колкото и да ви е неприятно на шепата грантаджии и платени драскачи!Сега или следващата година...бай бай-въпросът е,ще им позволим ли да си заметат далаверите и кражбите,това е!
230
4
 
11
 
! Отговори
До 242 преди 3 години
Само обясни какво следва след оставката ?Моля те !Как ще ме убедиш в твърдението си ?
229
9
 
7
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Тук "разумните" са двама нагли гърбави мутри.Оставката е единствената алтернатива ако искаме просперираща България!
228
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де,има ли политически проект,който обявява,че поема отговорност да докаже,че поради "кражбите на Борисов" сме с настоящото статукво?Има ли такъв проект,който обещава ,че със средствата,с които Борисов е разполагал,но откраднал,ще построи две магистрали,ше увеличи МРЗ на 900лв,ше санира 70%от жилищата,ше направи безплатно образование и здравеопазване?Има ли някой от протеста,който предлага такъв политически проект,който ще спре корупцията и ще вдигне стандарта ?