Около 40 млн. лв. ще върне "Топлофикация София" на абонати

Парите ще бъдат приспаднати от изравнителните сметки
24 юни 2020 15:27, Анисия Иванова
9
Около 40 млн. лв. ще върне "Топлофикация София" на абонати
Снимка: БГНЕС

Около 40 милиона лева ще върне “Топлофикация София” на своите абонати през изравнителните сметки. Това обяви заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който отчете финансовото състояние на общинските дружества.

Барбалов уточни, че това е заради намалената цена на газа и законодателните промени.

"Говорим за приспадане на суми от изравнителните сметки“, уточни той, цитиран от БГНЕС.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството. Парите са спестени от предоговаряне от цената на газа, който България получава от "Газпром".

Зам.-кметът обяви още

Още по темата
, че предстои Столичният общински съвет да приеме финансовите отчети на общинските дружества за 2019 г. и подчерта, че те са се представили добре като цяло.

„Запазва се традиционно добрият финансов резултат на пазарите. „Софийски имоти“ са извършили много голяма инвестиция през 2019 г. с изграждането на аквапарка в парк "Възраждане“. Транспортните дружества се представят добре. Центърът за градска мобилност е на малка печалба, но все пак на печалба. Останалите транспортни дружества също стоят стабилно. Многопрофилните лечебни заведения са с много добри финансови резултати“, обобщи Барбалов.

Зам.-кметът обяви, че скоро ще заработи и мобилно приложение, с което гражданите ще могат да пазаруват онлайн от търговците на "Женския пазар“.

На въпрос дали столичани успяват да си платят данъците по време на коронакризата, Барбалов отговори, че в края на периода, всеки ден, общината събира между 4 и 5 млн. лв.

"Сроковете бяха променени за 5% отстъпка за данък „Недвижими имоти“ и данък МПС, срокът е 30 юни. Имаме увеличение в приходите в последните дни. Беше променен и срокът за първата вноска на такса „Смет“, който от 30 април беше сменен на 30 юни. След този срок започва да тече лихва за забава“, каза зам.-кметът.

Попитан какво се случва със сградата, предвидена за разширение на столичното 139-то училище „Захарий Круша“, той обясни, че от ноември 2019 г. тя е в активите на „Софийски имоти“.

„Целта е тази година сградата да бъде прехвърлена на Столичната община, за да може да бъде предоставена за нуждите на училището. След като влезем във владение ще видим необходимите инвестиционни нужди и съответно ще търсим финансов ресурс. Каквото е необходимо ще бъде извършено, за да може да бъде пригодена за нуждите на учебния процес“, обеща Барбалов.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не е правилно казването - ще върне,правилното е - няма да им вземе,щото никой няма да види пари в брой
6
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
На език какъв в заглавието словоредът е?"Топлофикация-София ЕАД" не налага лихви. Налага ги Столичният общински съвет". Парите от лихвите отиват там, а не в "Топлофикация-София ЕАД".При 300 000 абонати, ще бъдат върнати средно по около 1300 лв. на абонат. Или около 100 лв. на месец. Какви кафета ви гонят?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да приспаднат и лихвите, редно е.
4
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Виц е, при това стар. Раздели 40 млн. на броя на абонатите и ще видиш колко ще им върнат. Разделено пък на месеците потребление ще има за няколко кафета. Ако имат да вземат, ще ти хакнат и лихвите, ама като връщат няма.
3
0
 
5
 
! Отговори
Тулуп преди 1 година
Доле Фандъкова и ГЕРП
2
0
 
11
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Мдаа! И до другата година по това време ще си ги вземе двойно. В България пари на гражданите никога не се връщат, А само се взимат дори и за несъществуващи услуги...
1
0
 
10
 
! Отговори
xxx преди 1 година
това да не е някой виц