143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарите ocpaха Бузлуджа, днес е ред на Шипка.
247
5
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Робство в Русия? Сега сме под робство на ФАЩ- и европейските банки и корпорации.
246
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не превъзнасяйте "колко хубаво сме си живели"Това е една огромна лъжа.Прочетете спомените на майката на Вазов за бягството на българите в Балкана от турските пълчища по време на Руско-турската война. Почти всички са били избити.За жителите на Стара Загора, които са избити, когато турците влизат при отстъплението на руснаци и опълченци.Турците на тях си изливат злобата.
245
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПри ЕС и НАТО и западното партньорство България е първа по смърност в светатова на сайта на руското посолство ли го видя? България има 75г продължителност на живота, а Русия 69. Факт.
244
9
 
7
 
! Отговори
Минев преди 3 години
Радев, ако четеш това - можеш ли да скачаш с парашут ? Скачал ли си някога, защото аз бях там......За нищо не ставаш
243
6
 
3
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
До 1877Дали е вярно или не ти самия не знаеш?!Когато руските войници навлезли в градове и села,робството в Русия било в апогея си,а те се шашкали от красивите и богати Копривщенски къщи,които могат да се видят и сега!Взели да се питат,какви роби и кого и от какво сме тръгнали да го освобождаваме! В моя град плащали данък на султана,турците да слизат от конете си,да преминават пеша,за да не плашат децата и жените!Помощникът на главнокомандващия руската армия,полковник бил с родители,крепостни?!
242
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, ти си най-голямото падение в политиката.Не мога да си простя, че се подведох и гласувах за теб
241
6
 
8
 
! Отговори
Пенева преди 3 години
Съгласна съм. На един мъж,виж му първо семейството. Да оставиш две уникални деца и прекрасна съпруга и да паднеш толкова ниско. Е какъв мъж си Радев..
240
5
 
8
 
! Отговори
Николова преди 3 години
Пълен шушон е Радев. За нищо не става. Виж каква жена е оставил за да вземе тази кобила. Луд човек.
239
5
 
12
 
! Отговори
Колев преди 3 години
Радев е СРАМ за България. Как има по очи да продължава. Срамувам се от президента .
238
7
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До зверствата ... Най-големите зверства в България, през 20 век, се извършиха не от американците чиито бомбардировки убиха 2 хил. българи в условия на война, а от ордите на Сталин и от тукашните ***, които избиха, прокудиха и изпратиха в лагерите на смъртта в Белене, по подобие на Гулаг, българската интелигенция и установиха еднолична диктатура, наречена "Диктатура на пролетариата" ... Това е и най-големия геноцид над българи в по-новата ни история ... !!!
237
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със Русия днес съгласнида застанем брат до брати да станем сопричастнив този неин подвиг свят.Долу всички спекуланти,да сломи се техний рог;да смирят ся интриганти,да живее руский бог!
236
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоЗа България да застане срещу Русия,означава смърт и ново турско робство,ЕС не ни пречи,нашето място е в ЕС,но не сме и срещу Русия,а Турция да си гледа Азия и новия газ
235
5
 
9
 
! Отговори
акуд преди 3 години
чехъла само чака подобни национални поводи да бълва комунистическа пропаганда. радев ако обяви , че утре ще изнася реч на някое место без важна дата за Българите се обзалагам, че ще иа 10 човека и една телевизия
234
6
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Чест прави на президента Радев..... "Президента" Радев е в състояние да омърси, принизи и опошли и най-чистата идея. И го прави с мерак!
233
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са живеели сравнително заможно при робството, били са предимно селяни със земя която им е принадлежала на султатана, но те са разполагали с нея като своя и са я наследявали. Децата си пращали да учат във Виена и западна Европа, а те след като се изучили вместо да се хванат да мият улиците на Запад или да гледа болни старци западняци, се връщали в България при робството да стават учители по селата, защото е имало много деца и нужда от учители и е било много престижно учител на село.
232
4
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Шипка отдавна не е паметник на българската същност, опорочиха я такива като Импексова, Кремълският парашутист Радев, тези от партия Възраждане и джихадистите от войнските съюзи "Васил Левски" и "Шипка", които се гаврят с българските светини превръщайки ги в проруски фетиши...Дори и Вазов, който като изявен русофил написа възторжената Ода "Оо Шипка", впоследствие написа и едно друго стихотворение...О,руси,о,братя славянски,защо сте вий тука?Защо стедошли на полята балкански,немили неканени гости
231
8
 
5
 
! Отговори
зверствата преди 3 години
Не Русия, а САЩ бомбардираха България и избиха хиляди цивилни българи без никаква причина.
230
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе можеш да излъжеш турчино,хората са били грамотни и има достатъчно записки на турските зверства от очевидци от тогава,моята баба също ми е разказвала как нейните прароднини са били деца брат и сестра,когато са избягали от турските кланета,скрили са се в една воденица и са стояли гладни две седмици там от страх,да не ги намерят турците и ги убиятЗатова умишлено исушихте и стария бряст в Сливен на който турците са бесели българите,за да няма свидетелства за историята,но ИМА!
229
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При робството Султанът е давал земята си на българите доживотно и с право на наследяване да я обработват, и е събирал десятък от произведеното. Имал е интерес от повече българи и от повече производство. А днес при западната васалщина Западът има нужда само от евтини черноработници и пазар за стоките си, България не трябва да произвежда, затова българите живеят в мизерия и през последните 30 години мизерият изпрати в оня свят 2 милиона българи.

Спонсорирани публикации