Борисов в Словения: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови!

Премиерът изрази притеснения, че още няма протокол за действие
Обновена: 31 авг 2020 12:57 | 31 авг 2020 12:57, Веселина Йорданова
130
Борисов в Словения: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови!
Снимка: Правителствена пресслужба

Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум в гр. Блед.

Борисов участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Още по темата
България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили, каза още той, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. "Още нямаме ваксина", добави българският премиер.

Според Борисов предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

"Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата", подчерта премиерът.

Той приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро.

"Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС - Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

В изказването си премиерът фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им.

"Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят.

Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си премиерът акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа - Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост.

"Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите-членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области", категоричен беше българският премиер.

Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства.

"Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Бойко БорисовСловения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
8
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Ами ако си много дърта,какво ще те правя?Те,фенките на Бокич са все от тая възрастова група.
56
7
 
18
 
! Отговори
Към 61 преди 3 години
В Румъния средна пенсия-800 лв.В България 400.В Македония заплати и пенсии са по-високи от нашите,а Зоран Заев каза,че ще ги повиши с 40%.Считайте на какво ниво сме ние и как премиера-слънце ни се подиграва с трохички като за бог да прости.
55
10
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Това е Съборът на малките Диктатори- Диктатора на България -Диктатора на Сърбия -Само Лукашенко липсва -Но той е в по Високи 'Форуми" Форумите на Големите Диктатори -Диктатора на САЩ -Диктатора на Русия Диктатора на Китай -Диктатора на Турция Диктаторката на Германия ! Диктатора на Изрел-- НЕСМЕНЯЕМИТЕ "ВЕЧНИ"! Само Сирийският и Северно Корейският Диктатор липсват -защото не са ги 'ПРИПОЗНАЛИ" В НИКОЙ "ФОРУМ"
54
5
 
8
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Вече и децата разбраха каква долна и печалбарска пропаганда се оказа всичко около тоя стандартен грип, само Борисов бълнува за пандемии.
53
0
 
2
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Тогава ела и ме вземи...
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази снимка говори красноречиво как гледат на Барба Ганьос в Европа.
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успехите на Борисов и ГЕРБ към януари 2020: ????Минимални заплатиБългария при Борисов - 312 евро (най-ниска в ЕС)Румъния - 466 евроХърватска - 546 евро????Минимални пенсииБългария при Борисов - 127 евро (най-ниска в ЕС)Румъния - 202 евроХърватска - 363 евро????България и Румъния влизат заедно в ЕС през 2007 г.Хърватска влиза 6 години след нас...
50
2
 
4
 
! Отговори
Али Осман гюлтекин преди 3 години
Защо Турция анексира така или ина че ДПС владее и управлява от 30 г. К щреуправлява вечно тази провинция...Allah acbar.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква "пандемия", бе, хора!? Научете какво значи пандемия.....
48
0
 
1
 
! Отговори
До Елена преди 3 години
От твоята скъпо Ленче !!!
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За такива като Боко П.Пенев е написал следното:"Когато цъфнат теменугитеи работата тръгне зле,е.и им майката на другитеи гледай ти да си добре".
46
1
 
1
 
! Отговори
Елена преди 3 години
До 53..Зависи от коя партия си?
45
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, Мутро!
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикво, благодаря ти от сърце, че ми помогна в кризата с комбинация от три пръста с преобладаващ среден!На мен и на всичките ми многобройни познати!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Елена Кога ще се за залюбим с тебе Ленче?
42
4
 
10
 
! Отговори
Евридика преди 3 години
До ЕленаИ ти ли искаш в Барцелона.Късно,търси си друг.
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти и без условия на пандемия за нищо не си готов,защото от нищо не разбираш.Съсипа държавата,окраде колкото можа,изгони когото можа,време е да се махаш.
40
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари национал социалисти или сталинисти или фашисти, спрете се с тази глупава опорка за оставка, защото такава няма да има.
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барба Ганьос пак е изолиран от разговора. Хората са му обърнали гръб и си говорят на някакъв странен и непознат за него език.
38
9
 
14
 
! Отговори
Що дириш.....? преди 3 години
Годсдин Борисов що дириш в Словения.....53 дни протести....здраве да е От ЕС те дирят за обяснения...здраве да е ......наглеци си "присвоиха половин България"..... здраве да е .......що дириш Борисов.....?