143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
7
 
9
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Като дете бях закърмен с историята за Шипченската епопея.Помня вълнението с което наближих върха,качен на мотора на баща ми в един топъл пролетен ден и как изведнъж горе на върха ни заваля дъжд и градушка!После видях един разговор на Решетников с още един КГБеец и как един на друг си обясняваха,че българите сме заразени с любов към руснаците,а те това нещо го били позабравили след 90 година и как трябвало да се осъзнаят и да използват това отново да ни яхнат?!От тогава Шипка не е също за мене!!
227
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ЕС и НАТО и западното партньорство България е първа по смърност в света и бедна като държавите от Третия свят.
226
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца България е индустриална страна с развита икономика и българите живеят на средноевропейски стандарт на живот.
225
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чест прави на президента Радев, че застана с народа срещу мутрите.
224
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както подмениха историята за времето на турското робство, така подменят и историята за соц.времето. Защо ли очевидците на соц.времето, които сега са пенсионери или в предпенсионна възраст, смятат, че тогава се е живеело много по-добре? Като измрат очевидците на соц.времето ще останат само промити мозъци.
223
5
 
13
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
Нямам нищо против Радев да изкачва стъпала, но не мога да му простя че се намеси в политиката и то на страната на мутрите и разедини народа!
222
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интерес на истината не е било толкова тежко така нареченото "робство", и българите са били третирани като равноправин граждани на империята. Но не са могли да понасят чуждата култура, религия и винаги са се бунтували, въставали и са отстоявали българщината. А днес при американското васалство живеят много по зле от турското "робство", но продължават да целуват задниците на САЩ и на запада и да благодарят за бананите и правото да мият улиците на Запад (но не могат да пътуват в САЩ).
221
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без Русия днес нямаше да съществува държава България. Русия два пъти спасява България и българите.
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минаха над 140 години от турското робство и робството се забрави. Няма вече живи хора, които да разказват от първо лице за зверствата на турците. Няма ги и техните деца и почти няма и техни внуци, т.е. няма хора в България, на които да им е разказвано от очевидци за робството. Сега историята се подменя с пълна сила
219
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със Русия днес съгласнида застанем брат до брати да станем сопричастнив този неин подвиг свят.Долу всички спекуланти,да сломи се техний рог;да смирят ся интриганти,да живее руский бог!Честита победа на Шипка! Бог да пази българите и нашите освободители руснаците!
218
0
 
6
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
И още много зверства са били извършени от турците през различни години върху българското население,да не ги изброявам,че край нямат!
217
1
 
8
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
Турците, като нахлули в този двор, най-напред запалили онова отделение, което било пълно с жени. Огънят обхванал къщата, злощастните жени започнали да излизат, но щом се показала баба Драгулица навън, един манафин я застрелял и тя се проснала на земята, без да помръдне, а другите се върнали в горящата къща. В това време избата се изпълнила с такъв дим, че око с око не се виждали. Скритите там почнали един по един да излизат и да се търкалят около прага простреляни. Паднала Дешка Георгиева, паднал абаджията Кольо, натрупали се една върху друга селянки, другите се върнали назад,
216
0
 
6
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
В къщата на кожухара Минчо имало събрани 200 души граждани и селяни повечето жени....лутали се насам-натам, докато нападнали турците, които почнали да убиват когото където настигнат, да колят, и покрили целия двор с мъртви тела. Малцина сполучили да избягат през дола и то затова, че къщата била в края на града........В един обширен двор се намирали къщите на Георги, Сава, хаджи Иван и хаджи Марко Дечеви, където се събрали повече от 200 души граждани и селяни. Турците, като нахлули в този двор, най-напред запалили онова отделение, което било пълно с жени. Огънят обхванал къщ
215
1
 
6
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
Най-напред уловили Стоил Куюмджи Драгиев, на когото отрязали ръцете от раменете и той паднал на земята. Всеки почнал да поднася парите си, часовник, пръстен и молел за милост, обаче нито един от тях не бил помилван, а всички били изклани; между тях имало и някакъв млад свещенник от селата, на който запалили брадата и косата с кибрит, после го полели с газ и жив го изгорили......... В къщата на кожухара Минчо имало събрани 200 души граждани и селяни повечето жени....лутали се насам-натам, докато нападнали турците, които почнали да убиват когото където настигнат, да колят, и по
214
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще плюе по правителството. Фигурант *** и грозен.
213
2
 
8
 
! Отговори
ОК на БКП преди 3 години
Препращаха си из страната взаимно хубавици на семинари и блудствахаСтрояха си дворци и почивни станции за разврат и да си бъдат верни.
212
2
 
4
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
.... Къщата на Драгия Куюмджиоглу била на две отделения с по 5-6 стаи, изби, конюшни, сенници и широки дворове. В двете отделения се събрали около 500 души. Турците запалили къщата с газ и тя цялата пламнала... Щом се отворили вратите и окаяните българите се показали навън, почнали един върху друг да се повалят и всички били избити или изклани с изключение на неколцина, които незабелязано се промъкнали през тълпата...... В друго отделение на тази къща имало до 200 души граждани и селяни. Турците нападнали и без съпротивление влезли вътре. Най-напред уловили Стоил Куюмджи Драгие
211
1
 
4
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
Турците нахлули вътре и започнали да убиват наред. Янка, съпругата на Трифон Спасов, успяла да избяга, но била застигната, уовена, и след като я обезчестили и отрязали езика. Тя кървави сълзи ронела и всячески се мъчела да даде някакави обяснения за турските зверства при избиването на хората, както и за нейното обезчестяване, но нищо не се разбирало от движенията й........ Къщата на Драгия Куюмджиоглу била на две отделения с по 5-6 стаи, изби, конюшни, сенници и широки дворове. В двете отделения се събрали около 500 души. Турците запалили къщата с газ и тя цялата пламнала...
210
3
 
6
 
! Отговори
БКП-МВР преди 3 години
До 1877г.Викаха за справка жени и момичета от 16 до 60 години и ги изнасилваха цяла нощ!Сутринта заявяваха на началниците, че нямало произшествия......
209
7
 
1
 
! Отговори
аналогията преди 3 години
Шипка да не е Ватерло? Хвалипръцковци! Вазов да не е Волтер или Гьоте?

Спонсорирани публикации