Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече

В момента това може да реши само целият блок
31 юли 2020 07:06, Елка Василева
191
Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече
Снимка: архив, БГНЕС

Собствениците на апартаменти в блокове да може да се откажат от парно и да не плащат никакви сметки за отопление. Това предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов с внесени в парламента промени в Закона за енергетиката, пише „Труд“.

В момента дори човек да спре радиаторите си у дома, трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока.

Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. Най-късно 30 дни след това собственикът на апартамента вече няма да се счита за клиент на топлофикацията, т. е. не би трябвало да получава никакви сметки, предвиждат внесените в парламента промени.

Още по темата

А използваната топлина от сградната инсталация ще се счита за “непоръчана доставка” и за нея няма да се дължи нищо.

Ако промените бъдат приети от парламента, сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление, ще нараснат. Причината за това е, че цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати - само между тези, които не са се отказали от парното. Същевременно съседите им, които ползват топлина от сградната инсталация, но официално са се отказали от парно, няма да плащат нищо.

Промяната е в полза на хората, които имат по няколко апартамента, но не живеят в тях. С предложените промени няма да им се налага да плащат за парно за жилища, в които няма никой.

Промяната обаче ще засегне хората, които имат само едно жилище, защото ще трябва да плащат по-високи сметк заради собствеността на хора, които купуват апартаменти и ги държат празни.

В момента от парно или топла вода може да се откаже само целият блок, като решението се взима с гласовете на най-малко две трети от собствениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
3
 
! Отговори
ann преди 3 години
До ИЛИАНАПреди да пишеш глупости, първо се ограмоти чии са тръбите в жилището ти!И да, маса пенсионери, живеят само на сградна. Те тия 18-19 градуса, не падат от небето, от нея са!
166
2
 
2
 
! Отговори
ann преди 3 години
За да съм по-ясна, няма нормален човек, който да предпочита вредното и неприятно отопление на климатик, при наличие на далеч по-комфортната топлина от парното. Ерго, всички подобни са нищо повече от крадци.
165
1
 
2
 
! Отговори
ИЛИАНА преди 3 години
Аз мисля ,че топлофикация дължи наем на всички ,които са си предоставили жилищата за техния бизнес .Иска ми се да споделите ,има ли хора които да са останали да се топлят на тръбите на инсталацията ?Възможно ли е това ?
164
2
 
1
 
! Отговори
ann преди 3 години
До Време бешеЕй, тарикат! Не е важно, колко ти струват климатиците, а дали работят поне за заблуда! Най лесно се хващат такива като теб, като им засека електромерите - и ставате ясни колко се топлите на ток.
163
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 3 години
докато напиша отговора до #167 и другарите гербераски цензори го изстриха, и друг път са правили този трик, но и вашата ще дойде, такива ви гледахме при бай Тошо така че нищо ново под слънцето.
162
3
 
2
 
! Отговори
123 do 167 преди 3 години
колкото до "топлината" дето идвала от съседа него не го грее щото не е там, тя така или иначе излиза тази топлина, питай съседите ти дето живеят там те що се греят на "аванта" от тебе, а от външните стени и балкони като грэш навън не ти ли е мъка, да тъ в тъпия *** герберски.. А той като е в къща и "отоплението" отива навън а не у "съседния апартамент" той на кого да се оплаче.
161
1
 
2
 
! Отговори
123 do 167 преди 3 години
алооо, герберския , говоря за стълбищното осветление не за парното, даже сега се сетих че трябвало да плаща асансьор, а тия на 1-ия етаж си живеят там но са освободени от асансьор. Откъде накъде ще си продава имота бе, цял живот е отделял от залъка си за жилище сега за кефа на откачалките да го продава, може да реши тази Зима да си изкара на апартамента, откъде да знае.По-добре се вижте да какви простотии сте стигнали, вижте се най-напред.
160
4
 
3
 
! Отговори
Наивници! преди 3 години
Като слагате минуси няма да решите проблема. Наистина сте много заблудени, нямате представа на какви начала е градена топлофикационната система. Преди време някакви смешници подскачаха по телевизиите и предлагаха разни варианти за ползване на топлофикацията.. Системата е така конструирана, че няма друг вариант, или всички се отказват, или всички плащат, няма друг вариант!
159
2
 
