Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията

Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фази
620
Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общественото и човешко развитие на България е неблагоприятно и това говори за неуспех на държавата да предложи и реализира стратегически виждания и действия.

Това е записано в първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Още по темата
Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, каза при представянето на документа днес председателят на Съвета Александър Маринов.

По думите на Маринов определението на тази картина е стратегически неуспех, а водещият стратегически документ Националната програма за развитие "България 2020" не е осъществил целите и приоритетите си.

Той посочи, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". Александър Маринов допълни, че те не могат да бъдат постигнати със същия модел на политическо и управленско мислене и действия.

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация. В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта.

"Може да се направи обобщеният извод, че водещият стратегически документ  Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата", пише в документа.

Според съставителите му проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още се мисли в партии и лица. Който и да е Слуга на външни сили. Преди ссср, сега САЩ. И пак се бълнуват комунисти, които са милиардери и така натам. Колонията си е така, ако хлебче днес, не мисли за утре. И тая игричка медии! Мухахаххах
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СРЕДНА КЛАСА СПОРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА СА ТИЯ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ДВЕ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ И ПОЛОВИНА- 610 ЛВ НЕ СА МНОГО НО В БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА РУСИЯ МИН ЗАПЛАТА Е 118ЕВРО.
26
1
 
21
 
! Отговори
Гледам преди 3 години
Го Маринов,колко е остарял,от времето ,когато се снимаше с Жан Виденов!Все във влАстра,а и от по рано!А ние си пеехме "Комунизмът си отива"!Дръжки!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маргиналите се събрали да копаят яма в която да ни заровят
24
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А каката на боко лани е гушнала 11 млн.чрез подставено лице и обществена поръчка.Сестра и либовница на баце да си.И Моника Станишевата се среща няколко пъти в годината с вожда и урежда мирното стоене на бсп.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава ли била работата? Орел, рак и щука. Група научни деатели воглаве с г-н Президента чак сега видяха, че един друг документ съдържа неща, които са непостижими и решиха да се напънат да измислят едни трети неща които в крайна сметка някой друг да гони за изпълнение. Е, да ви разочаровам - пак няма да ви се получи. Освен деятелите викнете и хора, дето врат и кипят в тия проблеми и ги питайте как стават нещата. Ако не - махайте се. Явно и без вас оцеляваме!
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тоя документ става ясно, че тоя народ няма бъдеще и трябва да имигрира на някъде. Сега Радев може да иде и да направи едно салто на тревата ама първо да каже какво стана със Техноимепкса, искаме да знаем къде е Техвоимпекса, искаме прозрачност и разследване.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, вече като го видя и ми се повръща.Радев, кога ще кажеш за колко рубли се продаде на Путин?Кеф ли ти е да дестабилизираш държавата та русофилската *** да лови риба в мътна вода?В коя офшорка ги къташ?
20
4
 
28
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Съд и затвор за националния предател ГУМЕН ГАДЕВ!
19
5
 
25
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН РЕЧЕ ТОЙ преди 3 години
И СЕДНА ДО МУТРАКА ДА ЧЕТЕ ДОКУМЕНТА....
18
6
 
15
 
! Отговори
в затвора веднага! преди 3 години
Хибридчикът май не е разбрал, че тълпата, след като гътне Банкянския *** ще влезе и на Дондуков 2 и ще вземе и неговата глава. Радев не е решение, а част от проблема.
17
3
 
19
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Радев, с този документможеш да си избършеш задните части. Бас държа, че за нищо не става. Само като гледам кой го е писал и ми е ясно. Агенти на ДС, терористът от метро то и разни военни нищо стойностно не могат да свършат. Това е прах в очите. Да си заслужат заплатите.
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи: България на Бойко се превърна успешно в бананова република.Да, има банани за всички. И толкова!Тоест, богатите стават все по-богати (без да работят по-добре), докато бедните стават все по-бедни.А богатите са по-малко от бедните.Богати е силно казано - като отидат на моренце в Гърция минават за средна класа там.Но за нашите ниски стандарти изглеждат супер богаташи!!!И повечето работят в бандитски фирми близки на ГЕРБ, или са във висшата държавна администрация.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да подчертая:"Документът на Радев" никъде не е публикуван
14
2
 
17
 
! Отговори
Дуу Бай преди 3 години
Марш да спирате метрото, докато не са го пуснали.....щото после каквито сте "младежи" няма да можете...!!!!!!!!! Хахахахаха
13
14
 
7
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Браво на президента Радев!!Изготвил е план за развитието на България прес следвалите 2 петилетки!!
12
2
 
20
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН преди 3 години
РЕЧЕ ТОЙ ...И ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ИЗПРАТИ МУТРИТЕ СИ ДА БЛОКИРАТ И БИЯТ- ТЕРОРИСТИТЕ НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ,НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ- ГАДОВЕ ЧЕРВЕНИ- ОМРЪЗНАХТЕ НИ.
11
13
 
11
 
! Отговори
Оставка на ГЕРБДПС ! преди 3 години
Ами какво чака каскета, че не връща Черепа и Мустака в България ?Къде е червената бюлетина към Интерпол за издирване на опасни престъпници и връщането им в България ? Или не ги издирваме, защото ПРКРАСНО знаем къде са и, ако случайно се върнат и си отворят устите, много хорица ще пострадат и то яко ?!В момента имаме мафиоти, начело на мафиотска държава и така ще продължава, докато не изринем мутрите от властта .
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледай кой му е съветник - този дето съветваше и мултака мафиот Илия Павлав..... Този ли ще ми прави стратегия???? Стратегията може би ще се казва - как да ограбим това което е останало!!????
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само хабят хартията - гора не остана

Спонсорирани публикации