5
 
! Отговори
Тефтера преди 3 години
Значи, продавам си в магазина сирене на 10 кинта килото. Ама го купуват малко, че е скъпо а не много качествено. И започвам от всеки влязал клиент да вземам по 1 лев, нищо че не си е купил нищо. Петима минувача през магазина ми - ей ги 5 лева и на шестия му продавам сиренето за 5 лева. Това е тази глупотевина "сградна инсталация".
158
3
 
2
 
! Отговори
До 123 преди 3 години
Дядото не живее в апартамента, но топлина се губи от съседните апартаменти. Дядото *** ли ще топли там? Като не му трябва, продава го, и новите собственици ще се включат в общостта там. Не забравяйте, че топлината се отчита по общият топломер в абонатната станция, по тези джижавки по радиаторите само се разпределя по абонатите, уж справедливо!? Спасението е, всички включени, или всички изключени и топломера да показва -ЗЕРО! Навремето беше голям лукс- апартамент с парно, а сега то е бреме!?
157
1
 
1
 
! Отговори
Това значи, преди 3 години
че няма отърване! Кой ще иска да плаща и заради другите? Спасението е, или напускане на жилището, или разкарване на богатите съседи. И аз искам да карам мерцедес, но нямам кинти, затова кютам с едно опелче.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наистина е време да се оправи тази несправедливост-една фирма да има повече права от гражданите и да им налага услугите си насила
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикациите са някаква бездънна яма. Все грабят безобразно и все са на загуба. Как става този номер?
154
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
моя свекър е на 80 години и замина на село да живее уж за малко, уж за лятото и вече 3-4 г не е стъпвал в апатрамента, не иска там и това е, в селото няма магазини, лекари, нищо, ама той си знае неговата. А в блока ще го изядат че апартамента празен и трябвало да плащат ток на по- малко семейства!!!! Абе докъде сте стигнали бе, дай да са населени всички апт, нали като има семейсто 4-6 души ще харчат повече стълбищно осветление и сметката ще е пак същата дори и да делят на повече апт.
153
1
 
1
 
! Отговори
Marginal преди 3 години
Vmesto da sprat da kradat bezumno i da namaliat cenata na toploto, 4e da mogat vsi4ki hora da si go pozvoliat i da sa dovolni i da im e toplo, ama yazi shaika ne mislia za naroda, a kak da otkradne pobe4ko i da precakat horata
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно. Съседа НЕ ми плаща за Интернет и Телевизия... Като искаш да правиш бизнес и да продаваш нещо, си ТЪРСИШ клиенти.А досега, ТОплофикация, ходеха да изнудват хората по блоковете, докато намерят някой , да ги застреля или да ги изхвръли през парапетите между етажите и рекетьора пльокне на пихтия пред блока..Или си търси клиенти, които да ти плащат всичко и да си на печалба, или обявяваш ФАЛИТ и разпродаваш тая фирма Топлофиакция..
151
4
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Р.Овч. ще оправи положението,топлофикационното кранче не бива да секва,партията откъде ще *** така безметежно?
150
2
 
9
 
! Отговори
Мрази съседа! преди 3 години
Разделяй и владей! Мрази съседа, който ще се топли за твоя сметка! И той ще те мрази, защото си балък и му плащаш топлината! Българите трябва да се мразят! Да са разединени! В Никакъв случай да не се събират на групи! Да си правят мръснички номера! Удобно е за Валери Патриота-Манипулатор!
149
5
 
5
 
! Отговори
ХАХАХА преди 3 години
Тоя пък с къщата направо ме просълзи , било му по -евтино да я отоплява от парното в апартамента , на кой ги разправя тия !? Ако си позволиш да отоплиш една къща до степен на апартамент със същите размери ще ти струва х 3 и то на газ . А и нали не трябвало да продаваш и да напускаш ,а да режеш тръби и да се топлиш с квото там ? В нашата кооперация въпреки , че има и необитаеми апартаменти , сметките са напълно прилични , защото не се краде , впрочем не сме спряли и радиаторите в стълбището .
148
4
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Ама още ли предъвквате забравената песничка на пчеличката Мая/Манолова/?!Валери Симеонов се нагрухтял с апартаменти в топлофицирани сгради и не ще да плаща!И му се връзвате!?